Civilek százai vonultak ma ki tiltakozásul a varsói klímacsúcsról

Sajtóközlemény - november 21, 2013
A Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország és a Greenpeace Magyaroszág Egyesület közös sajtóközleménye

Varsó-Budapest, 2013. november 21. – Egy nappal a varsói ENSZ-klímacsúcs tervezett befejezése előtt nemzetközi éghajlati aktivisták százai – köztük a Föld Barátai és a Greenpeace – vonultak ki a tárgyalásokról tiltakozásképpen.

Olyan társadalmi mozgalmak és civil szervezetek hagyták el ma a tárgyalásokat, mint a Föld Barátai, a Greenpeace, az Oxfam, WWF és a 350.org, akik a valódi éghajlatvédelmi cselekvést sürgető emberek millióit képviselik a csúcson.

„A Magyar Természetvédők Szövetsége mint a Föld Barátai nemzetközi szervezet magyar tagja és a Greenpeace Magyarország szerint a varsói klímatárgyalások annyira katasztrofálisan és nemtörődöm módon haladtak, hogy nem maradt más lehetőségük, mint tiltakozásképpen kivonulni a csúcsról. A jelenlegi tárgyalásokon a résztvevők szinte semmit sem tesznek a klímakatasztrófa megelőzéséért” – mondta Faragó Tibor, a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértője és tudósítója Varsóban.

Az iparosodott országok kormányai nem teljesítik a kötelességüket, hogy megelőzzék a klímakatasztrófát. A civil szervezetek a csúcson a fejlett országok kormányainak felháborító tétlenségét tapasztalták, különösen a „piszkos ötök”: az Európai Unió, Ausztrália, Kanada, Japán és az Egyesült Államok kormánya részéről. Eközben az is sejthető, hogy a csúcsot szervező lengyel kormány aktívan elősegítette, hogy a legnagyobb szennyező vállalatok jelentősen befolyásolhassák a tárgyalásokat.

A fejlett országok kormányai láthatóan inkább hallgatnak a szennyező nagyvállalatokra, például a Shellre vagy az ArcelorMittalra, mint a társadalomra, ezért hozzáállásuk még a kis előrelépéseket is gátolja a klímatárgyalásokon.

A kormányok álláspontját a klímacsúcson egyre inkább a multinacionális nagyvállalatok szűk gazdasági és pénzügyi érdekei mozgatják. Ezek az érdekek a szennyezésért felelős gazdasági szektorokhoz, vagy a klímakrízist tápláló álmegoldásokhoz kötődnek, és a fő hajtóerői a globális tétlenségnek.

„Az igazi éghajlatvédelmi vezetők azok az emberek és közösségek szerte a világon, akik már most klímabarát helyi energiarendszereket építenek és működtetnek. Közösen nyomást kell gyakorolnunk a kormányainkra, hogy azok az ilyen példaértékű kezdeményezéseket segítsék, és ne a szennyező nagyvállalatokat” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-klíma csoportjának programvezetője.

„Szédítő a szakadék a szükséges lépések és a jelenlegi politikai irány között. Ha nem sikerül globális összefogással radikálisan csökkenteni a kibocsátásokat, akkor az évszázad végére olyan éghajlat fog uralkodni a bolygón, amelyet nem biztos, hogy az emberiség túlélhet – legalábbis a mostani formájában. A tudomány egyértelműen fogalmaz ez ügyben, de a politikusok egyelőre mintha teljesen süketek lennének. Mindössze két évünk van, hogy egy globális megállapodást tető alá hozzunk, mégis egy helyben toporgunk” – mondja Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

„A szervezetek hisznek abban, hogy együtt ki lehet építeni egy éghajlatbarát, igazságos és fenntartható energiarendszert. Viszont ehhez ellent kell állni a nagyvállalati nyomásnak, és az embereknek valódi, demokratikus kontrollt kell gyakorolniuk a kormányok energiaügyi döntései felett” – tette hozzá Botár Alexa.

További információ:
Botár Alexa
éghajlat-energia programvezető
Magyar Természetvédők Szövetsége
70/340-8997

Bozsó Brigitta
klíma- és energiakampány-felelős
Greenpeace Magyarország

20/479-2009

Faragó Tibor
a Föld Barátai/MTVSZ kiküldött szakértője a varsói klímacsúcson
30/274-0806

Nemzetközi Föld Barátai-médiavonal (angol):
+31-6-5100 5630 (november 22-ig él)

Kategóriák