A Greenpeace International válasza az Orosz Nyomozóbizottság legutóbbi állításaira

Sajtóközlemény - október 9, 2013
2013. október 9.
A Greenpeace International minden olyan állítást visszautasít, amely azt feltételezi, hogy azokon az orvosi ellátmányokon kívül, amelyeket a tengeri törvények alapján kötelező tartani a hajókon, egyéb szereket is találtak az Arctic Sunrise fedélzetén. Bármiféle olyan kijelentés, hogy illegális kábítószerek voltak a hajón, egyszerű rágalmazás és koholmány.

Az orosz hatóságok hetekkel ezelőtt kutatták át először a hajót, minden részét alaposan átvizsgálták. Emiatt feltételezzük, hogy az orosz hatóságok mai rágalmazásának az a célja, hogy elterelje a figyelmet az őrizetbe vett emberek elhúzódó bebörtönzése miatt kialakult, egyre növekvő, világméretű felháborodásról.

Mielőtt a hajó az Északi-sarkvidék oroszországi részébe indult volna Norvégiából, a norvég hatóságok az ilyenkor szokásos eljárás szerint drogkereső kutyákkal vizsgálták át azt. A norvég törvények a világon az egyik legszigorúbbak, a norvég hatóságok mégsem találtak semmi illegálisat a hajón, mivel semmi törvénybe ütköző nem is volt rajta.

A rekreációs kábítószereket szigorú előírások tiltják a Greenpeace hajóinak fedélzetén, és minden állítás, amely szerint orvosi ellátmányokon kívül egyéb szereket is találtak, jelentős fenntartásokkal kezelendő.

Az Arctic Sunrise hajó szuverén holland terület, nemzetközi vizeken foglalták el, ezáltal a holland törvények vonatkoznak rá. Ezek alapján törvénytelen egy holland lobogó alatt közlekedő hajóval a megfelelő orvosi ellátmány nélkül utazni.

A hajó fedélzetén egy magasan képzett orvos is szolgált, akinek több mint tízévnyi tapasztalata van orosz kórházakban. A hajón bizonyos orvosi ellátmányokat egy széfben tárolnak, amelyekhez csak a kapitány és az orvos férhet hozzá. Tudjuk, hogy a széfet az orosz hatóságok feltörték a hajó átkutatása során. Feltételezhetjük, hogy az orosz biztonsági szolgálatok ezekre az orvosi ellátmányokra utalnak, amikor kábítószert emlegetnek.

Kapcsolat, további információ:
Mező János Bálint
sarkvidékkampány-felelős
+36 20 204 1444

Háttérinformációk
Folyamatosan frissülő blog:
http://greenpeace.blog.hu/2013/09/24/az_ex-kgb-vel_a_greenpeace_ellen

Előző sajtóközlemények a témában:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-Greenpeace-aktivistak-szabadon-engedeseert--tuntettek-ma-delutan-a-vilag-50-orszagaban/
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Fotoriporter-is-a-megvadoltak-kozt-a-Greenpeace-akcioban/
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Az-orosz-elnok-szerint-sem-kalozok-a-Greenpeace-aktivistai/

Fotók:
ftp.greenpeace.hu
Felhasználónév: sajto
Jelszó: 3e4r5t

Videók:
http://www.youtube.com/watch?v=rFF0JTG2-Y8
http://www.youtube.com/watch?v=8D1BVwouMrs

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértékben erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.