Magyarországi hatások

Oldal - március 30, 2012
A klímaváltozás Magyarországot sem kerüli el. Amíg a globális átlaghőmérséklet 2 °C-kal emelkedik, addig hazánkban a medencehatás miatt ez akár 3-5 °C-os növekedést is jelenthet. Az IPCC 2007-es jelentése szerint a Kárpát-medence mélyebben fekvő területein a klímaváltozás gyakori és nagyobb folyóáradásokat, ingadozó termésátlagot, és súlyos egészségügyi kockázatokat,például hőhullámokat fog okozni.

Aszály 

Nyaranta hosszú, aszályos hónapok következnek. Az éves csapadék jelenleg mintegy 25 százalékkal kevesebb, mint a 20. század elején. Ennek hatására elsivatagosodhat az Alföld egy része, ami súlyos károkat okozhat a mezőgazdaságban.

A FAO hosszú távú előrejelzésében már félsivatagos övezetnek minősítette. Kevés a csapadék, és emiatt a talajvíz szintje olyan mélyre süllyedt, hogy a növények gyökere már nem éri el azt. A Homokhátság már jelenleg is súlyosan veszélyeztetett területnek számít, a Nagyszéksós-tó teljesen kiszáradt, és vízrendszerének teljes rehabilitációját uniós támogatásokból fedezik. Közel félmillió ember él ezen a vidéken, az Ő megélhetésük került veszélybe. 

Talajvíz 

Az egyre mélyebbre húzódó talajvízszint több régió vízellátását is veszélyezteti. Nehezebb lesz öntözővízhez jutni, és az ivóvízért is egyre többet kell majd fizetni. A csapadékhiány következtében a talajvízszint is jelentősen csökkenhet. Már most is jelentősen alacsonyabb egyes helyeken a vízszint. Ennek következtében nem csak a mezőgazdasági területek öntözése kerül veszélybe, de sok helyen az ivóvízellátás is.

Hírtelen esőzések, áradások

Nem csak a csapadék mennyisége csökken, de eloszlása is megváltozik. Nagyobb része egyszerre, télen hullik le. A gyakori árvizek elönthetik a védőgátak mögött található területeket, köztük a sűrűn lakott városokat és falvakat is. A hirtelen lehullott esőt a föld nem tudja majd elvezetni, beszívni, ezért a csapadék lemossa a talaj termőrétegét.

Felborul az ökológiai egyensúly

Az éghajlat évtizedek alatt lezajló, gyors változása megbontja az élőhelyek természetes egyensúlyát. Miközben az őshonos állat– és növényfajok kihalnak, megjelennek úgynevezett invazív, nem őshonos fajok, és súlyos ökológiai és gazdasági károkat okoznak.   

Kategóriák