A Greenpeace követeli a tények nyilvánosságra hozását Paks 2 ügyében

Sajtóközlemény - április 2, 2014
Budapest, 2014. április 2. – Tegnap a magyar nyilvánosság ismét az orosz sajtóból értesült, hogy Magyarország kormánya titokban, parlamenti felhatalmazás nélkül aláírta Oroszországgal a 10 milliárd eurós hitelről szóló szerződést a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. A Greenpeace Magyarország követeli, hogy a kormány azonnal, még a választások előtt hozza nyilvánosságra a hitelszerződés teljes szövegét és az orosz–magyar megállapodás részleteit.

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy oszlassa el a ködöt Paks 2 szerződésével kapcsolatban:

  • adjon arról tájékoztatást, hogy szükséges-e parlamenti szavazás a szerződés életbe lépéséhez, vagy csak tájékoztatni kívánják a parlamentet;
  • érvénybe lépett-e már a szerződés az aláírás következtében.

Miközben az Európai Unió az ukrán válság kapcsán minden erőt bevet az orosz energiafüggőség minimalizálására, hazánk kormánya mindent elkövet, hogy egyre szorosabban kössön minket Oroszországhoz. Magyarország olaj- és gázfüggősége jelenleg közel 80%-os, az aláírt paksi megállapodással az elektromosenergia-termelésünk függősége a 2030-as években megközelítheti a 80%-ot. Ez Európában példátlan.

A Greenpeace Magyarország célja, hogy az elavult, az országra folyamatos veszélyt jelentő, drága és rugalmatlan energiaforrások használata helyett Magyarország minél hamarabb a valós energiafüggetlenség útjára lépjen: növelje az energiafelhasználás hatékonyságát és aknázza ki a megújuló energiaforrásokat.

2014. április 3-án, csütörtökön, 11:30-kor a Batthyány téren (a Duna menti kerékpárúton, a Margit híd irányában) Greenpeace-aktivisták látványos demonstrációval fognak tiltakozni Magyarország egyre nagyobb mértékű energiafüggősége ellen.

További információ:
Bozsó Brigitta
klíma- és energiakampány-felelős

06 20 479 2009

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka

06 20 525 3500

Kategóriák