Egy jegesmedve a Shell székháznál tüntet

Sajtóközlemény - július 31, 2012
Egy teljesen élethű jegesmedvével tartott demonstrációt ma a Greenpeace a Shell budapesti központjánál. A jegesmedve besétált az irodaházba is, ahol a vállalat magyarországi vezetőjét kereste. A bő egy hónapja indított globális kampány hatására már jóval több, mint egymillió ember követeli világszerte, hogy a Shell maradjon távol a sérülékeny Északi-sarkvidéktől és ne kezdje meg a tervezett olajfúrásokat a területen, amely rendkívüli kockázatokkal jár szakértők és környezetvédők szerint egyaránt.

A területen a klímaváltozás hatására visszahúzódó jégtakaró egyre inkább lehetővé teszi az ipari tevékenységek mind északabbra terjeszkedését. Éppen ezért a zöld szervezet június 21-én indította útjára kampányát, amelynek célja, hogy az Északi-sarkvidék az Antarktiszhoz hasonló nemzetközi védettséget kapjon, tehát ne dúlhassák fel az olajtársaságok és az ipari rablóhalász-flották.

„Az, hogy már világszerte 1 200 000 ember állt az ügy mellé azt bizonyítja, hogy a Sarkvidék védelem alá helyezése nem csak, hogy globálisan támogatott kezdeményezés, de lehetséges is. Ha húsz évvel ezelőtt a Greenpeace kitartó munkája eredményeként az Antarktiszról sikerült kitiltani az ipari tevékenységet, akkor milliók támogatásával itt is lehetséges lesz ez, még úgy is, hogy a világ egyik vezető cégével állunk jelenleg szemben." – mondta el Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse.

A Shell idén nyáron tervezi megkezdeni olajfúrási munkálatait a Sarkvidéken, amelyre az amerikai kormánytól szereztek engedélyt. A rendkívül zord időjárási körülmények között a fúrások sokkal nagyobb kockázatot jelentenek, ugyanakkor még a cég dokumentumai szerint is képtelenség lenne a vidéket egy olajkiömlés után megtisztítani. Az olajtársaság felkészületlenségét jól mutatja, hogy már a fúrások megkezdése előtt Alaszkánál zátonyra futott olajfúró-flottájuk egyik 46 éves hajója.

A kampányt rengeteg nemzetközi híresség is támogatja, többek között Sir Paul McCartney is, aki a következőt nyilatkozta egy blog bejegyzésben: „A jég visszahúzódásával az olajóriások egyre előrébb nyomulnak. Nem fogják fel, milyen komoly figyelmeztetést jelent az olvadás. Csak annyit látnak, hogy a világ tetején lévő tengerek alatt elérhetővé vált az addig megközelíthetetlen olaj. Kihasználják a helyzetet, hogy üzemanyagot szerezzenek. Olyan üzemanyagot, ami a jég eltűnésének fő okozója! A fosszilis üzemanyagok léte gyarmatosításhoz vezetett bolygónk minden egyes szegletében. De eljön az a pont, amikor megálljt kell kiáltanunk. Ez a pont pedig most van, itt az Északi-sarkon."

A Greenpeace a következő két évben minden eszközzel azon fog dolgozni, politikai szinten is, hogy az Északi-sarkvidék ökoszisztémája fennmaradjon. Már a szeptemberi ENSZ Közgyűlésen fel fogja vetni a Sarkvidék védettség alá helyezésének kérdését.

Kategóriák