Danmarks største slagteri, Danish Crown, bruger millioner af reklamekroner på at markedsføre sig overfor danske forbrugere som klimabevidst, mens de lukker øjnene for klima- og miljøforbrydelser hos deres leverandører i Brasilien.

Danish Crown har i perioden købt og handlet i oksekød fra de brandhærgede områder i Pantanal fra især brasilianske JBS, der er verdens største kødkoncern, hvorefter oksekødet er skibet til forbrugernes kølediske i Hong Kong. © Leandro Cagiano / Greenpeace

Sidste år så hele verden de voldsomme billeder af verdens største vådområde stå i flammer, da en tredjedel af Brasiliens Pantanal-region blev brændt af. Det unikke naturområde, hjem for verdens største bestand af jaguarer, er presset – og de rekordstore naturbrande har en dybt problematisk forbindelse til Danish Crown. 

Danmarks største slagterikoncern er medskyldig, for de har – via datterselskabet ESS-FOOD – handlet med tonsvis af oksekød fra producenter, der er direkte involveret i antændingen af brandene og har lange synderegistre af overtrædelser af skov- og miljølovgivningen samt hvidvaskning. 

Greenpeace har i en ny rapport Making Mincemeat of the Pantanal netop afsløret Danish Crowns brandfarlige handelsforbindelse med to af Brasiliens største kødkoncerner, JBS og Minerva, der ifølge shipping-dokumenter har solgt 153 tons oksekød til Danish Crown fra slagterier, der opkøber kvæg fra de rygende brandtomter i Pantanal. 

Det rimer meget dårligt på Danish Crowns egen ansvarlighedspolitik om at “forholde sig aktivt til den del af vores produkter, som har indvirkning på miljø og klima.” Derfor er vores opfordring klar og logisk: Danish Crown må træffe det åbenlyst ansvarlige valg og omgående stoppe samarbejdet med JBS og Minerva.

Danish Crown erkender i svar på rapporten til Dagbladet Information, at de har handlet med JBS og Minerva. Men Danish Crown vil alligevel med åbne øjne fortsætte med at købe kød fra de to brasilianske kødkoncerner, selv om det koster enestående skove. 

Koncernen skriver nu i et standardsvar til de mange bekymrede henvendelser fra danske forbrugere på deres Facebook-side, at de ikke har planer om “at droppe de brasilianske selskaber som rapporten fra Greenpeace omtaler.” 

Og videre: “Det er klart, at hvis ikke der er fremskridt, så kommer der et tidspunkt, hvor vi må tage konsekvenserne og trække os ud af samarbejdet med de brasilianske selskaber.”

Det tidspunkt burde være kommet for flere år siden. 

Greenpeace afslørede allerede tilbage i 2009, at de tre brasilianske kødkoncerner, JBS, Minerva og Marfrig – der også træder frem som hovedansvarlige for naturødelæggelserne i den nye rapport – opkøbte kvæg fra farmere, der rydder regnskov i Amazonas. De tre kødkoncerner lovede dengang efter pres fra bl.a. Greenpeace, at de i 2011 ville sikre, at der ikke længere var skovrydning og krænkelser af menneskerettigheder i deres varekæder. 

Ingen af de tre koncerner har imidlertid overholdt deres løfter. Både Greenpeace og andre organisationer har adskillige gange siden afsløret, at koncernerne opkøber kvæg med forbindelse til skovrydning, krænkelser af oprindelige folks rettigheder og slavelignende arbejdsforhold, samt systematisk hvidvask af kvæg fra bl.a. naturbeskyttede områder og oprindelige folks land.

Denne viden er klart dokumenteret og har været tilgængelig i over 10 år nu. Nordea tog sidste år konsekvens, da de sortlistede JBS og solgte deres aktiebeholdning på 300 millioner kroner i selskabet. 

Men den ansvarlige konsekvens, vil Danish Crown altså – indtil videre – ikke love forbrugerne at tage. 

Dette til trods for, at Danish Crown fortæller i et brev til Greenpeace, at de følger situationen i Brasilien tæt og er opmærksomme på den fortsatte skovrydning i Amazonas og på afbrændingerne til at rydde land til kvæggræsning, som også påvirker Pantanal og Brasiliens Cerrado. 

Heller ikke selvom Danish Crown i interviewet til Information erkender, at det “ikke er nemt at sikre, at alle leverandører lever op til deres ansvar.” Og at “det har været sværere end ventet at få leverandørerne til at skrive under.”

Danish Crown agter altså med vidt åbne øjne at fortsætte handlen med oksekødsprodukter fra brasilianske skovslagtere på trods af, at det åbenlyst er i strid med Danish Crowns ansvarlighedspolitik.

Danish Crowns tålmodighed burde for længst være udtømt og den uansvarlige handel stoppet. Koncernens undskyldning om, at andre selskaber stiller færre krav end Danish Crown, er set i denne kontekst intet værd for hverken planetens kriseramte klima eller Brasiliens artsrige skove.

Kronikken er bragt hos Avisen Danmark den 20. marts, 2021