Der er netop faldet afgørelse i en historisk klimaretssag mellem den norske stat og miljøorganisationerne Greenpeace Norden og Natur & Ungdom. Det er første gang, at en beslutning om boringer efter ny olie og gas udfordres retsligt i forhold til Parisaftalen. Det er også første gang, at norsk grundlovs § 112, der sikrer befolkningens ret til et sundt miljø, er blevet afprøvet i retten.

Lignende rettigheder er sikret i omkring 90 landes forfatninger verden over men ikke den danske. Desværre blev udfaldet en frifindelse af den norske stat. En frifindelse, som miljøorganisationerne mener sker på forkert grundlag. Samtidig gav retten dog en vigtig anerkendelse af de grundlovssikrede rettigheder i § 112.

Generalsekretær i Greenpeace Norden, Mads Flarup Christensen (+4528109022) siger:

“Vi glæder os over, at retten bekræfter, at  §112 i den norske miljølovgivning er en paragraf med skarpe tænder, der giver konkrete rettigheder til Norges befolkning. Det var staten ellers uenig i, men her har byretten glædeligvis givet os medhold. Det er en vigtig anerkendelse, der tænder håbet for, at grundloven kan bruges for dem, der ligesom som os, ønsker, at den kan og skal sætte grænser for politiske vedtagelser med kortsigtede økonomiske interesser for øje.”

“Det afgørende halmstrå, som byretten i Oslo klynger sig til i sin frifindelse af den norske stat er, at CO2 udslip efter afbrænding af norsk olie i udlandet ikke er dækket af den norske grundlovs miljøbeskyttelses §112. Det er skuffende, og vi ser det som en afgørende logisk brist og desværre helt ude af trit med klimavidenskaben.”

“Klimaproblemerne er globale, og der er ikke engang plads til at brænde den olie af, som olieselskaberne allerede har fundet. Konsekvenserne af klimaforandringerne kender ingen landegrænser, og at lede efter mere olie og brænde det af, uanset hvor det sker henne i verden, skader vores klima og er ikke bare dumt men helt uansvarligt overfor kommende generationer “

Sagen begyndte i byretten i Oslo i november sidste år. Anklagen mod den norske stat lød på brud på den globale klimaaftale fra Paris samt brud på norsk grundlov eftersom den norske regering i maj 2016, blot 10 dage før Norge ratificerede Parisaftalen som det første industrialiserede land i verden, valgte at give grønt lys for kontroversielle boringer efter ny olie (ikke reserve) i den norske del af Arktis. Det er første gang i mere end 20 år, at den norske regering åbner et nyt område for olieboringer. I alt 13 olieselskaber, bl.a. Statoil, der begyndte sine boringer denne sommer, sigter nu ambitiøst efter olieaktiviteter i Norges arktiske farvand i den sydøstlige del af Barentshavet. Med tilladelserne til olieboringer i den skrøbelige region, handler den norske regering ikke alene i konflikt med de globale klimaforpligtelser, men også grundloven i Norge.

Mere end en halv million mennesker bakker op om Greenpeace Norden og Natur & Ungdoms retssag, og desuden har den norske organisation Besteforeldrenes Klimaaksjon tilkendegivet støtte til sagen mod den norske regering.

Klimaretssagen kunne have dannet positiv præcedens og inspireret til en ny bølge af sager, hvor befolkninger holder politiske ledeleser klimaansvarlige i retten. Greenpeace og Natur & Ungdom vil nu afgøre, om sagen skal ankes.

Kontakt:

Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace Norden, +45 28109022
Truls Gulowsen, chef for Greenpeace i Norge, +47 90107904 (til stede ved pressemødet kl. 15.00 på Thon Hotel Rosenkrantz’ gate ved Oslo tinghus).
Christina Koll, presseansvarlig, Greenpeace Nordic, +45 28109021

Fotos og video: http://act.gp/2hviZp6

Mediebriefing om sagen kan findes her: http://act.gp/2jkhjix