אלקטרוניקה ירוקה - המדריך

חדשות - 27 פברואר, 2008
בעשורים האחרונים אנו עדים לגידול אדיר בכמות המכשירים הטכנולוגיים שאנו רוכשים, קצב הפיתוח המואץ של טכנולוגיות חדשות, אשר במשולב עם עולם רעב לגאדג'טים חדשים עורמים כמויות עצומות של זבל אלקטרוני (e-waste), הנשלחות אחר כבוד למדינות העולם השלישי לפירוק בתנאים מחפירים.

מיליוני מחשבים, גיזמואים וטלפונים סלולאריים נטמנים באתרי פסולת ברחבי העולם כל שנה ומיליונים רבים מיוצאים מאירופה, ארה"ב ויפן למדינות מתפתחות, שם הם מפורקים ע"י פועלים (במקרים רבים ילדים) בתנאים ירודים הגורמים לזיהום העובדים והסביבה. הזבל האלקטרוני מכיל חומרים מזהמים ומסרטנים רבים והשפעתם על הסביבה ועל המפרקים בעת הפירוק הינה קטלנית.

קצב ההצטברות של פסולת אלקטרונית הינו מסחרר: בכל שנה נוצרים בין   20   ל-  50   מיליון טון של זבל אלקטרוני ברחבי העולם. אם נעמיס את כל הזבל הזה על רכבת משא, אורך הרכבת יהיה כה ארוך שהיא תקיף את כדור הארץ. פסולת אלקטרונית מהווה היום כבר 5% מהזבל העירוני במדינות מפותחות, כמעט כמו אריזות פלסטיק, רק הרבה יותר מזהמות ומסוכנות.

בקצב הנוכחי, אם החברות המייצרות לא ייקחו אחריות על המוצרים שמהם הן מרוויחות, נגיע למשבר אמיתי. ייצור מכשירים בלי חומרים מסוכנים, ניתנים לעדכון ושדרוג שיאריכו ימים הוא בר ביצוע, ואף לא מהווה מעמסה כלכלית.

ע"י חשיפת פרצופן האמיתי של החברות המייצרות בכל הקשור בייצור ובטיפול במכשירים אלקטרוניים לאחר שימוש גרינפיס מפעילה עליהן  לחץ על מנת שאלו תהפוכנה לירוקות יותר.

מדריך גרינפיס אלקטרוניקה ירוקה בודק את החברות המובילות במשק לפי קריטריונים ברורים ואמפירים. הקמפיין  הוליד כבר כמה הצלחות, Green My Apple, לדוגמא, אך המלאכה עוד רבה.

קריטריונים לדירוג:

מדיניות ויישומה של כימיקאלים:

  • עיקרון הזהירות המונעת: חברות מחליפות או משמיטות מפס ייצורם חומרים החשודים כמזהמים ואו מסוכנים עוד לפני שהקהילה המדעית גזרה את הדין בדבר הסיכון הכרוך בשימושם.
  • ניהול של  כימיקאלים: ניהול  אספקת החומרים , לדוגמא, לפי רשימות חומרים אסורים, מדיניות לזיהוי  חומרים אסורים וגריעתם מתהליך הייצור או החלפתם בעתיד.
  • לוח זמנים לביטול השימוש ב - PVC בשלבים.
  • לוח זמנים לביטול השימוש במשהיי-שריפה מבוססי ברום (BFR) בשלבים.
  • הימצאות של מוצרים חופשיים מ-PVC ו-BFR בשוק.

מדיניות וישומה של האחראיות היצרן במחזור ואסיפת מוצרים שלא בשימוש:

  • aמתן מענה כלכלי לטיפול במוצרים בתום חייהם ע"י מחזור או שימוש חוזר.
  • bאיסוף מתוך רצון (ולא באכיפה של החוק) של המוצרים בתום חייהם.
  • מתן מידע ברור לציבור הקונים במדינות בהם המוצרים נמכרים בדבר  איסוף ומחזור בתום חיי המוצר.
  • dדיווח על כמות המוצרים החשמליים שנאספו ומוחזרו על בסיס שנתי.
  • * ביכולתן של החברות הנסקרות לשפר את מעמדם ע"י יישום  הכללים הנ"ל, בדירוג המבוצע בכל רבעון. החברות גם "נקנסות" בשל דיווח כושל או התנהגות בלתי הולמת.
  • * המדריך לא מדרג את החברות ע"פי תנאי העסקה, שימוש יעיל באנרגיה או קריטריונים אחרים, אם כי הוא מכיר בחשיבותם בייצור של מוצרים אלקטרוניים.

דוגמאות בולטות

  • סוני אריקסון: החברה מובילה כעת את רשימת החברות הירוקות. היא הגיעה למקום ראשון הודות למדיניות שלה לגבי זהירות מונעת ואחריות היצרן. החל מה- 1 בינואר 2008 תפסיק החברה את השימוש ב-BFR בשני הדגמים ש בהם עוד יש בו שימוש. כל מוצרי החברה הינם נטולי PVC כבר משנת 2006. החברה עדיין לוקה באי אסיפת מוצרים ישנים במדינות עולם שלישי.
  • נוקיה: לאחר שהובילה את הרשימה, נוקיה יורדת בצורה דראסטית למקום התשיעי, בעקבות שורה של קנסות על התנהגות סביבתית בלתי הולמת. במדינות עולם שלישי, המידע על החזרת מכשירים אינה ברורה ולא מתורגמת לשפה המקומית. נציגי נוקיה במדינות לא מודעים לקיומה של מדיניות ההחזרה. החברה מציגה דו"חות דלים על כמות המכשירים שהיא אוספת וממחזרת בעולם. כל מוצרי החברה החדשים נטולי PVC. החברה פועלת להפסקה השימוש ב- BFR.
  • נינטנדו: נמצאת בתחתית הסולם עם ציון 0, מה שמשאיר הרבה מקום לשיפור. אין מדיניות החזרה ולא מחזור מוצרים.אין כוונה של החברה להפסיק בשימוש ב- PVC וב-BFR.

נושאים