Uuden-Seelannin hallitus on päättänyt tänään kieltää uusien lupien myöntämisen öljyn ja kaasun etsintään merialueillaan. Kielto astuu voimaan välittömästi. Greenpeace pitää päätöstä tärkeänä askeleena kohti maailmaa ilman fossiilisia polttoaineita.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern (oikealla) ottaa 19. maaliskuuta 2018 vastaan 45 000 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen öljyn etsinnän kieltämiseksi Greenpeace New Zealandin ilmastoasiantuntija Kate Simcockilta. © Marty Melville / Greenpeace

“Uuden-Seelannin päätös on hieno muistutus, että öljyn aika on ohi. Myös täällä maapallon vastakkaisella puolella on ryhdyttävä toimiin. Norjan hallituksen on lopetettava porauslupien myöntäminen Barentsinmerellä. Myös meillä Suomessa on kiihdytettävä vauhtia öljyriippuvuuden lopettamiseksi. Uuden fossiilisten polttoaineiden hyödyntämiseen nojaavan infran rakentaminen, kuten Nord Stream -kaasuputken tai Jäämeren radan ei pitäisi olla nykymaailmassa enää ajankohtaista”, sanoo Sini Harkki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa.

Uusi-Seelanti on ensimmäisiä maita maailmassa, joka on ottanut ensimmäisen askeleen öljyn etsinnän kieltämiseksi kokonaan. Viime vuosina öljy-yhtiöiden hankkeet öljyn löytämiseksi ovat saaneet vastaansa maailmanlaajuisen kansanliikkeen. Erityisesti vastustus on kohdistunut norjalaisen Statoilin öljyn etsintään Isossa Australian mutkassa ja ranskalaisen Totalin hankkeisiin Amazonin suun koralliriutoilla. Norjassa hallitus on myöntänyt porauslupia Barentsinmerelle, joiden takia Greenpeace ja norjalainen Natur og Ungdom -järjestö on haastanut Norjan hallituksen oikeuteen perustuslain vastaisesta toiminnasta. Oslon käräjäoikeus on antoi asiasta päätöksen viime vuonna, mutta Greenpeace ja Natur og Ungdom ovat valittaneet päätöksestä, ja tapaus on menossa korkeamman oikeusasteen käsittelyyn tänä vuonna.

Lisätietoja:

Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202

Uuden-Seelannin hallituksen tiedote öljyn ja kaasun etsinnän kieltämisestä