#Energi #Klimaforandringer #Klimaløsninger

Ikke mere #VarmLuft - Valget skal handle om klima

Vær med

I over 90 lande rundt omkring i verden er der på fredag d. 15/3 planlagt en global klimastrejke. Esben Egholm Homann er 16 år og fra Ranum Efterskole College, hvor han sammen med sin efterskole arrangerer klimastrejken i Aars som er en del af ungdomsbevægelsen FridaysForFuture. Du kan bl.a. følge de unges klimastrejke i Danmark på fredag på vores Instagram-profil, hvor vi har givet dem adgang til vores kanal hele dagen.

Nu giver vi ordet til Esben

Esben Egholm Homann er 16 år og fra Ranum Efterskole College. Sammen med sin efterskole arrangerer Esben klimastrejken i Aars.

Forleden dag i min engelsktime, så vi ”Before the Flood”, som er en dokumentar om, hvor slemt det egentligt står til med klimaforandringerne. Det var ikke nogen specielt opmuntrende film, for det står virkeligt skidt til. Selvom jeg havde set den før, blev jeg trist. Efter filmen var slut, spurgte vores engelsklærer, om nogle af os rent faktisk tænkte på miljøet og klimaet i vores hverdag. En af mine klassekammerater svarede, at han først ville gøre noget, når ”han selv kunne mærke det her i Danmark”.

Men det kan vi jo allerede! Sidste sommer var den varmeste sommer vi nogensinde har målt i Danmark. Og i år har vi haft den varmeste vinterdag nogensinde! Det må da være et tydeligt tegn på, at et eller andet er helt galt?

Huset brænder
Det er lige præcis her problemet ligger. Vi kan ikke bare vente på, at det kommer til at få konsekvenser for os her i Danmark. Hvis der er ild i dit hus, sætter du dig heller ikke bare i sofaen og venter på, at brandmændene kommer. Du handler straks og begynder at lede efter en brandslukker.

Klimakrisen er lige så vigtig. I klimakrisens tilfælde er det dog ikke et enkelt hjem, der brænder, men hele planeten; vores alle sammens hjem, der står i fygende flammer.

Det her er ikke et opråb til min klassekammerat, men et opråb til jer politikere
I virker fuldstændigt ligeglade, når vi unge trækker klima-kortet og siger, at vi fx vil have en klimalov, fordi det er vores fremtid, det handler om. Men er I virkeligt ligeglade? Det er ikke jer, der kommer til at skulle leve med problemerne, selvom det er jer, der har skabt dem. Nej, det os – jeres børn og børnebørn, som I siger, at I elsker mere end noget andet her i verden.

I siger, at vi skal passe vores skole, så vi kan få en fremtid. I siger, at vi skal tænke på andre end os selv. Og alligevel stjæler I vores fremtid lige foran øjnene på os, bare så I kan vinde det næste valg.

Meningsmålingerne er ikke vigtigere end vores fælles hjem
Men kan det ikke være fuldstændigt ligegyldigt, hvem der er statsminister, hvis der slet ikke er en klode tilbage at være statsminister på? Jeg synes virkeligt det ville være en skam, hvis vi som det eneste ”intelligente” liv i hele det kendte univers (så vidt vi altså ved), skulle gå hen at udslette os selv, bare fordi nogle af os synes at meningsmålingerne er vigtigere end vores fælles hjem.

Jeg ved ikke med jer, men jeg ville i hvert fald ikke kunne se fremtidige generationer i øjnene uden at vide, at jeg havde gjort, hvad jeg kunne for at efterlade verden i – hvis ikke i bedre stand, så i hvert fald ikke i værre stand – end da jeg modtog den.

Derfor opfordrer jeg alle politikere til at yde en indsats for vores fælles fremtid. Stop med kun at tænke på at få flere stemmer. Det er nu der skal handles. Ikke i morgen. Ikke efter valget. Men NU!

Følg de unges klimastrejke i Danmark på fredag på vores Instagram-profil Greenpeacedk, hvor vi har givet dem adgang til vores kanal hele dagen. Du kan også være med til at kræve 5 konkrete klimaløfter af vores politikere HER