Az orosz hatóságok a sarkvidéki harmincak fogva tartásának három hónapos meghosszabbítását kérik

Sajtóközlemény - november 16, 2013
Budapest, 2013. november 16. – Az orosz nyomozó hatóság tegnap bejelentette, hogy a sarkvidéki harmincak fogva tartásának három hónappal történő meghosszabbítását javasolja; erről a bíróság a jövő héten dönt. Amennyiben a bíró a kérést nem hagyja jóvá, a harmincakat elengedik.

A hírekre válaszolva a Greenpeace International igazgatója, Kumi Naidoo így nyilatkozott:

„Megszakad a szívünk bebörtönzött barátainkért, és kint lévő szeretteikért. Keményen dolgozunk azon, hogy ezeket a nőket és férfiakat ne tartsák továbbra is börtönben olyan bűncselekmények miatt, amelyeket el sem követtek. Amennyiben a hatóságok sikerrel járnak, fellebbezünk, és kérni fogjuk a harmincak szabadon bocsátását, amint a bíróság kijelöli a meghallgatás időpontját.

Ez egy komédia, amely csúfot űz az igazságszolgáltatásunkból. A Greenpeace minden lehetséges eszközzel folytatja a harcot a kiszabadulásukért, azonban egyedül nem vagyunk képesek erre. Szükségünk van rátok, Oroszországban és a világ minden táján, hogy kiálljatok velünk együtt a méltóságért, a szabadságért és a békés tiltakozáshoz való alapvető emberi jogért.”

A Greenpeace 2013. november 16-án, szombaton a világ több mint 40 országában, 260 városban békés szolidaritási eseményeket tart, amelyekkel aktivistáinak azonnali szabadon engedését követeli. A budapesti rendezvényre 2013. november 16-án, szombaton 15 órakor a budapesti Szent István-bazilika előtt kerül sor.

Amióta nyolc héttel ezelőtt elfogták az Arctic Sunrise-t, a világ minden tájáról rengeteg támogatás érkezett a sarkvidéki harmincaknak. Vezető politikusok, elnökök – többek között a brazil Dilma Roussef elnök, a német kancellár, Angela Merkel és a brit miniszterelnök, David Cameron – fejezték ki együttérzésüket a foglyok sorsával kapcsolatban. Tizenhárom Nobel-békedíjas is felszólalt, többek között Desmond Tutu érsek, Ang Szán Szu Csí és Lech Wałęsa. Tegnap Madonna is csatlakozott a közösségi oldalain keresztül a sarkvidéki harmincak szabadon engedését követelő milliókhoz.

A mai napig több mint 2 millió ember küldött levelet és e-mailt, amelyben azt kérik, hogy engedjék szabadon a sarkvidéki harmincakat. A mai napig több mint 2 millió ember küldött levelet és e-mailt, amelyben azt kérik, hogy engedjék szabadon a sarkvidéki harmincakat. Csatlakozás a petícióhoz: www.greenpeace.hu/30

Háttérinformáció:
Kapcsolat, további információ:
Mező János Bálint
sarkvidékkampány-felelős
+36 20 204 1444

Folyamatosan frissülő blogbejegyzés:
http://greenpeace.blog.hu/2013/09/24/az_ex-kgb-vel_a_greenpeace_ellen

Sajtóközlemények a témában:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Magyar-mveszek-is-kialltak-a-Greenpeace-aktivistakert/
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Tizenegy-Nobel-bekedijas-ir-Putyin-elnoknek-a-Greenpeace-ugy-kapcsan/

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-Greenpeace-International-valasza-az-Orosz-Nyomozobizottsag-legutobbi-allitasaira/
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-Greenpeace-aktivistak-szabadon-engedeseert--tuntettek-ma-delutan-a-vilag-50-orszagaban/
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Fotoriporter-is-a-megvadoltak-kozt-a-Greenpeace-akcioban/

Kategóriák