ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - Oι καταναλωτές αντιδρούν, η βιομηχανία τροφίμων ανταποκρίνεται, η κυβέρνηση αδρανεί. (19/12/2001)

Oι καταναλωτές αντιδρούν, η βιομηχανία τροφίμων ανταποκρίνεται, η κυβέρνηση αδρανεί

δελτίο τύπου - 19 Δεκεμβρίου, 2001

Αθήνα, 19-12-2001

Αναντιστοιχία μεταξύ της επιθυμίας των καταναλωτών και της ακολουθούμενης πολιτικής στο θέμα των μεταλλαγμένων οργανισμών, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, διαπιστώνει η Greenpeace. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση παρουσίασε νέα στοιχεία για τη στάση των Ευρωπαίων καταναλωτών αλλά και των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων απέναντι στα μεταλλαγμένα.

Η αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους μεταλλαγμένους οργανισμούς εντείνεται ολοένα και περισσότερο σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε μέσα στον Δεκέμβριο, η αντίδραση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους μεταλλαγμένους οργανισμούς, όχι μόνο εντείνεται περαιτέρω, αλλά είναι και η πιο ισχυρή και ηχηρή μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 93,3% των Ελλήνων δεν θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα, ποσοστό που είναι κατά 10 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που προέκυψε από αντίστοιχη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον Μάρτιο του 2000, και κατά την οποία το 83% των Ελλήνων δήλωνε ότι δεν χρειάζεται μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Η Greenpeace παρουσίασε επίσης τον ανανεωμένο Οδηγό Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, στον οποίο περιλαμβάνονται περισσότερα από 400 προϊόντα της ελληνικής αγοράς. Από τον Οδηγό προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών τροφίμων έχει λάβει το μήνυμα των καταναλωτών και αποφεύγει τους μεταλλαγμένους οργανισμούς.

"Η θετική στάση της πλειονότητας των ελληνικών εταιρειών τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της πίεσης που άσκησαν οι πολίτες μέσω του Δικτύου Καταναλωτών το οποίο δημιούργησε η Greenpeace. Το Δίκτυο Καταναλωτών απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του άκριτου καταναλωτή και θέλουν να έχουν έναν πιο ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα ζητήματα που άπτονται της διατροφής τους, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας τους. Πρωταρχικός σκοπός του Δικτύου Καταναλωτών είναι να ασκήσει πίεση προς την αγορά με σκοπό την εξασφάλιση προϊόντων απαλλαγμένων από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται αφού στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας του Δικτύου, τουλάχιστον 16 εταιρείες που δεν είχαν ανταποκριθεί στην έρευνα της Greenpeace (ή δεν μπορούσαν να εγγυηθούν κάποια από τα συστατικά των προϊόντων τους), επικοινώνησαν μαζί μας και εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς και παράγωγά τους",δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εμμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει το πράσινο φως στα μεταλλαγμένα. Αξίζει να τονίσουμε ότι, από τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παραλείπει να διατυμπανίζει την πρόθεσή της να ανοίξει το δρόμο για την έγκριση νέων μεταλλαγμένων προϊόντων και καλλιεργειών στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς και την επιθυμία της να άρει την προσωρινή απαγόρευση (de facto moratorium) που έχουν θέσει σε ισχύ Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος, ύστερα μάλιστα από σχετική ελληνική πρωτοβουλία που ελήφθη από τον τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνο τον Ιούνιο του 1999.

Είναι σαφές ότι, για τους αρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ κάποια οικονομικά συμφέροντα είναι υπεράνω της γνώμης των πολιτών αλλά και της ασφάλειας της υγείας και του περιβάλλοντος. Η αδικαιολόγητη αδράνεια των αρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Γεωργίας) διευκολύνει αυτή την ανεύθυνη στάση και έρχεται σε κατάφορη αντίθεση τόσο με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, όσο και με τις παλαιότερες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πολιτική ατολμία αποτυπώνεται και στη μέχρι σήμερα σιωπή του Υπουργείου Γεωργίας στο θέμα των μεταλλαγμένων σπόρων. Ύστερα από το περσινό σκάνδαλο με το μεταλλαγμένο βαμβάκι και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης "περί πιστοποίησης και ελέγχου για την παρουσία προσμίξεων από γενετικά τροποποιημένους σπόρους" (ΦΕΚ 176 Β, 21-1-2001), η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για να "καθαρίσει" τη γεωργία από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

"Σήμερα, οκτώ μήνες μετά τη σπορά και τρεις μήνες μετά την έναρξη της συγκομιδής του βαμβακιού, το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Και έχουμε και πάλι κάθε λόγο να ανησυχούμε, αφού εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της Greenpeace σε βαμβακόσπορο εισαγωγής (προέλευσης ΗΠΑ) έδειξαν την ύπαρξη μεταλλαγμένων σπόρων. Και όλα αυτά ενώ όλη η πολιτική ηγεσία μιλά για στροφή στην ποιότητα!", επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Παρόλη τη θετική ανταπόκριση πολλών εταιρειών τροφίμων, η οποία αποτυπώνεται στον Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace, μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού εξακολουθούν να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ζωοτροφών. Γι' αυτό το λόγο, η Greenpeace έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα στον τομέα των ζωοτροφών-ιχθυοτροφών και των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

"Η Greenpeace θα συνεχίσει τη δράση της με σκοπό να σταματήσει την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Με δεδομένη την έντονη αντίδραση των Ελλήνων καταναλωτών θα συνεχίσει να πιέζει για μια σαφή συνολική πολιτική στα τρόφιμα και τη γεωργία, για την οριστική απομάκρυνση του εφιάλτη των μεταλλαγμένων", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

Όσοι καταναλωτές επιθυμούν να ενημερωθούν για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και να προμηθευτούν τον ανανεωμένο Οδηγό Καταναλωτών, μπορούν να επικοινωνούν με το Δίκτυο Καταναλωτών της Greenpeace στο τηλέφωνο 210 3838 990.

Κατηγορίες
Ετικέτες