Koronavirus (COVID-19) on mullistanut arjen. Samaan aikaan ilmastokriisin ratkaisut ovat yhä ajankohtaisempia. Mutta miten koronakriisi ja ilmastonmuutos liittyvät toisiinsa? Lue viisi vastausta kysymyksiin koronasta ja ilmastosta.

1. Liittyykö koronaviruspandemia ilmastonmuutokseen?

Tällä hetkellä ei tunneta suoria tai epäsuoria yhteyksiä ilmastonmuutoksen ja koronaviruspandemian kehittymisen välillä. Tiedämme, että pandemioissa virukset voivat sopeutua leviämään erilaisissa ilmastoissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ilmastonmuutos tulee todennäköisesti vaikuttamaan kulkutautien ja epidemioiden syntyyn. Lääketieteen tutkijat ja ilmastotieteilijät ovat varoittaneet, että epidemiat voivat lisääntyä ilmastokriisin pahenemisen myötä.

2.Vaikuttaako ihmisen toiminta koronaviruksen leviämiseen?

Ihmisten suuri liikkuvuus on tärkein syy koronaviruksen nopeaan leviämiseen. Siksi juuri nyt on niin tärkeää pysytellä kotona ja rajoittaa liikkumista, jotta viruksen leviäminen saataisiin kuriin.

YK:n ympäristöjärjestö UNEP:n mukaan metsien ja muiden elinympäristöjen hävitys, tehomaatalous, villieläinkaupan heikko tai olematon sääntely ja ilmastonmuutos lisäävät kukin osaltaan eläimistä ihmisiin siirtyvien tartuntatautien riskiä.

3. Ovatko ilmastopäästöt vähentyneet koronavirus-pandemian myötä?

Dramaattinen teollisen toiminnan, liikenteen ja kansainvälisen lentoliikenteen äkillinen väheneminen näkyy hetkellisenä pudotuksena hiilen ja öljyn poltossa ja siten myös ilmastopäästöissä.

Pandemian rajoittamiseksi tehdyt hätätoimet ovat kuitenkin huonoin mahdollinen tapa vähentää päästöjä – kestävä ilmastopäästöjen vähentäminen on tehtävä vahvoilla poliittisilla päätöksillä ja hallitusti.

Kun maailma taas vähitellen lähtee uudestaan liikkeelle, voimme valita uuden suunnan. Hyvinvoinnin ja toimeentulon elvyttäminen on tehtävä ihmisen ja ympäristön ehdoilla, jottemme joudu ojasta allikkoon.

4. Mitä nyt pitäisi tehdä?

Pidä huolta itsestäsi ja rakkaistasi. Ole myötätuntoinen, rohkea – ja hereillä. Tämä kriisi on ollut vaikea useimmille meistä, ja vaikein jo muutenkin haavoittuvassa asemassa oleville. Valtiot ovatkin luvanneet mittavia elvytystoimia.

Kun elvytyspaketteja laitetaan kasaan, suuret saastuttajat ympäri maailman tekevät kaikkensa, jotta hallitukset turvaisivat saastuttamisen jatkumisen. Suomen hallitus on jo onneksi linjannut, että elvytyksen pitää tukea hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamista.

Pidetään yhdessä huolta, että elvytyspaketeilla pelastetaan ihmisten hyvinvointi kestävästi ja reilusti – eikä suursaastuttajien voittoja.

5. Miten voin vaatia ilmastotekoja ja puolustaa luontoa, kun mielenosoitukset on kielletty?

Työmme ilmastokriisin selättämiseksi ja luonnon puolustamiseksi jatkuu – kiitos, että olet mukana! Turvallisuus ja terveys ovat kaiken aktivismin tärkeimmät kulmakivet. Juuri tästä syystä emme nyt voi kokoontua marsseille  tai suuriin ilmastolakkoihin eduskuntatalon portaille, mutta onneksi jäljelle jää paljon vaikuttamisen vaihtoehtoja – ja tilaa keksiä uusia. Katso täältä neljä vinkkiä.

Pidetään toisistamme huolta! Tule mukaan – noustaan kriisistä yhdessä.