יער הגשם באמזונס מתכווץ, שריפות היער מתרחבות.

מספר שבועות בלבד לפני מועד הבחירות הגורליות לנשיאות ברזיל, התקבלו נתוני לווין אודות יום היסטורי בהיקף שריפות היער באמזונס. ב-22 באוגוסט זוהו 3,358 שריפות בתחומי יער הגשם בשטח ברזיל, לפי דיווח סוכנות החלל של ברזיל, INPE. זה היה מספר השריפות הגבוה ביותר שתועד לפרק זמן של 24 שעות מאז שנת 2007.

יום השריפות המבהיל הזה אינו יוצא דופן במיוחד, אלא רק עוד יום ברצף הזמן הטרגי של הרס יער הגשם באמזונס מאז שז׳איר בולסונארו התמנה לנשיא ברזיל בשנת 2019. באוגוסט 2022 לבדו נרשמו 33,116 שריפות יער בלתי חוקיות באמזונס, שיא ב-12 השנים האחרונות.

העולם חייב לעשות יותר מאשר סתם להתבונן מנגד בזמן ששטח היער הרצוף הגדול ביותר בעולם נדחף לעבר נקודת אל-חזור אקלימית. למרות ההצהרות היפות של ממשל בולסונארו, המדיניות האנטי-סביבתית שלה בפועל מאיצה את השריפות ובירוא היער באמצעות עידוד של גזל קרקעות ביער ופירוק הגופים והסוכנויות האמונים על הגנת הסביבה.

צילום מהאוויר של שריפות באזור אמקרו (מדינות אמזונס,אקרה ורונדוניה) בהיקף של 80,000 דונם – הגדול ביותר בשנת 2022 נילמר לאגה/גרינפיס

יער הגשם, על הקהילות הילידיות והמסורתיות החיות בו, המגוון הביולוגי הייחודי של האיזור ואקלים כדור הארץ, זקוקים לפתרונות אמיתיים וברי קיימא. עלינו לפעול ביחד בכל רחבי העולם על מנת להגן על האמזונס מפני גורמים שהרווחים שהם מפיקים חשובים בעיניהם יותר מכדור הארץ ואוכלוסיית העולם.

כדאי שנתחיל לתת לאנשים את הכוח לפעול באמצעות מתן מידע לגבי העובדות הבסיסיות הקשורות בשריפות ביער הגשם באמזונס, שורשי הבעיה וההשלכות שיש להרס יער הגשם באמזונס על כולנו.

האם שריפות היער באמזונס מתרחשות באופן טבעי?

לא! חשוב להבין ששריפות אינן תופעה טבעית באמזונס. השריפות שמייצרות כותרות ראשיות באמצעי התקשורת ברחבי העולם בשנים האחרונות הן שריפות שבני אדם הציתו. בעיקרון, יערות גשם טבעיים המתאפיינים באקלים לח אינם נשרפים.

להבדיל מדליקות יער שאנו רואים במקומות כמו קליפורניה ואגן הים התיכון, המתרחשות באופן טבעי או נגרמות בשוגג, הדליקות ביער הגשם באמזונס הן תוצאה של הצתה מכוונת.

למה אנשים מציתים בכוונה אזורים באמזונס?

השריפות באמזונס בדרך כלל מתחילות בשל הצתה מכוונת. רבים מאלה שמציתים את היערות הם גוזלי קרקעות שהמדיניות האנטי-סביבתית של ממשלת בולסונארו מעודדת אותם לפעול. הם מטהרים חלקי יער כדי לפנות את הקרקע למטרות אחרות, כגון רעיית בקר, גידול יבולים שמשמשים להזנת חיות משק, וכריתת עצים בלתי חוקית.

תהליך זה של הרס היער במטרה לפנות שטחים לשימושים אחרים ידוע כבירוא יערות.

בירוא יערות ודליקות יער הם תופעות הקשורות זו בזו. הן מהוות איום משולב על חייהם ופרנסתם של הילידים והקהילות המסורתיות באמזונס, וכן על המגוון הביולוגי של היער ועל אקלים כדור הארץ: שריפת אזורים נרחבים ביער הגשם, בהקשר של בירוא יערות, מתבצע על ידי אנשים שמונעים על ידי שיקולים של רווח כספי על חשבון רווחתם של בני אדם וכדור הארץ.

