Fantasien var stor, vandet var roligt og solen skinnede fra en skyfri himmel, men baggrunden var tragisk, og budskabet var ikke til at tage fejl af: Stop importen af norsk oliespildevand! Agersø Sund tåler ikke en dråbe mere

Sørgeklædte deltagere ved demonstrationen mod norsk oliespildevand ved RGS Nordic
Flere demonstranter kom i begravelsestøj og med klare budskaber på deres både
© Jonathan Findalen / Greenpeace

Omkring 60 både og kajakker – samt 150-200 sørgende demonstranter på land – samledes i weekenden til en symbolsk søbegravelse af det stærkt forurenede Agersø Sund ved det sydvestlige Sjælland. Ved demonstrationen begræd de mange lokale beboere, fiskere og aktivister fra Greenpeace alt det, Agersø Sund gennem årene har mistet og krævede, at den danske regering og den norske olieindustri stopper svineriet nu.

Omkring 60 både og kajakker sejlede i ring over udledningsrøret fra rensningsanlægget RGS Nordic i protest mod udledning af kemikalier fra norsk olieproduktion
© Kennet Grynen

Ved en ceremoni lige over udledningsrøret fra rensningsanlægget RGS Nordic, blev der blandt andet kastet en tang-krans i havet med ordene: “I sorg vil vi kaste en krans i Agersø Sund. En begravelseskrans. Men vi håber også, at det kan blive havets redningskrans.”  

Forureningen har stået på i årevis og fortsætter

Siden slutningen af 1990’erne har RGS Nordic importeret giftigt oliespildevand fra primært den statsejede norske oliegigant Equinor (det tidligere Statoil). Efter “rensningen” er store mængder pfos, arsen, barium, tjærestoffer og kviksølv blevet ledt direkte ud i det sårbare Agersø Sund, som ifølge de lokale fiskere og beboere nu i store områder er nærmest uden liv.

I dag mødte lokalbefolkningen talstærkt op på sundet for tydeligt at fortælle Magnus Heunicke, at de ikke længere vil finde sig i, at deres hav bliver brugt som losseplads for Norges olieskrald,” siger Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder hos Greenpeace, og fortsætter:

“Denne katastrofe har stået på i 25 år og vokser kun i kompleksitet med diverse miljøgodkendelser, fortolkning af EU-direktiver og diskussion om placering af myndighedsansvar. Vi har brug for at hæve blikket fra mulige barrierer og i stedet koncentrere os om det, det hele handler om: at gøre det rigtige og stoppe forureningen af vores sårbare hav med det samme.

Ombord på en af bådene ses her fra venstre Sascha Faxe, Landdistrikts- og øordfører i Alternativet, Sussi Lillelund, kampagneleder i Greenpeace og Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace
© Jonathan Findalen / Greenpeace

“RIP Fladfisk” 

En af de mange der var mødt op til demonstrationen var Lars Birger Nielsen. Han er fisker og økologisk havbruger i Bisserup kun få kilometer fra udledningsrøret, og han har tydeligt mærket, hvordan specielt fladfiskene er forsvundet fra området:

“Smålandsfarvandet her var jo tidligere kendt som et af de vigtigste opvækstområder for fladfisk i Danmark. Jeg drev selv bundgarnsfiskeri for ikke så mange år siden, men der blev færre og færre fisk, så det kan ikke længere lade sig gøre. Selvom der kun var én fisker tilbage, så ville det ikke kunne brødføde en familie,” siger han.

Båddemonstration mod norsk oliespildevand fra RGS Nordic
Lars Birger Nielsen er en af de fiskere, der har opgivet at fiske efter faldfisk i området. De er stort set alle væk, siger han
© Rikke Agerbæk / Greenpeace

Og at han ikke er den eneste med den opfattelse fremgik tydeligt af de mange skilte og bannere, som folk havde medbragt med budskaber som “RIP Fladfisk”, “Tak for alt torsk” og “Hvil i fred Agersø Sund”. 

Båddemonstration Agersø Sund
Her er et af skiltene ved at være klar til montering på en båd
© privatfoto

Norsk olieindustri eller dansk havmiljø

I Greenpeace mener vi, at denne miljøkatastrofe skal stoppes lige nu. Det kræver, at beslutningstagere på de ansvarlige poster med det samme holder op med at gemme sig bag tekniske regler, indviklet EU-lovgivning og kompleks miljøregulering. Det her er et problem, der skal løses ved, at dem med det politiske ansvar og den politiske mulighed for at gøre noget holder op med at gemme sig bag processer og rent faktisk gør det. Ikke om flere år, men lige med det samme. Hvert ekstra liter giftigt vand, der udledes til havmiljøet, forværrer problemet, og gør det sværere for os på sigt at genoprette skaderne. Regeringen må nu beslutte, om den fortsat vil beskytte Equinor og den norske olieindustri, eller den vil beskytte det danske havmiljø. 

Eller som Lars Birger Nielsen siger:

“Det kan ikke være rigtigt, at et af de virkelig rige selskaber i Norden, Equinor, skal tjene bare lidt flere penge ved at sende deres spildevand til Danmark. Du er gået det første skridt, Magnus (Heunicke), ved at sige, at Equinors eksporttilladelse ikke skal forlænges efter 2025, men tag nu at vis mandsmod. Vis at du er miljøminister, og stop den her import med det samme. Der er ingen grund til, at der stadigvæk skal importeres 2-300.000 tons norsk oliespildevand her til. Du kan gå ind og sige, at det er givet på nogle fejlagtige betingelser. Så stop det nu!”