“Θα έπρεπε να είμαστε τρία βήματα πιο κοντά στο προϊόν. Nομίζω ότι διαδίδεται πολύ από μόνη της η ιδέα μιας δίκαιης αγοράς, αλλά θα κάνουμε κι εμείς ό,τι μπορούμε. Είμαστε πολλοί, θα είμαστε δίπλα σας. Συνεχίστε. Είμαστε εδώ και για τους ψαράδες.”

H Μαρία ήταν μία από τους πρώτους υποστηρικτές μας που συμμετείχαν πέρσι στο Ένα Κουτί Θάλασσα. Είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε μαζί της από κοντά στην εκδήλωση που διοργανώσαμε τον περασμένο Ιανουάριο για τους ψαράδες και τους υποστηρικτές, στο κλείσιμο της πρώτης φάσης του προγράμματος. Λίγο πριν ξεκινήσει η επόμενη φάση, συναντηθήκαμε μαζί της στο σπίτι της στο Κερατσίνι και συζητήσαμε για την κοινή μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε μία δίκαιη αγορά ψαριών και θαλασσινών, που σέβεται τη θάλασσα και τους ανθρώπους.

Μαρία Φουντάνα

© Konstantinos Stathias

Όταν διαβάσατε για το Ένα Κουτί Θάλασσα, τι σας έκανε να το βρείτε ενδιαφέρον και να το στηρίξετε;
Θυμάμαι ήταν μεσημέρι και πεινούσα! (γέλια!) Προσπαθούμε να στηρίζουμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και μου φάνηκε πολύ δελεαστικό. Μία πολύ ωραία πρωτοβουλία που ήταν κοντά σε εμένα. Ανταποκρίθηκα πολύ γρήγορα γιατί συμφωνώ απόλυτα ότι η αλίευση πρέπει να γίνεται με τρόπους που να προστατεύεται η θάλασσα και ο κλάδος. Να έχουμε ψαράκια, να τα βγάζουμε στη σωστή εποχή και το σωστό μέγεθος για να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε.

Από που παίρνετε ψάρι;
Πριν από αυτή την προσπάθεια, δημιουργούσα φιλίες με καταστηματάρχες, ώστε να μπορώ να τους εμπιστευτώ. Να ξέρω ότι όταν πάω να αγοράσω κάτι θα είναι φρέσκο γιατί δεν έχω πολύ εμπειρία, εύκολα μπορεί κάποιος να με ξεγελάσει. Κάποια πράγματα που είναι προφανή τα βλέπω, αλλά δεν έχω εμπειρία να ξέρω αν το ψάρι είναι μιας, δύο ή τριών ημερών. Έκανα πάντα μία προσπάθεια, απλά δεν ήξερα τις σωστές πηγές. Τώρα με την ενημέρωση που έχω μέσα από το Ένα Κουτί Θάλασσα, είμαι πιο ευχαριστημένη.

Πώς ήταν το Ένα Κουτί Θάλασσα σε σχέση με τον τρόπο που προμηθευόσασταν ψάρια πριν; Πώς είναι η σύγκριση ανάμεσα στα δύο;
Δεν υπάρχει σύγκριση. Να παίρνεις τηλέφωνο έναν άνθρωπο και να του λες “τι μπορείς να μου στείλεις αυτή την εβδομάδα”, φυσικά και το προτιμώ. Δεν αποκλείουμε και τους άλλους τρόπους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, θα πάμε και στο σούπερ μάρκετ. Απλά χρειάζεται να ψάχνεις και να έχεις επιλογές. Να επιλέγεις τι διαλέγεις από την πληθώρα των προϊόντων που υπάρχουν διαθέσιμα. Όσο πιο πολλοί είμαστε και επιλέγουμε με αυτόν τον τρόπο, τόσο πιο καλά είναι και τα προϊόντα.

