Rábólintott a Parlament Paks 2 hitelszerződésére

Sajtóközlemény - június 23, 2014
Budapest, 2014. június 23. – A mai napon Greenpeace-aktivisták 110 bólogató kutyát helyeztek el a Kossuth téren, a Parlament előtt. Ennyi országgyűlési képviselő szavazta meg a Paks 2 beruházás hitelszerződését, melynek törlesztésére 21 éven át közel évi 300 milliárd Ft-ot [1], azaz nagyjából 6000 milliárd Ft-ot kell összedobniuk a magyar adófizetőknek. Az Ipsos reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok közel hatvan százaléka ellenzi, hogy Paks 2-t orosz hitelből építsék meg Magyarországon.

Ez a legnagyobb hitel, amelyet a magyar állam valaha is felvett. Ráadásul olyan kölcsön, amely veszélyezteti Magyarország szuverenitását, és egyáltalán nem oldja meg az energiafüggőség problémáját: az új blokkok is orosz állami tulajdonú nagyvállalatok irányításával, és az általuk alkalmazott technológiával épülnek meg; úgy, hogy az üzemanyagot is tőlük kapjuk. Mindezek mellett a hitel épp egy felesleges, komoly biztonsági kockázatokat rejtő beruházásra érkezik.

A gazdasági és politikai kockázatok mellett egy pillanatra sem szabad megfeledkezni arról, hogy Paks 2 megépítése további veszélyeket is hordoz. Az új blokkok alig pár száz méterre épülnének az 50 éves technológiát képviselő régi atomerőmű blokkjaitól. A kiégett fűtőelemek pedig ugyanolyan problémát jelentenek, mint bárhol a világon: az elszállításukat és tárolásukat csak 20 évre, ideiglenesen vállalta Oroszország, azt követően Magyarországnak kell majd gondoskodnia a kezelésükről. A kiégett fűtőelemek végleges elhelyezését azonban eddig a világon sehol sem sikerült megoldani – így kérdéses, hogy itthon milyen garanciákat tud nyújtani a kormány, illetve a nukleáris ipar, hogy legalább százezer évig biztonságosan tudja tárolni azokat.

A döntéshozók jóváhagyása a választók akaratát is negligálja, hisz az Ipsos közvélemény-kutatása  szerint a magyarok 87%-a elsődlegesen a megújuló energiaforrások használatát támogatja. [3]

„A totális függés helyett a Greenpeace a valós energiafüggetlenséget tekinti megoldásnak. Ennek a rendszernek az alapját a megújuló energiaforrások adják, és emellett maximálisan kihasználja az energiatakarékosságban és az energiahatékonyság növelésében rejlő óriási lehetőségeket. A megújulóenergia-termelésnek már most versenyképes az ára, és a jövőben egyre olcsóbb lesz. 2040-re több mint 50%-ban hazai, megújuló energiaforrásokból lehetne fedezni a primerenergia-igényeket, míg 2050-re ez az arány 75% lehet a primerenergia-felhasználásban” – mondta Mező János, a Greenpeace kampányfelelőse. A kiemelten veszélyes és teljesen felesleges atomerőmű-beruházás helyett Magyarország számára ez hozhatja el a fenntartható jövőt és az ellátásbiztonságot.

Összehasonlításul, egy elemzés szerint Paks 2 építésére fordítandó teljes összeg mintegy negyedéből, 1600 milliárd Ft-ból az összes magyar családi házat szigetelni lehetne. [4] Egy ilyen irányú fejlesztéssel a leggyengébb besorolású házak gázfogyasztása akár 50%-kal is csökkenne.

Jegyzetek:
[1] Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetés és Stratégia Tanszékének kutatóközpont-vezetője, korábbi szakállamtitkár a Népszabadságnak adott interjúban olvasható számítások alapján. http://nol.hu/kulfold/20140125-lesz_itt_tomegmozgalom-1440301

[2] Az Ipsos 2014 júniusában készített 500 fős reprezentatív közvélemény-kutatást, melyben a „Támogatja-e Ön, hogy a Paksi Atomerőmű két új blokkja orosz állami tulajdonú nagyvállalatok részvételével, orosz hitelből épüljön?” kérdésre a megkérdezettek 58,9%-a válaszolta azt, hogy ellenzi, vagy inkább ellenzi.

[3] Az Ipsos 2014 júniusában készített 500 fős reprezentatív közvélemény-kutatást, melyben a „Ha Ön dönthetne arról, hogy milyen energiát használjon elsősorban Magyarország, akkor az alábbi energiaforrások közül melyiket választaná?” kérdésre a megkérdezettek 87,2%-a válaszolta azt, hogy a megújuló energiákat (a szelet, a napot, a vizet és a geotermikus energiát).

[4] A Knauf Insulation egy 50 országban jelenlévő német szigetelésgyártó vállalat, amely 2005 óta működik Magyarországon is. http://www.knaufinsulation.hu/sites/hu.knaufinsulation.net/files/Paks_vs_Szigeteles_sajtokozlemeny.doc

Képek a demonstrációról:
https://secure.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157644914223259

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka

06 20 525 3500

Kategóriák