שרידי עצים נשרפים באזור שנצפה לאחרונה על ידי PRODES – פרויקט ניטור לווייני של האמזונס בברזיל, בחוארה, מדינת מאטו גרוסו. כריסטיאן בראגה/גרינפיס.

בעוד שהעמים הילידים והקהילות המסורתיות הבינו איך אפשר להשתמש באש באופן אחראי, במטרה לשמור על הקרקע והסביבה למען הדורות הבאים, הרי שהשריפות באמזונס, שמופיעות בכותרות באמצעי התקשורת בעולם, פורצות כתוצאה מהצתה בידי אנשים שאין להם שום יחס כלפי בריאות המערכת האקולוגית והקהילות החיות בה.

מדוע שורפים ומחריבים את יער האמזונס?

המניעים העיקריים לבירוא היער באמזונס – וכן בירוא יערות בתצורות טבע (ביומסות) אחרות בברזיל כגון הפנטנל והסרדו – הם עסקי חקלאות וצריכת בשר. מודל הרסני זה של ״פיתוח״ כלכלי מתנהל כבר שנים רבות באמזונס, אבל נתמך מאוד על ידי ממשל בולסונארו.

סקר שפרסם המוסד לחקר הסביבה באמזונס (IPAM)  באוקטובר 2021 חשף ששטחי המרעה לבקר תופסים 75% משטחי היער שנכרת ונשרף בשטחים הציבוריים באמזונס. גורמים אחרים לבירוא יערות הם סלילת כבישים חדשים, סלילת דרכים להובלת עצים שנכרתו לצרכי בניין ותעשייה, והקמת סכרים ומכרות.

היכן משתוללות השריפות באמזונס?

יער הגשם באמזונס, שהוא היער הרצוף הגדול בעולם, מכסה שטח של 2.6 מיליון מייל מרובע, ונכלל בשטחן של תשע מדינות בדרום אמריקה: ברזיל, בוליביה, פרו, קולומביה, אקוודור, ונצואלה, גיאנה , סורינאם וגיאנה הצרפתית. כ-60 אחוזים משטחו של אגן האמזונס נמצאים בברזיל, שם, במשך 30 שנה, פועלים אנשי גרינפיס ברזיל במטרה להגן עליו.

באמזונס הברזילאי, מדינות האמזונס, אקרה ורונדוניה, הידועות בשמן המשותף אמקרו (AMACRO) סבלו בשנים האחרונות משריפות ענק ובירוא יערות נרחב. האזור הדרומי של האמזונס הידוע בשם אמקרו, לא זו בלבד שהוא מתאפיין במגוון ביולוגי ייחודי שעדיין לא נחקר, אלא שהוא גם השער לאחד היערות הטרופיים הגדולים והשמורים ביותר בעולם. באזור חשוב זה, בעלי אינטרסים חקלאיים תאבי בצע עומדים מאחורי פעולות הולכות ומתרחבות של שריפות ובירוא יערות.

תמונה: בקר בחווה הסמוכה לאזור של יער שנכרת לא מזמן בקנדייס דו ג׳מארי במדינת רונדוניה. ויקטור מירוימה/ גרינפיס

נתונים שמסרה סוכנות החלל והמחקר הלאומית של ברזיל (INPE) מלמדים שהיתה עליה של 16.7% במספר השריפות הגדולות שפרצו באמזונס בתקופה שבין ינואר לאוגוסט 2022, בהשוואה לנתוני השנה שעברה באותה התקופה. 43 אחוזים מאותן שריפות זוהו בשטחן של עשר עיריות, שחמש מהן נמצאות באזור אמקרו.

האם הצתת יערות באמזונס היא פעולה חוקית בכלל?

לא! זו עבירה על החוק! אפילו אם אדם מקבל היתר לפינוי צמחיה (כלומר, אישור לברא יער), ההיתר אינו כולל אישור להצתת אש ביער על פי החוק הברזילאי.

