240 Greenpeace-aktivista figyelmeztet: Európa új veszélyzónába lépett

Sajtóközlemény - március 5, 2014
Budapest, 2014. március 5. – 240 Greenpeace-aktivista, köztük 11 magyar, a mai napon Európa-szerte a nukleárisenergia-termelés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ez az üzenet hazánkban különösen aktuális a paksi atomerőmű tervezett bővítése miatt.

A súlyos környezeti kockázatokra és az elmúlt hónapokban a közvetlen szomszédságunkban zajló eseményekre tekintettel a Greenpeace felszólítja a magyar kormányt, hogy függessze fel és vizsgálja felül azt a szerződést, amely Pakson két új reaktorblokk megépítését bízná a Roszatom óriáscégre. A tervezett új atomerőmű – amelyre egyébként semmi szükség nincs – megépítése és üzembe helyezése Magyarországot súlyosabb energiafüggőségbe és a jelenleginél is sebezhetőbb gazdasági pozícióba taszítaná.

„Még van lehetőségünk arra, hogy eltérítsük Magyarországot a komoly környezeti veszélyeket hordozó nukleárisenergia-termelés útjáról. A Greenpeace célja, hogy országunk egy új, már ma is reális alternatívát jelentő, megújuló energiaforrásokon és energiahatékonyságon alapuló pályára álljon. Ehhez csupán a politikai akarat hiányzik” – mondta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A Greenpeace a mai napon, az akciókhoz kapcsolódóan egy új tanulmányt is megjelentetett, mely az „Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása” címet viseli.  A független európai szakértők által készített tanulmány feltárja az elöregedésből adódó technikai veszélyeket, elemzi a gazdasági és biztosítási kockázatokat. Egyben felhívja a figyelmet arra, hogy az atomreaktorok üzemidejének meghosszabbításával egy új, veszélyesebb korszak következik Európában. Az atomerőművek átlagéletkora már most 29 év. (Pakson az 1. blokk 1982. december 28-án kezdett el működni.)

A Greeenpeace a jelentés mellett egy folyamatosan frissülő (angol nyelvű) weboldalt is elindított a www.out-of-age.eu oldalon, ahol a tájékozódás mellett az állampolgárok kifejezhetik véleményüket, elmondhatják, hogy nem akarnak egy megnövekedett veszélyzónában élni a valódi, tiszta és biztonságos megoldás helyett.

Fotók az akciókról:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152228905203349.1073741845.35634348348&type=3

Az Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása című tanulmány magyar nyelvű vezetői összefoglalója itt olvasható. A teljes angol kiadvány a következő oldalon érhető el:
http://out-of-age.eu/executive-summary

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka

06 20 525 3500

Kategóriák