Eduskuntapuolueiden edustajat, perussuomalaisia lukuun ottamatta, ovat jatkaneet tänään 20. joulukuuta keskustelua siitä, mitä Suomi voi tehdä ilmaston lämpenemisen pitämiseksi 1,5 asteessa. Greenpeace pitää hyvänä, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on herättänyt poliittiset päättäjät laidasta laitaan. Kansalaiset haluavat tekoja. Kevään ilmastovaalit voittaa se, joka antaa selvän ja nopean aikataulun fossiilisista luopumiseksi.

Greenpeacen aktivistit levittivät torstaina 20. joulukuuta 2018 eduskuntatalon portaille viestin eduskuntapuolueille, jotka neuvottelevat toimista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. © Jonne Sippola / Greenpeace

Greenpeacen aktivistit levittivät torstaina 20. joulukuuta 2018 eduskuntatalon portaille viestin eduskuntapuolueille, jotka neuvottelevat toimista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. © Jonne Sippola / Greenpeace

“Nyt ei ole enää aikaa, ja suomalaiset ymmärtävät sen. Fossiilisten poltto on lopetettava vuoteen 2035 mennessä. Suomi voi olla ensimmäinen hyvinvointivaltio, joka lopettaa fossiilisten käytön. Meillä on osaamista, teknologiaa ja tahtoa toimia silloin, kun on pakko”, sanoo Sini Harkki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa.

“Vaikuttaa siltä, että päättäjillä on valmiutta tehdä Suomesta hiilineutraali 2035. Jos seuraava hallitus toteuttaa tämän reippailla ja oikeudenmukaisilla toimilla, on meillä mahdollisuus olla ensimmäisiä hyvinvointivaltioita, jotka luopuvat fossiilisista. Kun olemme samaan aikaan EU:n puheenjohtajamaa, on Suomella kaikkien aikojen tilaisuus osoittaa ilmastojohtajuutta”, Harkki jatkaa.

Suomella on erityinen vastuu vuonna 2019, kun päästövähennyksiä on määrä vauhdittaa sekä globaalisti että EU:ssa. Suomi on Euroopan unionin puheenjohtaja 1. heinäkuuta alkaen.

Suomalaisilla on myös kaksi konkreettista tilaisuutta vaatia tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi: eduskuntavaalit ja Euroopan parlamentin vaalit. Eduskuntavaalit määrittävät ketkä muodostavat hallituksen, joka vie Suomen ilmastonmuutoksen ratkaisijoiden eturiviin.

Lisätietoja:

Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107

Olli Tiainen, energia-asiantuntija, Greenpeace Norden, puhelin 040 164 8606

Juha Aromaa, viestintäpäällikkö Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202