יתרה מזו, אלה הן שריפות בלתי חוקיות שמציתים באמזונס על מנת לפנות קרקע שבדרך כלל נגנבה מהציבור הברזילאי או מהעמים הילידים והקהילות המסורתיות. בדרך כלל היער נתפס ונשרף באופן בלתי חוקי כדי להרחיב את שטחי המרעה לבקר, וגידול מזון מאכל לחיות משק למען תעשיית הבשר העולמית.

מובן שהחוק האוסר על שריפת יערות משפיע על המצב רק אם אוכפים אותו.

בברזיל של בולסונארו הפעילות הפלילית הזו מתקבלת בברכה ומתוגמלת על ידי פוליטיקאים ברזילאים אויבי הסביבה וכן על ידי מועמדים למשרות פוליטיות, בנקים גדולים וקנייני מזון לבעלי חיים וקנייני בשר ברחבי העולם, שבוחרים להעלים עין מהמתרחש.

איך ממשלת בולסונארו מקלה על גניבת קרקעות ושריפת יערות?

הזינוק החד משמעי והמזעזע במספר השריפות והיקף בירוא היערות באמזונס נובע ישירות מהמדיניות האנטי סביבתית של ממשל בולסונארו. אחת השיטות של ממשלת בולסונארו  להקל על גניבת שטחי יער היא ״לייבש״ את סוכנויות האכיפה הפועלות למען שימור הסביבה.

בשנת 2021 התקציב הממשלתי של ברזיל לשימור הסביבה היה הנמוך ביותר מזה 21 שנה, כפי שאפשר ללמוד מדו״ח משמר האקלים של ברזיל.

אל תתפתו להאמין לדיבורים ה״ירוקים״ של ממשלת בולסונארו ולחוקים המפוארים אך חסרי השיניים שלה. שטח היער שבורא באמזונס בכל שנה עלה ב-52.9% בשלוש השנים הראשונות של הממשל (בממוצע 11,405 קמ״ר בין 2019 ל-2021) בהשוואה לממוצע של שלוש השנים הקודמות להן – בממוצע 7,458 קמ״ר בין השנים 2016 ו-2018.

העלייה בהיקף בירוא היערות לוותה בעלייה במספר השריפות שתועדו: מינואר עד אוגוסט 2022 חלה עלייה של 16.7% במספר השריפות באמזונס ביחס לתקופה המקבילה ב-2021 – שיא מאז 2019.

Overflight images in Porto Velho, in the Amacro region (Amazonas, Acre and Rondônia states), in an area of around 8,000 hectares of deforestation – the largest in 2022 – that has been burning for days

המספרים אינם משקרים.

מתי חלה עונת השריפות באמזונס?

גוזלי הקרקעות ושורפי היערות שמציתים שריפות באופן בלתי חוקי באמזונס בוחרים לפעול בעונה היבשה הטבעית באזור, שמתחילה ביולי ומסתיימת בנובמבר. לרוע המזל, בשל האכיפה המופחתת המכוונת של החוקים להגנת הסביבה תחת ממשל בולסונארו, ובגלל משבר האקלים המתבטא בתנאי יובש מוגברים באזור, כעת משתוללות שריפות באזור במשך כל השנה.

האם האמזונס עדיין בוער?

לצערנו, כנראה שהשריפות משתוללות באמזונס במשך כל עונות השנה, לא רק בעונה היבשה. כדי להתעדכן בנתונים השוטפים לגבי בירוא יערות ושריפות, עקבו אחר הפרסומים של גרינפיס.

Overflight images in Porto Velho, in the Amacro region (Amazonas, Acre and Rondônia states), in an area of around 8,000 hectares of deforestation – the largest in 2022 – that has been burning for days.

מקור חשוב של נתונים על מוקדי שריפות זו הסוכנות הלאומית לחלל ומחקר של ברזיל (INPE). בנוסף על דו״חות חודשיים של מספר אזורי השריפה – כל אזור שהטמפרטורה בו עלתה מעל 47 מעלות צלזיוס – INPE גם מפעילה את כלי הניטור PRODES ו-DETER, שהם חלק מהפעילות השוטפת של מעקב אחר קצב הרס יער הגשם באמזונס.

