Οι αγελάδες λένε όχι στα μεταλλαγμένα!

νέο - 19 Ιουλίου, 2006
Δέκα σχεδόν χρόνια μετά την εισβολή των μεταλλαγμένων στην ελληνική αγορά και ύστερα από την επίμονη και συνεχή αντίδραση των ελλήνων καταναλωτών, φαίνεται ότι τα μεταλλαγμένα πηγαίνουν ... στον αγύριστο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον Οδηγό Καταναλωτών από την Greenpeace, οι ζωοτροφές που αποτελούσαν την κερκόπορτα εισόδου των μεταλλαγμένων, είναι σε μεγάλο βαθμό "καθαρές".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οδηγού Καταναλωτών τo 69%(1) του γάλακτος που πίνουμε προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με μη μεταλλαγμένα.


"Για πολλά χρόνια το να καθαρίσουμε τις ζωοτροφές από τα μεταλλαγμένα σε πολλούς φάνταζε αδύνατο. Και όμως, σήμερα η ελληνική αγορά έριξε μια γερή κλωτσιά στα μεταλλαγμένα. Αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου καθαρίσουμε όλη την τροφική αλυσίδα και να εξασφαλίζουμε ότι οτιδήποτε καταλήγει στο πιάτο μας είναι εντελώς απαλλαγμένο από μεταλλαγμένα."
τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Όπως αποτυπώνεται και στον Οδηγό Καταναλωτών, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είναι πλέον σε θέση να πιστοποιήσουν ότι το σύνολο των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν δεν περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά, έχοντας μάλιστα την "έξωθεν καλή μαρτυρία" ανεξάρτητων πιστοποιητικών οργανισμών. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Greenpeace, το 69% του γάλακτος που καταναλώνουμε, προέρχεται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για να βγουν μια και καλή τα μεταλλαγμένα από την τροφική αλυσίδα.

Ο νέος Οδηγός Καταναλωτών(3) που εκδίδει η Greenpeace (Ιούλιος 2006) αποτυπώνει την τάση των εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων και τη διάθεση τους να ανταποκριθούν ή όχι στην απαίτηση των καταναλωτών που αγοράζουν τα προϊόντα τους. Όπως και τις προηγούμενες φορές, η Greenpeace ζήτησε από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωικών προϊόντων στην Ελλάδα να δώσουν γραπτές απαντήσεις και να προσκομίσουν εγγυήσεις (πιστοποιητικά, εργαστηριακές αναλύσεις) όσον αφορά στη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές και συνέταξε τον Οδηγό Καταναλωτών βάσει των απαντήσεων τους.

Από τους πρώτους μήνες μετά την έκδοση του πρώτου Οδηγού Καταναλωτών για Μεταλλαγμένα (Μάιος 2001) και με την έντονη και επίμονη αντίδραση των καταναλωτών στην Ελλάδα,(2) η πλειοψηφία των βιομηχανιών τροφίμων μπόρεσε να εγγυηθεί τρόφιμα χωρίς μεταλλαγμένα συστατικά και να διαθέτει γραπτές εγγυήσεις (πιστοποιητικά και αναλύσεις από διαπιστευμένους οργανισμούς και εργαστήρια) που το αποδεικνύουν. Τα μεταλλαγμένα όμως εξακολουθούσαν να εισάγονται στη χώρα μας κυρίως για τη χρήση ζωοτροφών με βασικό προϊόν τη σόγια (περίπου το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές).

Μέσα από επανειλημμένες εκδόσεις Οδηγού Καταναλωτών για Ζωικά Προϊόντα (2002, 2003, 2004), σε συνδυασμό με έρευνες, δυναμικές δράσεις, τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, εργαστηριακές αναλύσεις, η Greenpeace κατάφερε να δημιουργηθεί ζήτηση για μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Η αγορά μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών συνέχισε να μεγαλώνει. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2005, η μη -μεταλλαγμένη σόγια έφτασε περίπου σε ποσοστό 55% επί του συνόλου των εισαγωγών σόγιας. Στόχος μας είναι να φθάσουμε στο 100% "καθαρής" σόγιας. Σημειώνουμε πως στη χώρα μας δεν υπάρχουν ούτε εμπορικές ούτε πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων.

"O Οδηγός Καταναλωτών αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του κάθε συνειδητοποιημένου καταναλωτή που θέλει να διεκδικήσει καθαρά τρόφιμα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Ο Οδηγός Καταναλωτών επικαιροποιείται συχνά και επανεκδίδεται κάθε φορά που υπάρχουν αλλαγές στην τάση της αγοράς. Σήμερα γιορτάζουμε τη στροφή των γαλακτοβιομηχανιών προς τη χρήση μη-μεταλλαγμένων ζωοτροφών, συγχρόνως όμως ξεκινάμε το σχεδιασμό της νέας έρευνας που θα συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για τον επόμενο Οδηγό Καταναλωτών", επεσήμανε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη του Οδηγού Καταναλωτών της Greenpeace.

(1) Τo 69% αφορά τα μερίδια αγοράς του γάλακτος των εταιριών ΔΕΛΤΑ και Όλυμπος οι οποίες έχουν λάβει πιστοποίηση από διαπιστευμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης καθώς και της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία σύντομα θα λάβει αντίστοιχη πιστοποιήση.

(2)Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες του Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι πρώτοι μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε που ανησυχούν για τη χρήση μεταλλαγμένων στα τρόφιμα και στα ποτά, σε ποσοστό 81%. (2005)

(3) Τον έγκυρο Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace μπορείτε να προμηθευθείτε μόνο από την ιστοσελίδα ή τα γραφεία της οργάνωσης

Κατηγορίες
Ετικέτες