Οι ευρωπαίοι πολίτες λένε "Όχι στην TTIP"!

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ακολουθήσουν;

δελτίο τύπου - 29 Σεπτεμβρίου, 2015
Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της αυτοδιαχειριζόμενης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, 3.000.000 Ευρωπαίοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ και τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά.

H Greenpeace συμμετέχει στην πρωτοβουλία[1] αυτή και καλεί τους Έλληνες πολίτες να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερες υπογραφές έως την εκπνοή της προθεσμίας (6/10) και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διακόψει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις διαπραγματεύσεις οριστικά[2] .

Οι συζητήσεις για την TTIP διεξάγονται από το 2013 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από κλειστές πόρτες, ωστόσο από τα απόρρητα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αποκτούν υπερεξουσίες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εθνικές κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση[3]. Τα πιο επικίνδυνα στοιχεία της TTIP είναι δύο: πρώτον, ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (ISDS), δηλαδή ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια που δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρίες να ασκούν αγωγές δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση αν κρίνουν ότι τα κράτη παραβιάζουν τους κανόνες της TTIP. Δεύτερον, η ρυθμιστική συνεργασία (regulatory cooperation) που θα επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να συζητά κάθε σχετική νομοθετική ή κανονιστική πράξη πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ή συζητηθεί στη Βουλή δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα.

 Η TTIP και η CETA δεν είναι δύο εμπορικές συμφωνίες για την προώθηση των επενδύσεων. Είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια στην ιστορία των πολυεθνικών να απορρυθμίσουν πλήρως το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπουν την αγορά εις βάρος των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών. Για όσα θεωρούμε σημαντικά, την ιδιωτικότητά μας, την ασφάλεια της τροφής μας, την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά κεκτημένα, θα αποφασίζουν για πάντα οι μεγάλοι πολυεθνικοί κολοσσοί με γνώμονα το κέρδος τους, αν επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η συμφωνία,

τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, διευθυντής του τμήματος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η αυτοδιαχειριζόμενη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην TTIP βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://stop-ttip.org/

H Greenpeace απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διακόψει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις διαπραγματεύσεις οριστικά.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 2.923.000 Ευρωπαίοι. Αναλυτική καταγραφή ανά κράτος μέλος μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα https://stop-ttip.org/

[2] Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβώνας, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών προσκαλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία σε κάποιο θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Για να καταστεί ισχυρή, απαιτούνται 1.000.000 υπογραφές,  μέσα σε ένα έτος, από τουλάχιστον 7 από τα 28 κράτη μέλη. Κάθε κράτος πρέπει να συγκεντρώσει συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο (quorum) για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή του. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην TTIP υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014.

[3] Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Λίγες μέρες μετά, η πρωτοβουλία STOP TTIP ξεκίνησε την αυτοδιαχειριζόμενη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην TTIP. Τον Νοέμβριο του 2014 η STOP TTIP, προσέβαλε την απόφαση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κατηγορίες
Ετικέτες