לגרינפיס ברזיל 30 שנות ניסיון בעבודה באמזונס, והסניף מנטר באופן שוטף ומפרסם נתונים עדכניים על שריפות ואזורים מבוראים באמזונס, זאת בנוסף ליציאה לתיעוד בשטח הכולל טיסות על מנת לתעד את ההרס ולהבטיח שייראה בכל העולם.

מהי השפעתם של בירוא ושריפת היערות על האקלים ?

ההרס רחב המימדים באמזונס דוחף את יער הגשם אל נקודת מפנה אקלימית שהיא נקודת אל-חזור.

ב-40 השנים האחרונות, האמזונס כבר איבד כ-17 אחוזים משטח היער הכולל, על פי נתוני סוכנות החלל והמחקר הלאומית של ברזיל. מדענים הזהירו שבירוא נוסף ידחף את יער הגשם אל מעבר לנקודת מפנה קריטית שבה מאזן הפחמן והלחות של מרבית משטחי הביומה באמזונס יופר.

על פי מחקרים מסוימים, נגיע לנקודת מפנה קריטית זו כאשר 20-25 אחוזים משטח יער הגשם יאבדו. לאחר שהיער יגיע לנקודת המפנה הקריטית, יער הגשם כולו יתמוטט ויהפוך למערכת אקולוגית הרבה יותר יבשה, וידמה יותר לסוואנה.

יער הגשם באמזונס חיוני לאקלים כדור הארץ ומשתתף בוויסות ואיזון האקלים הגלובלי והאזורי, וגורם לגשמים באזורים נידחים. כמו כן, האמזונס הוא מאגר של כמויות גדולות של פחמן. כאשר יער נכרת או נשרף, הפחמן שהיה אגור בו משתחרר לאטמוספירה ומגביר את ההתחממות הגלובלית.

אם נניח לאמזונס להגיע לנקודת מפנה זו, ההשפעה על האקלים, בני האדם בעולם והמגוון הביולוגי תהיה הרסנית.

כיצד משפיעות הדליקות ביער האמזונס על הקהילות המקומיות?

אחדות מהתמונות הראשונות שמשכו את תשומת הלב בעולם לשריפות באמזונס היו תמונות של השמים אפופי העשן מעל ערים בברזיל, כגון העיר סאו פאולו, שנמצאות הרחק מהיער.

ההשפעות הבריאותיות של העשן הרעיל העולה מהשטחים הנשרפים באמזונס על האוכלוסיות המקומיות הן היבט טרגי נוסף של הרס היער. אנשים שגרים בקרבת אזורי השריפות והבירוא סובלים לא רק מסכנה לבתיהם ופרנסתם, אלא גם מנזקים בריאותיים משאיפת עשן, מה שהחמיר את הנזק שנגרם ממגיפת הקורונה.

שריפת יער הגשם באמזונס, בפזיזות והיעדר שיקול דעת, תשפיע על כל העולם, אבל חשוב לזכור את ההשלכות החמורות שיש לתהליך על האוכלוסיות הקרובות ביותר ליער.

תמונה: ענן עשן משריפת יער מיתמר מעל לאבריאה, מדינה באמזונס.

איך אפשר להילחם בתופעת השריפות באמזונס?

המפתח למלחמה בשריפות באמזונס הוא מניעה.

מרגע שהשריפות החלו, קשה מאד לעצור אותן. שיטות לכיבוי שריפות, שיכולות להועיל במקומות אחרים, כגון יצירת מסלולים למניעת מעבר אש או ריסוס חומרים לכיבוי ממסוקים הן מסובכות מדי מבחינה לוגיסטית ויקרות מדי לביצוע בהינתן סדר הגודל של היערות והמרחק שצריך לעבור כדי להגיע למקומות נידחים באמזונס.

הקושי שבמלחמה בשריפות שכבר משתוללות, יחד עם הידיעה המרה שאלה שריפות מעשה ידי אדם, מדגישים את הצורך במניעת השריפות. לעצור את הצתת השריפות באמזונס משמעו לעצור את הרס היערות.

