Når store miljøkatastrofer sker, ser vi ofte, at mennesker samles og deler deres omsorg og frustration. Det er ikke hver gang, at den energi kanaliseres over i konkrete handlinger. Det gjorde den heldigvis i august, da voldsomme skovbrande hærgede Amazonas. Og det gjorde det muligt for vores teams i Brasilien og resten af verden at arbejde på højtryk for at stoppe den destruktive udvikling og beskytte skoven og de oprindelige folks rettigheder.

Her er nogle af de initiativer, vi har iværksat siden brandene brød ud – udelukkende gjort muligt takket være de tusinder af mennesker, som har bidraget økonomisk.

-Vi har været til stede i Amazonas-regionen for at hjælpe de mest udsatte mennesker, og vi har samarbejdet med oprindelige folk og lokale organisationer for at dokumentere den ulovlige skovrydning og undersøge, hvem der står bag.

-Vi har arrangeret ture til Amazonas, hvor vi har haft journalister med for at dokumentere brandene, og vi har selv produceret fotos og videoer, som vi har distribueret til nyhedsbureauer verden over. Dokumentation, som har været med til at bibeholde mediernes interesse og fokus på krisen.

-Vi har organiseret aktioner og demonstrationer foran brasilianske konsulater og ambassader i Danmark og 16 andre lande for at kræve omgående handling fra de brasilianske myndigheder.

-Lanceret en global kampagne for at presse fastfood-giganter som McDonald’s og Burger King til at forpligte sig til at stoppe indkøb af produkter, der har forbindelse til skovødelæggelse i Brasilien.

-Afsløret Brasiliens præsident Jair Bolsonaros’ klimafjendtlige dagsorden under hans tale til FNs generalforsamling i USA. 

-Og vi har sammen med andre grønne organisationer skrevet til statsminister Mette Frederiksen og andre europæiske regeringsledere samt EU-chefer for at rette opmærksomhed på Europas medansvar for den igangværende afskovning af Amazonas, når vi importerer landbrugsprodukter fra Brasilien. 

 

Foto af skovbrandene i Amazonas, august 2019.

 

Fremskridt i Amazonas

Mens Bolsonaro har forsøgt at rense sit image i udlandet med reklamekampagner for flere millioner dollars, har vi været til stede for at vise hans virkelige intentioner om at udvide landbrug og minedrift i Amazonas. Vores arbejde er langt fra forbi, men Brasiliens myndigheder er nu trængt i defensiven og bør tænke sig om en ekstra gang. 

En anden vigtig milepæl for os har været at vise forbindelsen mellem kødindustrien og skovbrandene i Amazonas. Regnskov fældes og brændes for at gøre plads til særligt kvægavl, hvorefter soja-dyrkning ofte rykker ind. Dansk landbrug importerer store mængder soja fra Sydamerika til foder i bl.a. svineproduktionen. Flere og flere er blevet opmærksomme på de alvorlige miljømæssige konsekvenser vores kødforbrug har, og det akutte behov for drastisk at ændre det industrielle landbrug. 

Vores kampagne mod McDonald’s og Burger King har resulteret i, at fastfood-kæderne har lagt pres på deres leverandører for at sikre, at deres produkter ikke bidrager til skovrydning.

Aktivister i 17 lande har demonstreret foran brasilianske ambassader og konsulater. Her demonstrerer Greenpeace-aktivister foran Brasiliens ambassade i København i august 2019

 

Greenpeace-klatrere fra taget af Burger King’s ikoniske restaurant i Londons Leicester Square med gigantisk banner, der forbinder fastfood-giganten med brandene og afskovning i Amazonas.

 

Og hvad så nu?

Den støtte, vi har modtaget fra mennesker som dig, betyder, at vi kan fortsætte vores arbejde i Amazonas – også efter at medieinteressen er væk. Her i oktober besøger en gruppe af oprindelige folk fra Brasilien 12 europæiske lande for at samle international støtte til at fortsætte presset på Brasiliens regering og beskytte Amazonas og deres hjem.

Vi fortsætter med at overvåge og dele oplysninger om skovrydningen i Amazonas. 

Vi fortsætter presset på de multinationale virksomheder for aktivt at lægge pres på deres leverandørkæder og den brasilianske regering for at stoppe skovrydning. 

Vi fortsætter arbejdet herhjemme for at omstille vores landbrug til at producere mindre kød og mere grønt og styrke presset på regeringen for Danmarks medansvar for skovrydningen i Sydamerika. Danmark har verdens højeste produktion af kød per indbygger. Hvert år importerer vi soja fra et areal svarende til to gange Fyn til at fodre især svin. 

Vi har stadig meget arbejde tilbage og kun med hjælp fra mennesker som dig, kan vi fortsætte. Klimakatastrofen i Amazonas har fået verden til at vågne. Sammen kan vi kanalisere den omsorg og energi til reel handling for at beskytte Amazonas og verdens livgivende skove. Uden dem har vi ingen chance for at beskytte kommende generationers fremtid.

Støt Greenpeace

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation og har i snart 50 år arbejdet for at give vores fantastiske planet en stemme. Vi accepterer hverken penge fra stater eller virksomheder, hvilket gør os i stand til at være en uafhængig stemme, der alene taler for miljøets interesser. Derfor er økonomiske bidrag fra mennesker som dig også helt uundværlige.

Vær med