Eurooppa-neuvoston torstain ja perjantain välisenä yönä löytämä sopu hiilineutraaliuden saavuttamisesta vuoteen 2050 mennessä siirtää katseet vihdoin kohti varsinaisia toimia, joista kiireisin on EU:n 2030 tavoitteen päivittäminen linjaan Pariisin sopimuksen ja hiilineutraliuuspyrkimysten kanssa.  

Greenpeace Belgian aktivistit muistuttivat Euroopan johtajia ilmastokriisistä Eurooppa-neuvoston peittämällä Eurooppa-neuvoston kokouspaikan symbolisilla liekeillä Brysselissä 12. joulukuuta 2019. © Eric De Mildt / Greenpeace

Huolimatta Puolan yhä jatkuvasta vastustuksesta Euroopan komissio aikoo nyt jatkaa suunnitelmaansa saada 2050 ilmastotavoitteesta laki. Tämä ei vaadi jäsenmaiden hallitusten yksimielistä päätöstä, joten Puola ei pysty edistystä estämään.

“Ilmastokriisi ei odota eikä neuvottele. Euroopan hallitusten on nyt välittömästi keskityttävä lyhyen tähtäimen toimiin päästöjen nopeammaksi leikkaamiseksi. Vuoden 2030 ilmastotavoite on saatava kiireesti tieteen osoittamalle tasolle. Jos se ei onnistu, koko Pariisin sopimus, josta EU on ylpeä, on uhattuna”, sanoo Greenpeacen EU-toimiston ilmastopoliittinen neuvonantaja Sebastian Mang.

“Nyt on entistäkin tärkeämpää, että Suomi ja muut vahvoja toimia kannattaneet maat näyttävät omalla esimerkillään, miten fossiilivapaasta hyvinvoinnista voidaan tehdä totta. Suomen omat ilmastotavoitteet ovat jo aika lailla kohdillaan, ja niiden takana seisoo selvä enemmistö suomalaisista. Nyt on kiire saada myös toimenpiteet käyntiin, sanoo Greenpeace Nordenin ilmasto- ja energiapoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen.

Kommenttina Puolan jarrutukseen Greenpeace Puola heijasti Euroopan saastuttavimman hiilivoimalan Bełchatówin torniin Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin kuvan ja sanan “Serio” (vakavasti, ihan oikeasti).

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan hallitusten on annettava uudet vuoden  2030 ilmastotavoitteensa ennen ensi vuoden marraskuussa pidettävää Glasgow’n ilmastokokousta. Näiden tulisi olla linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa, jotta katastrofi vältetään.  YK:n ympäristöohjelman raportin mukaan maiden nykyiset tavoitteet, EU:n mukaanlukien, johtavat yli kolmen asteen lämpenemiseen. Greenpeace vaatii, että EU:n 2030 päästövähennystavoite on vahvistettava vähintään 65 prosenttiin, vuoden 1990 vertailutasoon nähden.

Greenpeace Belgian aktivistien mielenosoitus 12.12.2019 Brysselissä

Greenpeacen kanta komission European Green Deal -ohjelmaan (englanniksi)

Kuvia ja videoita mielenosoituksesta 12.12.2019 Brysselissä

Lisätietoa:

Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
Sebastian Mang, ilmastopoliittinen neuvonantaja, Greenpeace EU Unit, puhelin +32 479 601 289 (englanniksi)
Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace Norden, puhelin 050 368 8488