איך נעצור את השריפות ההרסניות באמזונס?

On the occasion of Brazilian President Bolsonaro’s visit to Jerusalem, Greenpeace volunteers have unfurled a gigantic banner opposite his hotel – calling on him to Stop Amazon Destruction. The volunteers abseiled from the old Ottoman city walls facing the King David Hotel, where President Bolsonaro and his entourage are staying, to hang the 140m2 banner.

על מנת להילחם בשריפות, בירוא יערות והרס מהיר של המגוון הביולוגי, ממשלת ברזיל צריכה לנקוט מספר צעדים:

  • לעצור את תהליך הפירוק והרס הגופים לאכיפת החוקים לשימור הסביבה, תהליך המתרחש בשנים האחרונות.
  • להשתמש בכלים היעילים שכבר יש בידי הממשלה לצורך שימור היערות. הנתונים מראים שהכרזה על אזורים כעל ״אזורים מוגנים״ היא כלי יעיל למניעת הרס יערות בברזיל. הממשלה יכולה ליצור יחידות שימור כאלה על ידי הכרזה על שטחים ציבוריים שבידיה כעל אזורים מוגנים.
  • להכיר בשטחים כאדמות בבעלות הקהילות המקומיות, וכן להכיר בזכויותיהן של קהילות מסורתיות וקהילות קולומבולה.

למרבה הצער, תחת הממשל הנוכחי הקונגרס הברזילאי הלאומי החל לשקול חקיקה בנוסח ״מרקו טמפורל״ שפועלת לטובת גזלני קרקעות שמאיימים לחסל ולמחוק קהילות של ילידים.

בנוסף על הצעדים הברורים שיש לנקוט בתחומי ברזיל, אנו, ברחבי העולם, צריכים לתקן את מערכת המזון ודפוסי הצריכה המקולקלים שלנו, אם ברצוננו לעצור את השריפות והרס היערות באמזונס.

חקלאות תעשייתית היא המניע החזק ביותר להרס יערות בעולם. בברזיל, חוואים ומגדלי בקר וגוזלי קרקעות מציתים את היערות באמזונס כדי לפנות באופן בלתי חוקי את הקרקע כדי להרחיב את עסקיהם ההרסניים. הם עושים זאת משום שתעשיית הבשר העולמית – והלקוחות המשלמים על תוצרתה – היו מוכנים מאז ומעולם להקריב את היערות – ואת העתיד שלנו – למען רווח מהיר. 

אני רוצה לעזור

התגייסו למען העמים הילידים וארגוני הסביבה המקומיים!

המאבק נגד השריפות, כריתה והרס חסר מעצורים ביערות הגשם באמזונס הוא מאבק שאנו חייבים לנצח בו. ויש רק דרך אחת לנצח – ביחד.

כל אחד מכם, באשר הוא, יכול ללמוד על העמים הילידים והארגונים המקומיים לשימור הסביבה ולתמוך בהם. לגרינפיס ברזיל 30 שנות ניסיון בפעילות להגנה על האמזונס, וכן את תמיכתם של ארגוני גרינפיס בכל העולם, שרבים מהם מפעילים לחצים על מנהיגים וחברות באזורים שלהם, במטרה לעצור את העידוד שניתן לגורמים שכורתים את היערות ושורפים אותם כדי לקדם עסקים הרסניים שפוגעים באקלים העולמי. ואולם, יש גם ארגונים וקבוצות נוספים שעובדים למען זכויות הילידים ואיכות הסביבה, שזקוקים אף הם לתמיכה, כגון

as Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB), Amazon Watch, Instituto Socio Ambiental, and CIMI.

הגנה על זכויות העמים הילידים, הקהילות המסורתיות ושטחי המחייה שלהן, משמעו הגנה על עתיד אוכלוסיית העולם כולה. כולנו זקוקים לעתיד שיש בו מקום ליער גשם בריא ומשגשג באמזונס.

המאמר המקורי נכתב על ידי דניאל גרינברג מגרינפיס בינ״ל ותורגם על ידי איריס אטס

אני רוצה לעזור