ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ - Η Greenpeace καταλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ (22/8/2000)

Η Greenpeace καταλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ

δελτίο τύπου - 22 Αυγούστου, 2000

Αθήνα, 22-8-2000

Με αίτημα να σταματήσει η εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της αγοράς με φυσικά προϊόντα, ακτιβιστές της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace κατέλαβαν σήμερα τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας "Σόγια Ελλάς" στα Ψαχνά Ευβοίας.

"Με τον τρόπο αυτό, διαμαρτυρόμαστε για τη μέχρι τώρα στάση της εταιρείας", δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Η εταιρεία αρνείται να εξασφαλίσει στις βιομηχανίες τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ, στους κτηνοτρόφους και στους καταναλωτές, προϊόντα απαλλαγμένα από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και πολλές βιομηχανίες τροφίμων έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των καταναλωτών και των παραγωγικών φορέων. Με αυτό τον τρόπο μας εξαναγκάζει να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα προϊόντα. Μας αναγκάζει να γίνουμε πειραματόζωα στο μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ στον πλανήτη, αυτό της γενετικής μηχανικής".

Η εταιρεία "Σόγια Ελλάς" είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στη χώρα μας. Η ίδια εταιρεία εισάγει επίσης καλαμπόκι, σιτάρι και άλλα δημητριακά. Η μεταλλαγμένη σόγια εισάγεται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας περισσότεροι από 400.000 τόνοι σόγιας και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίων, αλεύρων, ζωοτροφών και στην παρασκευή τροφίμων, όπως μαργαρίνες, σοκολάτες, παιδικές τροφές, είδη ζαχαροπλαστικής κλπ. Η σόγια και τα παράγωγά της βρίσκονται περίπου στο 70% των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων. Η κύρια οδός όμως εισαγωγής της μεταλλαγμένης σόγιας στο πιάτο μας είναι μέσω των ζωοτροφών. Περίπου το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές.

Η άρνηση της εταιρείας "Σόγια Ελλάς" να εξασφαλίσει ότι το προϊόν που εισάγει είναι απαλλαγμένο από μεταλλαγμένους οργανισμούς, εξαναγκάζει τους καταναλωτές, τους κτηνοτρόφους και τη βιομηχανία τροφίμων να καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Να σημειωθεί ότι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες προέλευσης των προϊόντων αυτών, υπάρχουν εκατοντάδες παραγωγοί και εταιρείες, που μπορούν να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα τους δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένα και συνεπώς δεν τίθεται θέμα ασφαλούς και επαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς.

Η Greenpeace, με επιστολές της ζήτησε από την εταιρεία "Σόγια Ελλάς" αφ' ενός να διευκρινίσει τη θέση της στο θέμα της χρήσης μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα, αφ' ετέρου να δηλώσει την πρόθεσή της να εξασφαλίσει φυσική σόγια για τους κτηνοτρόφους, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές. Μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει αντιδράσει.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που σχετίζονται με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απελευθέρωσης των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Η πιθανότητα αύξησης της ανθεκτικότητας παθογόνων σε αντιβιοτικά, η αύξηση της ανθεκτικότητας εντόμων σε τοξίνες που εκκρίνουν οι τροποποιημένοι οργανισμοί, η επέκταση ποικιλιών με προφανή πλεονεκτήματα σε βάρος φυσικών ιθαγενών ποικιλιών με αποτέλεσμα τη μείωση της βιοποικιλότητας, αποτελούν μερικούς μόνο από τους κινδύνους που διαβλέπουν οι ειδικοί. Η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια που καθιστά αναποτελεσματική και αδύνατη την οποιαδήποτε εκ των υστέρων λήψη μέτρων. Αν περιμένουμε να πάρουμε μέτρα μετά την εμφάνιση των προβλημάτων, θα είναι ήδη πολύ αργά. Η απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον είναι μια μη αντιστρεπτή διαδικασία με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια κατασκευάστηκε από την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από βακτήρια, ιούς και πετούνιες στη φυσική σόγια. Κανένα από τα νέα συστατικά της σόγιας δεν περιέχεται στο ανθρώπινο διαιτολόγιο. Οι "ξένες" πρωτεΐνες θεωρούνται ύποπτες για αλλεργίες. Παρ' όλα αυτά το νέο προϊόν κυκλοφορεί χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα πειράματα. Η διάθεση της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας στην αγορά μετατρέπει όλους τους καταναλωτές σε πειραματόζωα. "Δημιουργός" της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας είναι η πολυεθνική αγροχημική εταιρεία Monsanto.

