3 ΤΟΝΟΙ ΜΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΣΟΓΙΑ - Προσφορά της Greenpeace στη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ (14/3/2002)

δελτίο τύπου - 14 Μαρτίου, 2002

Αθήνα, 14-3-2002

Ακτιβιστές της Greenpeace, μεταμφιεσμένοι σε αγελάδες και με σύνθημα "Όχι μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές, όχι μεταλλαγμένα στο πιάτο μας", πρόσφεραν σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών, 3 τόνους μη μεταλλαγμένης σόγιας στη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, που η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση ζητά με αυτό τον τρόπο από τις γαλακτοβιομηχανίες να σταματήσουν τη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές. Ταυτόχρονα, η Greenpeace στιγματίζει την απουσία των απαραίτητων πρωτοβουλιών από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, και επισημαίνει ότι για να απαλλαγούμε από την απειλή των μεταλλαγμένων δεν πρέπει να αφήσουμε ανοιχτή την κερκόπορτα των ζωοτροφών.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace παρέδωσαν 160 σακιά με πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη σόγια, στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ που βρίσκονται στον Ταύρο Αττικής. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και εγκαταστάσεις της εταιρίας ζωοτροφών Eurofeed Hellas, η οποία ανήκει στη ΔΕΛΤΑ. (Ανάλογη διαμαρτυρία είχε προηγηθεί στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ, στις 14.2.2002)

Υπό το βάρος των πρόσφατων διατροφικών σκανδάλων, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία σχετίζονται άμεσα με τις ζωοτροφές, οι βιομηχανίες ζωικών προϊόντων, και κυρίως οι γαλακτοβιομηχανίες, προσπαθούν να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ. Όπως αναγράφεται και σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο της εταιρίας "η ΔΕΛΤΑ είναι η μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική γαλακτοβιομηχανία, που έχει δικό της εργοστάσιο παραγωγής και διάθεσης ζωοτροφών, φυτικής προέλευσης, τη Eurofeed Hellas, στο Σχηματάρι Αττικής. Η ΔΕΛΤΑ είναι η μόνη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που έχει επενδύσει σε δικές της ιδιόκτητες φάρμες." (Ενημερωτικό έντυπο διατροφής και υγείας, Τεύχος 1, Ιανουάριος 2002).

"Ζητάμε από τη ΔΕΛΤΑ να κάνει ένα πιο ουσιαστικό βήμα στον αγώνα ενάντια στα μεταλλαγμένα. Με ένα τέτοιο σύστημα πιστοποίησης, ο έλεγχος των ζωοτροφών και η απόρριψη των μεταλλαγμένων οργανισμών είναι άμεσα υλοποιήσιμα. Η ΔΕΛΤΑ μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στα απαραίτητα βήματα που θα αποκλείσουν τα μεταλλαγμένα από τις ζωοτροφές", επισήμανε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα.

"Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Καταναλωτών, ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε συστηματικούς ελέγχους ώστε να αποκλείσουμε τα μεταλλαγμένα από το πιάτο μας", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Παρά τις σημαντικές θετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέσα στον τελευταίο χρόνο από ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων σε σχέση με τα μεταλλαγμένα, απουσιάζει η αντίστοιχη πολιτική στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας περί στροφής σε γεωργικές και κτηνοτροφικές μεθόδους παραγωγής προϊόντων ποιότητας, προϊόντων με ονομασία προέλευσης και βιολογικών προϊόντων - σε απάντηση των εισαγόμενων διατροφικών κρίσεων - παραμένουν κενές περιεχομένου. Η πολυδιαφημισμένη αντίδραση της χώρας μας στα μεταλλαγμένα, στο πολιτικό επίπεδο, φαίνεται να ξεθωριάζει παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη με την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και τη χρήση τους στα τρόφιμα.

Μπροστά στις εντεινόμενες ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις από την εκτενή χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αντίδραση των καταναλωτών στα μεταλλαγμένα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών η Greenpeace ζητά:

· από τις βιομηχανίες τροφίμων να σταματήσουν τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών και παραγώγων τους στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές.

