Rypefjord, Norge, 29. april 2019 – Fire Greenpeace-aktivister er netop klatret om bord på Equinors olierig West Hercules for at protestere mod det statsejede selskab, der gør sig klar til en ny sæson for boringer i den norske del af Arktis.

Den norske regering har i Barentshavet givet tilladelse til Norges nordligste olieboringer nogensinde, hvilket er stridens kerne i den klimaretssag, som Greenpeace og den norske organisation Natur & Ungdom har anlagt mod regeringen.

Blandt klatreaktiviserne på olieriggen er danske Ronni Christiansen.

“Mens vi står midt i en klimakrise, og den unge generation kan risikere en utryg og uvis fremtid med flere og mere ekstreme orkaner, oversvømmelser og hedebølger i vejrudsigten, så fortsætter den norske regering ufortrødent jagten efter ny olie. Det er dybt uansvarligt, og vi protesterer fredeligt for at sende et klart signal om, at olieboringerne i Arktis skal stoppe,” siger Ronni Christiansen.

Protesten mod Equinor kommer i kølvandet på en bølge af protester fra hundredtusindvis af skoleelever over hele verden for akut og omfattende klimahandling. Blandt de norske protester er et af kravene, at ny olie- og gasudvinding skal stoppes, og dette støttes også af ungdomsgenerationen i Norge, hvor en undersøgelse for første gang viser, at et flertal af unge under 24 år ønsker at olien skal forblive uberørt.

I første del af den aktuelle klimaretssag har retten imidlertid givet opbakning til, at den norske regering fortsat kan lade industrien bore efter ny olie, og at ansvaret for CO2-udledningen ikke gælder for afbrænding af norsk olie uden for landets grænser.

“Norge er blandt verdens største olieeksportører, og det underminerer den globale klimaindsats, at regeringen fortsætter med at lede efter ny olie, når videnskaben dikterer, at langt størstedelen af de fossile reserver skal forblive i undergrunden. Regeringens frasigelse af ansvaret for den olie, der afbrændes uden for landets grænser, hænger ikke sammen. Klimaet kender ikke til landegrænser, og olie er lige skadeligt, hvor end den afbrændes. Norges regering bør lytte til protesterne i og uden for landet og leve op til sit globale klimaansvar, som lige nu svigtes,” siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk leder hos Greenpeace i Danmark.

Greenpeace og Natur & Ungdom anklager i retssagen den norske regerings udstedelse af nye olielicenser for at være i strid med den norske grundlovs paragraf 112, der sikrer befolkningens ret til et sundt miljø. Greenpeace har appelleret Byretten i Oslos afgørelse, og retssagen genoptages i Landsretten i november.

Fotos og video fra aktionen kan hentes her.

Kontakt
Jens Mattias Clausen, klimapolitisk leder, Greenpeace. Mobil: 6013 1748
Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 2629 4938