A Greenpeace teljes átláthatóságot követel Kishantos ügyében

Sajtóközlemény - november 8, 2013
Budapest, 2013. november 8. – „A Greenpeace teljes átláthatóságot követel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által művelt terület földbérleti pályázatával kapcsolatban. Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba! Az üggyel kapcsolatos minden dokumentumot, pályázatot és szerződést haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 2013. november 4-én, hétfőn úgy adta át a területet a pályázat nyerteseinek, hogy a hivatalos átadás-átvétel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal nem történt meg. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ még aznap birtokvédelmet kért (2013. november 4-én) az érintett terület védelmének biztosítása érdekében. Mindezek alapján jelenleg a nyertesek nem jogosultak semmilyen mezőgazdasági tevékenységet végezni az adott területen.

A Greenpeace megdöbbenve tapasztalta, hogy a jelenlegi helyzetben a Vidékfejlesztési Minisztérium a földekre parancsolta a nyerteseket”: közülük az egyik a mai napon elkezdte a mezőgazdasági tevékenységet, ezzel jogsértést követve el.

Véleményünk szerint az NFA-val szemben felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is. A kishantosi 452 hektárt nem is lett volna szabad ilyen pályázati rendszerbe szorítva meghirdetni és felszabdalni. A kishantosi mintagazdaság területét német és magyar szakemberek tervezték meg és alakították ki biogazdálkodás céljára. A pályázat kiírásában egyáltalán nem vették figyelembe azokat az értékeket, amelyeket a teljes földterület és az itt kialakított szellemi műhely képvisel.

Továbbra is várjuk a csatlakozókat a Szövetség Kishantosért zászlaja alá, hiszen ezt az ügyet csak széles társadalmi összefogással lehet sikerre vinni. A mai konfrontáció után a Szövetség Kishantosért aktivistái a helyszínen maradnak, hogy szükség esetén dokumentálják és szemtanúi legyenek a történéseknek, valamint erőszakmentes módon védjék Kishantos értékeit. Hiszünk a nyilvánosság erejében és abban, hogy a biogazdálkodás és az erre épülő képzési központ fennmarad.

Kapcsolat
Szegfalvi Zsolt
Greenpeace Magyarország
ügyvezető igazgató

06 20 573 1430

Háttérinformációk
Korábbi közlemények:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Jogi-allasfoglalas-a-Kishantosi-Videkfejlesztesi-Kozpont-teruletenek-statuszarol/

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Fokozodik-a-kishantosi-botrany-a-Greenpeace-szerint/

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Bevetesen-a-Greenpeace-Kishantosert

Fotók:
ftp://greenpeace.hu
Felhasználónév: sajto
Jelszó: 3e4r5t

Magyar és angol feliratos film Kishantosról:
http://www.youtube.com/watch?v=FG-eigs3itA

Film a november 4-i eseményekről:
http://indavideo.hu/video/Kishantos_es_a_farkasok

Film az október 17-i bevetésről:
http://www.youtube.com/watch?v=i0SZsiDxG7U

Nyílt levél és csatlakozás:
http://kishantosert.hu

„Mentsük meg Kishantost” Facebook-csoport:
https://www.facebook.com/pages/Ments%C3%BCk-meg-Kishantost/168396633353510

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértében erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.

Kategóriák