Sillä, miten syöt, on välitön vaikutus ympäristöön. Kasvisruokaan siirtyessä hiilijalanjälki pienenee. Poimimme viime aikojen inspiroivimmat suomalaiset kasvisruokailmiöt, jotka ovat nostaneet kasvis- ja vegaaniruoan yhä näkyvämmäksi arjessa sekä juhlassa.

1. Vegaaniruoan suosio näkyy somessa

Suomen suosituimmassa Elina Innasen vegaaniblogissa, Chocochilissä, kokkaillaan herkullista kasvisruokaa rennolla otteella. Elina kirjoittaa nykyään myös Helsingin Sanomille vegaanisia reseptejä. Vegaaniruoan suosio näkyy myös Facebook-ryhmissä ja muualla sosiaalisen median maailmassa. Muun muassa Facebookin Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä on lähes 40 000 jäsentä.

2. Vegemessut ja VegeStreet

Suvi Auvisen ja Karry Hedbergin vegefirma tuottaa Suomen suurimpia kasvisruokatapahtumia. He kannustavat yrityksiä vegaanisten tuotteiden tuotekehityksessä ja miettivät, miten ihmiset saadaan valitsemaan kasvipohjaista ruokaa lautaselle yhä useammin. Heidän tunnetuimpia tapahtumiaan ovat Vegemessut sekä VegeStreet. “Kasvissyönnin lisääminen on tehokkain tapa auttaa eläimiä, ympäristöä ja terveyttämme. Kasvissyönnin tulee tulla tavoiteltavaksi, helpoksi ja hauskaksi valinnaksi ilman ryppyotsaisuutta ja tuomitsemista.” – Vegefirma

“Kasvissyönti on uusi normaali.”

3. Vegaanihaaste

Vegaanihaaste on kampanja, jonka tavoitteena on tehdä kasvissyönnin kokeilemisesta mahdollisimman helppoa. Vegaanihaasteeseen osallistuva saa kuukauden ajan päivittäisen uutiskirjeen, joka sisältää maukkaita reseptejä, käytännön vinkkejä ja muuta tietoa. Halutessaan saa myös oman tukihenkilön eli vegaanituutorin, joka opastaa ja vastaa kysymyksiin. Osallistuminen on ilmaista eikä sido mihinkään.

Kokeile kasvisruokaa!

4. Linnan juhlat ja kasvisruoka

Kasvisruuasta on tullut valtavirtaa, mikä näkyi myös viime Linnan juhlien ruokalistalla. Tarjoilussa suosittiin lähiruokaa ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia raaka-aineita, kuten marjoja, kasviksia ja kotimaista luomuruokaa. Menusta löytyi kasvisruokailijoille muun muassa suppilovahvero- ja palsternakkapasteijoita, tatti-ohrapiirakoita sekä härkäpapupikkuleipiä.

5. Tutut herkut ilman lihaa

Kasvissyönnistä on tullut helppoa. Nakit, kebabit, pihvit, vihikset, pitsat, jäätelöt, maidot ja ynnä muut löytyvät nykyään myös kasvisvaihtoehtoina. Kaurasta, härkäpavusta ja herneestä valmistetut kasvisproteiinit, eli nyhtökaurat, härkikset ja muut helpot herkut löytyvät nykyään pienempienkin kauppojen valikoimista ja helpottavat arjen ympäristöystävällistä kokkausta. Kasvistuotteiden tarjonta on kasvanut viime vuosina ja etenkin kauramaidon myynti pompsahti niin, että hyllyt tyhjenivät suosikkituotteista. Kauppojen valikoimien lisäksi myös ravintoloiden tarjonta on kasvanut jatkuvasti.

6. SolarFoods kurkistaa tulevaisuuteen

Vuonna 2017 perustettu suomalainen Solar Foods Oy tuottaa täysin uudenlaista ravinnerikasta proteiinia, Soleinia, vain ilmaa ja sähköä hyödyntämällä. Tuloksena voi olla tulevaisuuden vähäpäästöistä proteiinia. Uudella biotekniikkaratkaisulla Solar Foods mahdollistaa alustan ravitseville elintarvikkeiden ainesosille, kasvipohjaisille lihavaihtoehtoille tai jopa viljellylle lihalle. Kaupallinen tuotanto on tarkoitus aloittaa vuoden 2020 aikana.

7. Vertaistukea on tarjolla runsaasti

Perustietoa erilaisista kasvisruoista tarjoaa Ruokatieto. Sesonkikasviksista tietoa ja vinkkejä löydät Satokausikalenterista.

Tule mukaan! Haasta itsesi ja läheisesi testaamaan kasvisruokavaliota. Jaa kuva suosikki kasvisruokareseptistäsi Instagramissa käyttäen hashtageja #ilmastoruoka #greenpeacesuomi . Uudelleenjaamme herkullisimmat reseptit Greenpeacen Instagram-tilillä.

Rakennetaan yhdessä ruoantuotanto, joka tuottaa hyvää ja terveellistä ruokaa – terveellistä meille itsellemme, lapsillemme ja kotimaapallollemme. Tee ilmastoteko ja osallistu Vegaanihaasteeseen.

Tekstin kuvat: Mitja Kobal & Päivi Tikamo / Greenpeace