Η Monsanto (είναι η ίδια εταιρεία που παρήγαγε το τοξικό αποφυλλωτικό Agent Orange, που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στον πόλεμο του Βιετνάμ) υπερηφανεύεται ότι το προϊόν της παρουσιάζει διπλάσια ανθεκτικότητα, από τη φυσική σόγια, στο χημικό ζιζανιοκτόνο RoundUp που παράγει η ίδια εταιρεία! Κάτι τέτοιο φυσικά θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη της Monsanto, αφού οι καλλιεργητές γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το ζιζανιοκτόνο της εταιρείας. Παράλληλα όμως αυξάνει τη χρήση του βιοκτόνου αυτού επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τα τρόφιμα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αξίζει να τονίσουμε ότι το ζιζανιοκτόνο RoundUp (με δραστική ουσία τη νευροτοξική οργανοφωσφορική ένωση glyphosate) είναι γνωστό ότι καταστρέφει το έδαφος και τη χλωρίδα, δηλητηριάζει την τροφή πουλιών και αμφιβίων, ενώ είναι ιδιαίτερα τοξικό για ψάρια και ασπόνδυλα.

Η πρόσφατη αγορά του τομέα των σπόρων της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας ελαιωδών σπόρων και ελαίων στον κόσμο, της Cargill, από την πολυεθνική των μεταλλαγμένων, τη Monsanto, επιτρέπει στην τελευταία τον απόλυτο έλεγχο μεγάλου μέρους της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας. Η Monsanto βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που θα μπορεί να ελέγχει την παγκόσμια διατροφή, από τα εργαστήριά της μέχρι το πιάτο μας.

Δεν είναι όμως η σόγια το μόνο προϊόν που απειλείται από τα συμφέροντα ορισμένων εταιρειών. Ήδη, στην ευρωπαϊκή αγορά εισάγεται και γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι, δημιούργημα κι αυτό της Monsanto. Η ανάμιξη διαφορετικών ποικιλιών καλαμποκιού (κάποιες από τις οποίες είναι γενετικά μεταλλαγμένες), ακυρώνει στην πράξη κάθε δυνατότητα ελέγχου. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι καλαμποκιού φτάνουν στη Γαλλία από τις ΗΠΑ. Η Γαλλία αποτελεί το βασικό τροφοδότη της ελληνικής κτηνοτροφίας με καλαμπόκι. Οι αντίστοιχοι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι αφού στην πράξη δεν μπορεί κανείς να διαπιστώσει το ποιόν του φορτίου, παρά μόνο μετά από εξαντλητικές εργαστηριακές αναλύσεις.

"Είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί. Θα απομακρυνθούμε μόνο όταν η "Σόγια Ελλάς" δεσμευτεί δημοσίως ότι θα εξασφαλίσει προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το στόχο μας, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Με δεδομένη την επικείμενη εισαγωγή και νέων μεταλλαγμένων προϊόντων, η δράση μας αυτή είναι επιβεβλημένη. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τη νέα αυτή απειλή είναι η άμεση κινητοποίηση οργανώσεων, πολιτών, βιομηχανιών και παραγωγών. Σε αντίθετη περίπτωση, σύντομα, η αγορά θα κατακλυσθεί από μεταλλαγμένα προϊόντα. Έχουμε δικαίωμα να επιλέγουμε την τροφή μας. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

Κατηγορίες
Ετικέτες