הלחץ עשה את שלו ושר האנרגיה החל במפנה אסטרטגי לקידום משק מבוסס גז ואנרגיה מתחדשת.

לצד הברכות והפרגון, יש מקום לביקורת. משרד האנרגיה פוזל בעיקר לכיוון הגז – כשגז איננו מקור אנרגיה נקי – והיעד לאנרגיה מתחדשת – 17% עד 2030 – זעום ביחס למדינות אחרות וביחס למה שצריך כדי למגר את שינוי אקלים מתחת לעליית טמפרטורה של שתי מעלות.

קיץ 2018 ייזכר בעקבות הודעתו של שר האנרגיה ד”ר יובל שטייניץ על כך שעד 2030 ישראל תפסיק לשרוף פחם לייצור אנרגיה, השר גם הדגיש את מחוייבותו לתוכנית ארוכת הטווח לאסור כלי רכב עם מנוע בעירה פנימי עד אותה שנה.

הודעה זו היא אחרונה בסדרה של הצהרות ומהלכים מרחיקי לכת בתחום האנרגיה אותם מוביל שר האנרגיה בשנים האחרונות. אנו גאים על כך שנטלנו חלק בשינוי התפיסה של משרד האנרגיה ויחד עם זאת, שומרים על מקום לביקורת.

לפני כשנתיים, התחלנו בקמפיין לסגירת היחידות הפחמיות הישנות והמזהמות של חדרה, יחידות 1-4 של אורות רבין. לפי מחקר אותו ערכנו עם יחידת המחקר הבינלאומית של גרינפיס, מצאנו שהזיהום שיוצא מהארובות המזהמות של חדרה אחראי לתמותה מוקדמת של 309 אנשים מדי שנה בישראל ואף מעבר לה.

באותה עת, משרד האנרגיה תכנן את המשך פעילתן של היחידות הפחמיות הישנות והמזהמות תוך השקעה במסננים יקרים שממשיכים לזהם במזהמים מקומיים ובגזי חממה. עוד לפני שעלה הנושא של יחידות 1-4 של חדרה, ביצענו שורה של פעילויות מחאה מול משרד האנרגיה, השר והמנכ”ל, על מדיניות שנותנת יותר מדי מקום לפחם ולגז ומעט מאוד לאנרגיה המתחדשת.

הלחץ עשה את שלו ושר האנרגיה החל במפנה אסטרטגי לקידום משק מבוסס גז ואנרגיה מתחדשת. המפנה כלל שורה של החלטות משמעותיות: החלטת סגירת 1-4 עד 2022, הפחתת השימוש בפחם בעשרות אחוזים תוך כמה שנים (אנו עומדים על ירידה של יותר מ-20% בשימוש בפחם).

בנושא הסולארי, המאמץ שלנו התמקד בשורה של חסמים שקשורים לרשות המסים, לשלטון המקומי ולמשרד האנרגיה. גם בתחום זה, ניכר משקלה של חברה אזרחית חזקה כדי שגופים ממשלתיים ייקחו את האינטרס הסביבתי ברצינות. רשות החשמל הוציאה הסדרות סולאריות בעלות פוטנציאל גבוה לכל הגגות בישראל.

ואחרון חביב, שר האנרגיה מבקש לאסור על ייבוא של כלי רכב המנועים במנוע בעירה פנימי עד 2030. מעבר לתחבורה ציבורית וחשמלית היא אכן הפתרון הראוי למשבר התחבורה שמעבר לגודש עולה בחייהם של יותר מאלף ישראלים מדי שנה כתוצאה מזיהום אוויר.

לצד הברכות והפרגון, יש מקום לביקורת. משרד האנרגיה פוזל בעיקר לכיוון הגז – כשגז איננו מקור אנרגיה נקי – והיעד לאנרגיה מתחדשת – 17% עד 2030 – זעום ביחס למדינות אחרות וביחס למה שצריך כדי למגר את שינוי אקלים מתחת לעליית טמפרטורה של שתי מעלות.

אנרגיה מתחדשת היא הנקיה ביותר במשק והיא בדרך להיות הזולה ביותר בטווח של כמה שנים מהיום – כולל אגירה. לכן, מאוד חשוב שישראל תשקיע באנרגיה מתחדשת ובהתייעלות אנרגטית, ותיתן לגז רק את המקום הראוי לו כאנרגיית מעבר: בתחנות כח קיימות במקום פחם, במפעלים ובמשאיות במקום סולר  ואנו נמשיך לפעול בנושא.