Energiafüggőséget, vagy szabadságot?

Sajtóközlemény - február 3, 2014
Budapest, 2014. február 3. – Greenpeace-aktivisták ma reggel transzparensekkel tiltakoztak Paks 2 ellen Magyarország függetlenségének szimbólumán, a budapesti Szabadság-szobron. Ezzel üzentek az országgyűlési képviselőknek. A Greenpeace ismét nyomatékosan felszólítja a képviselőket, hogy ne támogassák szavazatukkal a paksi atomerőmű bővítését. A rohamtempóban benyújtott törvényjavaslat további 60-70 évre kényszerítené energiafüggőségbe az országot.

A Greenpeace követeli az erőmű bővítésével kapcsolatos elemzések, tanulmányok és háttéranyagok nyilvánosságra hozatalát is. A törvényjavaslat benyújtásával egy napon érkezett a hír, hogy az államközi szerződés előkészítésével kapcsolatos dokumentumokat 10 évre titkosították. A Greenpeace felhívja a figyelmet arra, hogy a dokumentumok hiányában nem igazolhatóak azok az állítások, hogy az erőműnek nincs alternatívája, és semmi nem támasztja alá, hogy ez lenne a legjobb üzlet Magyarország számára. A történelem bizonyította, hogy a széles társadalmi konszenzus nélkül hozott döntések nem élnek sokáig.

A Greenpeace elemzői szerint nem lenne kinek eladni a Paks 1 és 2 erőművek együttes működése alatt keletkező többletenergiát. [1] A környező országok hivatalos energiapolitikai dokumentumai és nyilatkozatai alapján úgy tűnik, senkinek sem kell majd 2030-ban plusz áram. A szomszédos országok ugyanis jelenleg is vagy áramexportőrök, vagy nem fogadnak be nukleáris energiát, vagy – hazánkhoz hasonlóan – az export reményében fejlesztik kapacitásaikat. Igaz ez Németországra is, amely 2012-ben nettó exportőrként 22,8 TWh elektromos áramot adott el annak ellenére, hogy 8 atomerőművet zártak be a 2011-es fukusimai katasztrófa óta.

Magyarország számára csak jobb megoldás létezik, mint az óriási környezeti, biztonsági és gazdasági kockázatokat hordozó atomenergia. A képviselőknek egy pillanatra sem szabad megfeledkezniük arról, hogy választóik hosszú távú érdekeit figyelembe véve szavazzanak. Egy 60-70 évre szóló beruházás esetén el kell felejteni a 4 éves ciklusokat és a pártszimpátiát. Minden egyes képviselőnek személyes felelőssége, hogy ne támogasson egy titkosított, energiafüggőséget okozó és gazdaságilag soha meg nem térülő beruházást. Az atomerőmű bővítése olyan szűk energetikai és gazdasági pályára állítja az országot, amiben az energiahatékonyság és a megújulók csak súlyosan alárendelt szerepet kaphatnak.

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka
,
06 20 525 3500

További információ:
Bozsó Brigitta
klíma- és energiakampány-felelős

06 20 479 2009

Háttérinformáció:
[1] Hová tudná Magyarország a 2030-ban (a Paks 1 és 2 erőművek együttes működése alatt) megtermelt plusz energiát exportálni? Valószínűleg sehová. Az ábra a környező országok hivatalos energiapolitikai dokumentumai és nyilatkozatai alapján készült.
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/atomenergia/paks2/export_hova.jpg

Fotók:
https://secure.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157640453903175/

Kategóriák
Címkék