Danish Crown har i dag offentliggjort en handlingsplan for at hæve ansvarlighedsbarren for sojaimporten til dyrefoder, der uddybes i denne kronik.

Danmark står for 5 procent af EU’s sojaimport, på trods af, at danskerne kun udgør 1 procent af EU’s befolkning og areal. Den danske sojaimport optager store landarealer i særligt Sydamerika og truer direkte eller indirekte skovene. For nylig viste en opgørelse fra Københavns Universitet, at Danmarks sojaimport er ansvarlig for, hvad der svarer til en udledning i producentlandene på 6,2 millioner ton CO2 årligt.

Kommentarer fra Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver, Greenpeace (mobil: 2810 9053):

“Danmarks store import af sojaskrå til at fodre især svin og køer truer skovene og klimaet, så det er et skridt i rigtig retning, at Danish Crown nu anerkender problemet, og har en ambition om, at den soja, de importerer, ikke skal have skovrydning på samvittigheden. Men de eksisterende certificeringsordninger sikrer ikke, at sojaen er dyrket uden afskovning, idet de bl.a. tillader “lovlig” afskovning. Det allerstørste problem ved brug af kreditter og  certificering er dog, at de ikke adresserer det helt grundlæggende problem, som er en stor og stigende vækst i efterspørgslen efter soja.”

“Så længe dansk animalsk produktion er baseret på import af 1,7 millioner tons soja om året, er den medansvarlig for at holde gang i den globale efterspørgsel på ikke-bæredygtig og, klimabelastende soja, med skovrydning på samvittigheden. Den eneste reelle løsning på problemet er at udfase Danmarks sojaimport til foder hurtigst muligt inden for de kommende ti år, og det bør regeringen og fødevareminister Mogens Jensen tage ansvar for.”

“Danmarks store sojaimport har en dybt uansvarlig aktie i den hastige skovrydning i verden. Det store problem er, at vi har så mange landbrugsdyr i Danmark, og de kræver langt mere foder, end vi selv kan dyrke. Den voldsomme kødproduktion lægger ikke alene beslag på halvdelen af Danmarks jord, der bruges til at dyrke foder til dyrene, men der importeres også soja fra et areal, der svarer til Sjælland, Falster og Langeland.” 

“Soja er en fantastisk plante, rig på næringsstoffer og protein. I Greenpeace mener vi derfor, at soja bør bruges direkte til mad til mennesker og ikke til foder til svin og køer.”

Baggrund

Greenpeace har fremlagt et forslag til, hvordan Danmark kan reducere drivhusgas-udslippet med 70% i 2030 i forhold til 1990. Det vil kræve en  markant reduktion af den animalske produktion, og vi foreslår en gradvis halvering af antallet af køer og svin frem til 2030. Dette vil udover at give en nødvendig klimagas-reduktion, frigøre store arealer med dyrkning af traditionel foder, som kan omstilles til mere skov, mere natur samt arealer til mere økologi, flere planteafgrøder og til produktion af dansk proteinrigt foder, som gradvist kan erstatte sojaimporten til 2030.