ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ - Καλύτερα ένα φρικτό τέλος, παρά μια φρίκη δίχως τέλος (24/2/1999)

Καλύτερα ένα φρικτό τέλος, παρά μια φρίκη δίχως τέλος

δελτίο τύπου - 24 Φεβρουαρίου, 1999

Αθήνα, 24-2-1999

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν τελικά οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια. Οι ΗΠΑ, με τις μεθοδεύσεις τους, κατάφεραν να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια για την υπογραφή ενός νομικά δεσμευτικού Πρωτοκόλλου για τους μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Το ελεύθερο εμπόριο και η βιοπειρατεία αποδείχθηκαν ισχυρότερα από την ασφάλεια του περιβάλλοντος και της υγείας. Η Greenpeace καταγγέλει την υποκριτική στάση των κυβερνήσεων που ευθύνονται για την αποτυχία αυτή και ζητά την απαγόρευση της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει ένα Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια.

Οι εκπρόσωποι 135 χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Καρθαγένη της Κολομβίας από 12 έως 23 Φεβρουαρίου, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάποιο τελικό κείμενο και οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν πλήρως. Ιδιαίτερα νωθρή και απογοητευτική ήταν η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Όπως είχε προβλέψει η Greenpeace, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών (με φωτεινές εξαιρέσεις τη Σουηδία, τη Δανία, την Αυστρία και τη Γαλλία) υποβάθμισε τη σημασία του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια και τη συμμετοχή τους σε αυτό. "Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Ελλάδας και του ΥΠΕΧΩΔΕ", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

"Παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις από τη Greenpeace προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θ. Κολιοπάνο, για τη σημασία του θέματος, ο Έλληνας αντιπρόσωπος (διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών) βρέθηκε στην Καρθαγένη χωρίς πολιτικές οδηγίες". Με λίγα λόγια, το ΥΠΕΧΩΔΕ απουσίαζε πλήρως από τις διαπραγματεύσεις που θα έκριναν το μέλλον της βιοποικιλότητας και θα έθεταν το νομικό πλαίσιο προστασίας από τους μεταλλαγμένους οργανισμούς. Κι όλα αυτά, εν μέσω δηλώσεων του κ. Κολιοπάνου για τον "ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο" με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας το όλο θέμα!

Σημαντικό ρόλο στην αποτυχία του Πρωτοκόλλου έπαιξε η στάση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, η οποία από την αρχή προσπάθησε να τορπιλίσει την όλη διαδικασία. Οι ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, διαφωνούν με οποιαδήποτε πρωτοβουλία περιορισμού του ελεύθερου εμπορίου μεταλλαγμένων οργανισμών. Για άλλη μια φορά, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη λίγων πολυεθνικών θεωρήθηκαν σημαντικότερα από την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Ήταν τόσο έκδηλη η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των εθνικών αντιπροσωπειών απέναντι στην καταστροφική στάση των ΗΠΑ, ώστε τελικά στάθηκε αδύνατη η συμφωνία έστω και σε κάποιο ασθενές κείμενο. Οι ΗΠΑ, καθοδηγώντας μια μικρή ομάδα χωρών παραγωγής σπόρων (Καναδάς, Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη), κατάφεραν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο προσπάθειες δυόμισυ ετών για τη δημιουργία του Διεθνούς Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν επίσημα στις διαπραγματεύσεις, αφού δεν έχουν υιοθετήσει τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα που υπογράφηκε το 1992 στο Ρίο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αναπτυσσόμενες χώρες, οφείλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να υπάρξει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη. Η απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών απειλεί το περιβάλλον του πλανήτη. Η κλίμακα του προβλήματος είναι τόσο μεγάλη που καθιστά αδύνατη την εκ των υστέρων λήψη μέτρων. Η ασφάλεια του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας πρέπει να αποτελούν τη σημαντικότερη προτεραιότητα των κυβερνήσεων και αυτό να αντανακλάται στις πράξεις τους.

"Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βγεί από τη σκιά, να πάρει θέση και να την υποστηρίξει διεθνώς. Το θέμα αφορά άμεσα το φυσικό περιβάλλον, την υγεία, την αγροτική παραγωγή, την εθνική οικονομία, τη βιομηχανία τροφίμων και τους καταναλωτές. Με τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις στο θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να δηλώνει συνεχώς απόν", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

Η Greenpeace ζητά την άμεση απαγόρευση κάθε καλλιέργειας και εμπορίας μεταλλαγμένων οργανισμών, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη, η οποία θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον.

Κατηγορίες
Ετικέτες