Eilen 6.3.2019 sadat ihmiset vaativat päättäjiltä ilmastotekoja eduskuntatalon portailla. Kanssamme paikalle kokoontui noin 250 ilmastonmuutoksesta huolestunutta kansalaista. Joukossa oli niin lapsiperheitä, eläkeläisiä kuin ympäristöväkeä eri järjestöistä, esimerkiksi Greenpeacesta, Ilmastovanhemmista, Maan Ystävistä, Extinction Rebellionista ja Luontoliiton ilmastoryhmästä.

Viesti oli selvä: Meidän on pakko toimia nyt, jotta voimme hillitä ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset.

Sadat ihmiset vaativat päättäjiltä ilmastotekoja eduskuntatalon portailla keskiviikkona 6.3.2019.

Tänään eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi Ylelle: “Tähän asti mielenosoitukset ovat olleet hyvin rauhallisia. Pitäisin hyvin surullisena, jos eduskunnan ympärille jouduttaisiin rakentamaan aidat. En pidä sitä ollenkaan hyvänä tällaisessa demokraattisessa, avoimessa yhteiskunnassa”.

Mikäli asia jäi Risikolta huomaamatta, eilinen mielenosoitus oli rauhallinen. Kansanedustajat saivat tehdä työtään häiriöttä, eivätkä mielenosoittajat estäneet kenenkään kulkua. Jos eduskunnassa tai viranomaisten taholta tehtiin päätös, että kulkureittejä täytyy sulkea, se tehtiin siitä huolimatta, että mielenosoittajat olivat kertoneet mielenilmauksen olevan rauhanomainen.

Rauhanomainen suora toiminta on aina viimeinen vaihtoehto

Yhdestä asiasta olemme Risikon kanssa samaa mieltä: eduskunnan aitaaminen ei ole hyvä idea demokraattisessa, avoimessa yhteiskunnassa. Kansalaistoiminta ja -keskustelu sekä kokoontumisvapaus ovat demokratian kannalta elintärkeitä.

Kansalaistottelemattomuus on keino, johon tartutaan silloin, kun muut toimet eivät riitä. Sillä tavoitellaan aina yhteistä hyvää, eikä omaa henkilökohtaista etua. Greenpeacen ja muiden järjestöjen aktivistit toimivat avoimesti omin kasvoin, nimillään ja täysin väkivallattomasti. He ovat myös valmiita kantamaan tekojensa lailliset seuraukset.

Ilmastonmuutos ei odota

Viime kuukausina ihmiset ovat havahtuneet toimimaan ennennäkemättömällä tavalla. Vaikuttajat lätkälegendoista lukiolaisiin ympäri maailman puhuvat kuin yhdellä suulla: meidän on tehtävä kaikkemme, jotta pysäytämme ilmastonmuutoksen.

Päättäjien on ymmärrettävä, että perinteiset vaalikausissa mitattavat, varovaiset poliittiset kompromissit eivät enää riitä. Tiedeyhteisö on antanut meille kaksi ja puoli vaalikautta aikaa pelastaa itsemme. Siinä ajassa kaikkien päätösten on johdettava ilmastopäästöjen vähenemiseen ja hiilinielujen lisääntymiseen.

Nyt on pakko tehdä isoja päätöksiä, joissa tiede ei anna tilaa hitaille poliittisille kompromisseille. Tämä voi tuntua epämiellyttävältä, mutta nopeiden toimien vaihtoehtona on hallitsematon ilmastokatastrofi, jonka seuraukset uhkaavat meistä jokaista.

Tottelemattomuus on keino, ei päämäärä

Haluaisimme elää maailmassa, jossa kansalaistottelemattomuutta ei tarvita. Maailmassa, jossa poliitikot tekevät kaikkensa, että jälkipolvet perivät meiltä elinkelpoisen planeetan.

Valitettavasti tämä ei ole se maailma, jossa elämme. Ilmastonmuutos uhkaa kaikkea, mitä rakastamme. Sen torjuminen ei ole vain valinta, se on velvollisuus.

Tule mukaan – allekirjoita ilmastovetoomus

Lue lisää:

Sadat ihmiset vaativat Helsingissä päättäjiltä ilmastotoimia

Lasten ilmastolakko on kutsu aikuisille olla aikuisia