Πώς θα θέλατε να δείτε την αγορά ψαριών και θαλασσινών στο μέλλον;
Θα ήταν πιο ωραία να ήταν λίγο πιο απλή η ζωή και να μπορούσαμε να είμαστε τρία βήματα πιο κοντά στο προϊόν. Αντί να μεσολαβούν πέντε άνθρωποι, να υπάρχει μικρότερη απόσταση μεταξύ του καταναλωτή και του παραγωγού ή του αλιευτή. Ελπίζω ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, βέβαια είμαστε πίσω ακόμα, δεν υπάρχουν και τόσες πολλές δράσεις. Πιστεύω ότι εδώ ανοίγεται ένας ωραίος επαγγελματικός χώρος για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και νομίζω ότι θα ωφεληθούμε όλοι οι καταναλωτές. Θα έχει ως συνέπεια πιο προσιτές τιμές σε καλύτερης ποιότητας προϊόντα. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο από όλους.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας, όταν γνωρίσατε τους ψαράδες από κοντά στην εκδήλωσή μας τον προηγούμενο Ιανουάριο;
Ήταν πολύ όμορφο να έρχεσαι σε επαφή απευθείας με τους ψαράδες αυτούς. Μάθαμε για τα παιδιά τους, για τις αγωνίες τους, είδαμε ότι είναι άνθρωποι σαν εμάς, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες. Κάνουν μία δύσκολη και διαφορετική δουλειά από εμάς, όμως μέσα από το πρόγραμμα και την εξέλιξή του μπορούμε να τους βοηθήσουμε και να μας βοηθήσουν κι αυτοί, γιατί τελικά μεγαλύτερη βοήθεια είναι αυτή που λαμβάνουμε εμείς από εκείνους. Εκείνοι προστατεύουν τη θάλασσα για να τη χαρούν τα παιδιά μας στο μέλλον.

Με όσους ψαράδες μιλάτε πλέον πιο συστηματικά. Σας έχουν πει κάτι πώς είναι τα πράγματα για αυτούς;
Οι περισσότεροι ψαράδες που έχω μιλήσει έχουν το ψάρεμα ως δεύτερη απασχόληση, όχι ως αποκλειστική απασχόληση. Μπορεί να δουλεύουν ως εργάτες το πρωί, ή κάπου αλλού για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Δε νομίζω ότι οι μικροί ψαράδες καταφέρνουν να επιβιώνουν μόνο με τα έσοδα από την αλιεία τους. Ψαρεύουν όποτε ο καιρός το επιτρέπει, βγάζουν ό,τι ψάρι υπάρχει εκείνη την περίοδο διαθέσιμο, πουλάνε σε όσους αγοραστές μπορούν να βρουν, οπότε τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι δυσκολότερα γιατί έχουν να κάνουν μόνο με τον ντόπιο πληθυσμό.

Θα στηρίζατε ένα μοντέλο αγοράς που θα μπορούσατε να προμηθευτείτε προϊόντα κατευθείαν από τους ψαράδες χαμηλής έντασης;
Θα στήριζα μία προσπάθεια που θα είχε ως σκοπό να μπορώ να επιλέγω στοχευμένα και να ψωνίζω ψάρια, μου φαίνεται πάρα πολύ ωραία ιδέα και θα διευκόλυνε να ήταν συστηματικό και να έπαιρνα τακτικά. Το μία φορά κι έξω δεν λέει κάτι, αν μπορώ να βρω να φτιάξω ένα τέτοιο δίκτυο που να μπορεί να με τροφοδοτεί με τις ανάγκες μου, σίγουρα θα ανταποκρινόμουν. Θα το διέδιδα και στους δικούς μου ανθρώπους.

Το πρόγραμμα Ένα Κουτί Θάλασσα έχει ξεκινήσει με νέα χαρακτηριστικά! Δες τις βελτιώσεις και στήριξε αυτή την προσπάθεια για να έχεις φρέσκα, ποιοτικά ψάρια σε 24 ώρες από τη στιγμή που αλιεύθηκαν και να προστατεύσεις τη θάλασσα. Σε αυτό το πρόγραμμα, συμμετέχεις ενεργά και διαμορφώνεις την προσπάθεια μαζί με τους ψαράδες χαμηλής έντασης. Έλα μαζί μας για μία αγορά που βασίζεται στον σεβασμό και τις ανθρώπινες σχέσεις. Πάτα εδώ!

Πάτα εδώ