YK:n tämänvuotinen ilmastokonferenssi COP27 järjestetään marraskuussa Egyptissä. Mutta mitä tulisi ajatella siitä, että ”maailman suurimpana muovisaastuttajana” tunnettu Coca-Cola otetaan sponsoroimaan ilmastokriisiä ratkovaa konferenssia?

Coca-Colan muovipullo on huuhtoutunut Mull-saarelle Skotlannin länsirannikolla.
Coca-Colan muovipullo on huuhtoutunut Mull-saarelle Skotlannin länsirannikolla. Break Free from Plastic -ympäristöliikkeen tutkimus on osoittanut, että Coca-Cola on säilyttänyt maailman suurimman muovisaastuttajan tittelin neljä vuotta peräkkäin (viimeksi vuonna 2021). Kuva: Will Rose / Greenpeace 

Syyskuussa 2022 ilmoitettiin, että suuryhtiö Coca-Cola on yksi pääsponsoreista tämän vuoden YK:n ilmastohuippukokouksessa, joka tunnetaan myös nimellä COP27. Egyptissä 6.-18. marraskuuta järjestettävä tapaaminen on ensisijaisesti foorumi hallituksille, yrityksille ja ympäristöjärjestöille keskustella siitä, miten ilmastokriisiin voitaisiin parhaiten puuttua. Coca-Colan nykyinen toiminta vain kärjistää ilmastokriisiä.

TOIMI KANSSAMME: Haluatko pysäyttää maailmanlaajuisen muovikriisin, jota suuryritykset kuten Coca-Cola, pahentavat? Lue lisää ja allekirjoita vetoomuksemme #BreakFreeFromPlastic

Eli miksi on ongelmallista, että Coca-Cola toimii COP27:n sponsorina?

Koska Coca-Cola ei ole ympäristöystävällinen yritys, pikemminkin päinvastoin. Coca-Cola on yksi maailman suurimmista muovin käyttäjistä: pelkästään vuonna 2020 yhtiö valmisti lähes 3 miljardia tonnia muovia, mikä tuotti noin 15 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt. Tämä vastaa yli 3,2 miljoonan henkilöauton päästöjä vuoden ajon aikana.

Coca-Cola tuottaa vuosittain vähintään 120 miljardia kertakäyttöistä muovipulloa – eli muovia, joka on 99-prosenttisesti valmistettu fossiilisista raaka-aineista, jotka kiihdyttävät merkittävästi ilmastonmuutosta. Vaikka Suomessa muovia saadaan kierrätettyä jo hyvin uusiokäyttöön, monissa maissa tilanne on paljon surkeampi. Coca-Cola on osa tätä globaalia muoviongelmaa ja juuri siksi yhtiön sponsorointi ilmastokonferenssissa näyttäytyy silkkana viherpesuna.

Naturessa julkaistun tutkimuksen laskelmat osoittavat, että maailman muovituotannon odotetaan kaksinkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana. Fossiiliteollisuus siis investoi yhä enemmän muovin tuotantoon, vaikka fossiilisten polttoaineiden kysynnän tulisi laskea.

‘Maailman suurin muovisaastuttaja’

Kertakäyttöiset muovit ovat yleisin muovisaaste luonnossa ja valtameriimme päätyy vuosittain noin 8-13 miljoonaa tonnia muovia. Muovia kulkeutuu ympäristöstä myös eläimiin ja ihmisiin, ja mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi ihmisen verestä ja rintamaidosta.

Coca-Cola on nimetty ”maailman suurimmaksi muovisaastuttajaksi” neljänä peräkkäisenä vuonna, viimeksi vuonna 2021. Break Free From Plastic -ympäristöliikkeen maailmanlaajuinen raportti kritisoi myös yritysken valintaa käyttää enemmän rahaa ja resursseja sen mainontaan sekä markkinointiin sen sijaan, että se tekisi osansa muovijätteen poistamiseksi ympäristöstä.

Tämä on juuri sellaista toimintaa, jota myös YK:n konferenssin sponsorointi edustaa: Coca-Colan PR ja mainonta menevät todellisten ilmastotoimien edelle.

Greenpeacen aktivisti merestä löytämänsä Coca-Cola-pullon kanssa.
Kuvassa Greenpeacen vapaaehtoinen merestä löytämänsä Coca-Cola-pullon kanssa. Tyynenmeren jätepyörteisiin päätyvästä muovijätteestä uutisoitiin hiljattain. Kuva: Justin Hofman /Greenpeace

Jos Coca-Cola haluaa viherpesun sijaan tulla osaksi ratkaisua, on aika toimia. Toistaiseksi yhtiö on luvannut paljon, mutta ei ole tehnyt mitään todelliselle ongelmalle: fossiilisista raaka-aineista valmistettujen, tarpeettomien muovituotteiden ja kertakäyttöpakkausten tuotanto ja kulutus on ilmastolle kerrassaan kestämätätöntä.

Kunnes Coca-Cola osoittaa teoillaan, että se todella toimii akuutin ilmastokriisin ratkaisemiseksi, sen sponsorointi Egyptissä marraskuussa järjestettävässä COP27:ssa on vain yhtiön imagon kiillotusta ja viherpesua.

Haluatko olla mukana pysäyttämässä maailmanlaajuisen muovikriisin, jota suuret yritykset – kuten Coca-Cola – edistävät toiminnallaan? Lue lisää kampanjasta vahvan maailmanlaajuisen muovisopimuksen turvaamiseksi ja allekirjoita vetoomuksemme.

Muovikriisi
Irti muovista

On aika pysäyttää tarpeettoman muovin valmistus ja sen päätyminen luontoon. Vaaditaan yhdessä kattava muovisopimus!

Tule mukaan