תחקיר: כיצד קורה שחברה כושלת מקבלת היתר לחיפושי נפט בערבה?

שדה איה בערבה. תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס

קשה להאמין, אבל אפילו בשנת 2022 ובעידן של משבר אקלים הולך ומחריף, מאשר משרד האנרגיה קידוחים שמהותם חיפוש אחר נפט וגז ביבשה. שטח עצום בחבל אילות, השופע טבע ונופים מרהיבים, הכולל את שמורת הטבע בקעת תמנע ושמורת יטבתה, 275 אלף דונם, נמצא תחת איום מיידי מקידוחי חיפוש חדשים והרסניים של נפט וגז. למרות הכרזת שרת האנרגיה קארין אלהרר בדצמבר 2021,  שלא יינתנו יותר אישורים לחיפוש נפט ביבשה בישראל, החליטו משרד האנרגיה ומועצת הנפט בפברואר 2022 לחדש ולהאריך את רישיון החיפוש של החברות “ארבל” ו“שפיר הנדסה“, ולאפשר להן לבצע חיפושים הרסניים של נפט בלב שמורות טבע בערבה.

שדה איה בערבה. תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס

הרישיון המקורי הוענק לחברות ״ארבל״ ו״שפיר הנדסה״ בשנת 2019. ההארכה ניתנה לחברות, למרות שחברת ארבל עסקה במשך שנים רבות בחיפושי נפט כושלים, שהובילו להפסדים של מיליונים מכספי המשקיעים, ואף גרמה לזיהום בנחל משמר. “ארבל” היא חברה ללא גב כלכלי, חסרת אחריות ויכולת להתמודדות עם אסון זיהום, שהתוכנית שלה ל״אקזיט״ היא להפוך את חבל אילות לאתר פטרוכימי ענק, שבו יפיקו נפט או גז, כל מה שניתן יהיה למצוא. לא ברור מדוע אישרה מועצת הנפט את הארכת הרישיון לחברה כושלת ומזהמת, וחמור מכך – מדוע היא מסרבת להסביר את פשר העניין, חרף פניות חוזרות ונשנות שלנו אליה בנושא.

בעלי החיים של חבל אילות בערבה. תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס

לא יעלה על הדעת כי ממשלת ישראל תיתן היתר לחיפושי נפט וגז חדשים, דלקים מזהמים, האחראים על 85% מפליטות גזי החממה בעשור האחרון. האבסורד זועק עוד יותר, כאשר מדובר באזור כה רגיש, בעל ערכי טבע ייחודים, שחלקים ניכרים ממנו הם שמורות טבע והשטחים הפתוחים הגדולים והייחודיים של ארצנו.

הצטרפו אלינו בדרישה – משרד האנרגיה: יש כתמים שלא יורדים! עיצרו את חיפושי הנפט וקדמו את המשך המעבר לאנרגיה מתחדשת בערבה!

♂︎ ♀︎