· από τον ΕΦΕΤ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Γεωργίας να προχωρήσουν άμεσα στα απαραίτητα βήματα που θα απομακρύνουν τον εφιάλτη των μεταλλαγμένων από το περιβάλλον και το πιάτο μας.

· από τους καταναλωτές να συνεχίσουν να πιέζουν τις βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών ώστε να διώξουμε για πάντα τα μεταλλαγμένα από το πιάτο μας.

Σημειώσεις

1. Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη της ΕΕ (Ευρωβαρόμετρο 52.1 - Μάρτιος 2000, Ευρωβαρόμετρο 55.2 - Δεκέμβριος 2001) οι Έλληνες καταναλωτές είναι σταθερά και έντονα αντίθετοι στη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι "το 93,3% των Ελλήνων δε θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα", ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση "το 85% των Ελλήνων δεν ήθελε να φάει αυγά που προέρχονται από κότες που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα". Αξίζει να τονίσουμε ότι η αντίδραση των καταναλωτών γίνεται όλο και πιο έντονη με την πάροδο του χρόνου, ενώ δείχνει να εντείνεται καθώς ανεβαίνουμε στην κλίμακα του μορφωτικού επιπέδου.

2. Οι ανησυχίες της Greenpeace σχετικά με την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών, οι οποίες πλέον διατυπώνονται και από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, εστιάζονται σε προβλήματα όπως: αλλοίωση της βιοποικιλότητας, εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση, αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα, μεταφορά γονιδίων σε άλλα βιολογικά είδη.

3. Στις 23.1.2002 η Greenpeace δημοσιοποίησε Οδηγό Καταναλωτών για Ζωοτροφές και Ζωικά Προϊόντα. Η σύνταξη του Οδηγού Καταναλωτών βασίστηκε στις γραπτές δηλώσεις των μεγαλύτερων βιομηχανιών τροφίμων σχετικά με το αν μπορούν να εξασφαλίσουν - και με ποιο τρόπο - ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Το σχετικό ερωτηματολόγιο απέστειλε η Greenpeace (Αύγουστος 2001) στις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων, ζωοτροφών και ιχθυοτροφών σε όλη την Ελλάδα.

Ο Oδηγός Καταναλωτών καταχωρεί τα προϊόντα των εταιριών σε τρεις κατηγορίες: πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη, ανάλογα με το αν ο παραγωγός εγγυάται (πράσινη), δεσμεύεται ότι σύντομα θα είναι σε θέση να εγγυηθεί (πορτοκαλί) ή δεν μπορεί να εγγυηθεί (κόκκινη) την απουσία μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή των προϊόντων του. Στην κόκκινη κατηγορία έχουν καταχωρηθεί και τα προϊόντα των εταιριών που δεν απάντησαν ή έδωσαν ασαφείς απαντήσεις, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες από την πλευρά της Greenpeace (όπως συνέβη και με τα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ). Στον Οδηγό Καταναλωτών περιλαμβάνονται 162 προϊόντα τα περισσότερα από τα οποία είναι αναγνωρίσιμα στην αγορά. Από αυτά 67 καταχωρούνται στην "πράσινη" κατηγορία, 24 στην "πορτοκαλί" και 71 στην "κόκκινη" (13.3.2002).

4. Η ΔΕΛΤΑ κατέχει την πρώτη θέση σε πωλήσεις φρέσκου γάλακτος με ποσοστό 42,7%. Η ΔΕΛΤΑ κατατάσσεται 17η στο σύνολο των ελληνικών βιομηχανιών. Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρίας είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

5. Μέσα από το Δίκτυο Καταναλωτών η Greenpeace προτείνει δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να αποκλείσουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα από το πιάτο μας. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για το Δίκτυο Καταναλωτών, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 210 38 38 990.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Κατηγορίες
Ετικέτες