Huomenna perjantaina kajahtaa Kymmenen virran maa komeasti, kun Suomen keskusta kokoontuu odotettuun puoluekokoukseensa Ouluun ja hajautetusti 15 eri paikkakunnalle, peräti 2416 virallisen kokousedustajan voimin.

Kaksipäiväisen kokouksen aikana puolueelle valitaan uusi puheenjohtajisto sekä hyväksytään periaateohjelma, aloitteita ja linjauksia.

Nuoret haastavat väkevästi

Keskustan nuori polvi on pitänyt huolen, että myös ilmasto- ja luontokriisi ovat tukevasti agendalla. Keskustanuoret haastavat puoluetta aloitteillaan muun muassa turpeen energiakäytöstä luopumiseksi, kasvisproteiinituotannon vauhdittamiseksi ja ilmastovaikutusten arvioinnin saamiseksi kaiken päätöksenteon tueksi.

Oulun keskustanuoret esittävät lentoveroa Suomen sisäisille lennoille (hyvä!) ja Pirkanmaan keskustanuoret vaativat metsätalouden kannustijärjestelmän muuttamista jatkuvaa kasvatusta tukevaksi – Avohakkuut historiaan -kampanjan hengessä (hurraa!).

Mitä sanoo kenttä?

Uusia, rohkeita ilmasto- ja luontolinjauksia odottavan ei kannata ehkä pidättää hengitystään, sillä puoluehallitus pitäytyy vastauksissaan tukevasti jo sovitussa hallitusohjelmassa.

Toisaalta positiivisena voi pitää, miten vähäisiä ilmastotoimia vastustavat soraäänet aloitteiden valossa ovat. No, Kuhmon keskustanaiset vaativat ilmastopelottelun lopettamista ja kyseenalaistavat ilmastotiedettä, mutta puoluehallitus torppaa aloitteen tyynesti ja jämäkästi.

Kiinnostavaa onkin seurata, miten linjaukset puoluekokouksen käsittelyssä mahdollisesti muuttuvat ja mitä kenttäväen puoluekokouspuheenvuoroista nousee. Seistäänkö hallituksen ilmastotavoitteiden takana vai vaaditaanko niistä tinkimistä? Keskustan sitoutuminen hallitusohjelman ilmastotavoitteisiin kun ei ole ensimmäisen vuoden aikana näyttänyt kovin vankalta.

Entä mitä linjaa puheissaan uusi puoluejohto?

Suomalaiset odottavat ilmastotoimia

Greenpeace on lauantaina paikan päällä Oulussa, puoluekokouksen ulkopuolella, tuomassa eri puolilla Suomea ja sosiaalisessa mediassa järjestettävän #SuomenLuonnonPuolesta mielenosoituksen viestiä myös keskustan väelle. 

Aiomme muodostaa eri ikäisten ja kokoisten suomalaisten kenkäpareista kuvion 70 %, muistutuksena siitä, että suomalaisten vankka enemmistö seisoo vahvojen ilmastotoimien takana. Tuo luku on peräisin Ilmastobarometristä (2019), jossa 70 % suomalaisista halusi, että ilmastokriisin ratkaisu on kuluvan hallituskauden kärkiteema.

Suomalaisten huoli ja tuki ilmastotoimille on toistunut myös muissa kyselyissä: Tiedebarometrissä (2019) 73 % vastaajista koki ilmastonmuutoksen etenemisen todellisena ja vakavana uhkana, joka vaatii poliittisilta päättäjiltä tehokkaita toimia ja vaalien jälkeen toteutetussa EK:n ja Taloustutkimuksen kyselyssä hallitusohjelman hiilineutraliuus 2035 -tavoitetta tuki 63 % suomalaisista, kun vaan 13 % vastusti sitä.

Aiomme jakaa tätä viestiä kokousedustajille myös Sisu-pastillien kyljessä (Xylitol-maustettujen tietenkin, korkeamman jalostusasteen biotalouden hengessä).

Nyt käsijarru pois päältä! 

Suomen ilmastotavoitteet ovat herättäneet positiivista huomiota ja innostusta ympäri maailman – eikä ihme. Ihmiset janoavat toivoa ja käytännön esimerkkejä siitä, miten vahvoista ilmastotavoitteista tehdään totta. Ja Suomi, jos joku, voi sen tehdä.

Siksi keskustapäättäjät tarvitaan nyt täysillä mukaan viemään hallitusohjelman tavoitteet maaliin – Suomesta maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta, kestävästi ja reilusti!

Tarkempi muistilistamme keskustapäättäjille löytyy alta.