סקר חדש של גרינפיס בוחן את הרגלי הנסיעה ועמדות תושבי גוש דן ביחס לתחבורה הציבורית

יותר ממחצית מסכימים על הקמת נת"צים

חדשות - 7 מרץ, 2018
ד"ר יונתן אייקנבאום מנהל הקמפיינים של גרינפיס ישראל: "הסקר מראה בבירור שהציבור תומך ביישום של תכנית מהיר לעיר"

 

44% מתושבי גוש דן סבורים שקיצור זמני הנסיעה באוטובוסים יגרום להם להגביר את תדירות הנסיעה שלהם בתחבורה ציבורית. כך עולה מסקר חדש שמפרסם ארגון גרינפיס ישראל. עוד מעניין לגלות כי 31% מהנוסעים ברכב פרטי סבורים שקיצור זמני הנסיעה באוטובוס ישפיע על הרגלי הנסיעה שלהם לטובת התחבורה הציבורית, מה שעשוי להוביל להפחתה ניכרת בכמות כלי הרכב הפרטיים בשעות העומס.

 

הסקר שנועד לבחון את הרגלי הנסיעה ועמדות הציבור ביחס לתחבורה הציבורית, נערך על ידי מכון שריד בקרב מדגם מייצג של 500 מתושבי גוש דן עבור ארגון הסביבה גרינפיס ישראל שפתח בקמפיין חדש הקורא לשר התחבורה ישראל כ"ץ להשתמש בסמכותו וליישם את תכנית "מהיר לעיר" - תכנית של משרד התחבורה שעיקרה הוספת 330 ק"מ של נתיבי העדפה לתחבורה ציבורית (נת"צ) באזור גוש דן מה שיוביל לקיצור זמני הנסיעות באוטובוסים בעשרות אחוזים.

 

את הבעיה התחבורתית החמורה ביותר כיום הגדירו 65% מהמשיבים במקום הראשון או השני את העמידה בפקקים בשעות העומס; תאונות הדרכים הקטלניות דורגו הרחק מאחור עם 39% ובעיית היעדר אלטרנטיבה לשימוש בכלי רכב פרטיים מוקמה במקום השלישי עם 36%; העלות הגבוהה של ניידות והיעדר תחבורה ציבורית בשבת קיבלו כל אחד 24%, והרחק מאחור ניצבת בעיית זיהום האוויר מתחבורה עם 12% בלבד, זאת למרות שלפי נתוני ארגון הבריאות העולמי הוא גורם לכל הפחות ל-1,100 מקרים של מוות מוקדם בישראל.

 

תוכנית "מהיר לעיר" של משרד התחבורה, היא פרי תוצאת מאמצים מתמשכים של שנים רבות כדי לפתור את בעיות הגודש ההולכות ומחריפות בגוש דן. התוכנית, שהוסכמה על ידי 17 הרשויות המקומיות שבשטחן אמורים לעבור הנת"צים ועל ידי כל הגורמים הרלוונטים, נחשבת כשלב הראשון ההכרחי לפתרון משבר התחבורה בישראל וביכולתה לייצר תמריץ שיגרום לאנשים לעבור לתחבורה ציבורית.

 

למרות אישורה, יישומה מתעכב בעקבות לחץ שמפעילים ראשי הערים על השר כץ שלא לערוך שינויים בהסדרי התנועה במהלך שנת בחירות מוניציפאליות. השר כץ גם בחר לסלול בכבישים הבינעירוניים נתיבים חדשים במקום להסב נתיבים קיימים מה שגורם לעיכוב של מספר שנים ביישום התכנית. יחד עם זאת, בסמכותו של שר התחבורה להפקיע קטע כביש עירוני כדי לערוך בו שינויים שיתרמו להפחתת זיהום אוויר וליישם את התכנית.

כאשר המשיבים נשאלו האם לדעתם על השר כץ להשתמש בסמכותו ולהפקיע נתיבים עירוניים קיימים עבור נת"צים, גם על חשבון מקומות חנייה ושינויים בהסדרי התנועה, 58% השיבו שכן לעומת 35% שסברו ששר התחבורה לא צריך להתערב בשיקולי ראשי הערים. דפוס זה אינו משתנה גם כאשר משווים בין המשתמשים בתחבורה ציבורית לבין המשתמשים בכלי הרכב הפרטיים.

 

64% מבין משיבי הסקר, משתמשים ברכב פרטי על מנת להגיע למקום העבודה או ללימודים;  41% משתמשים בתחבורה הציבורית (אוטובוס, רכבת או מונית); 11% הולכים ברגל או באופניים ו-7% תופסים טרמפ, משתמשים בשירות נסיעה שיתופית, או בהסעה של מקום העבודה. סכום האחוזים מעל 100% משום שניתן היה לבחור ביותר מתשובה אחת (למי שעושה שימוש ביותר מאופן תחבורה אחד).

מעניין לגלות שכאשר מפלחים את התשובות נמצא הבדל מובהק בין גברים לנשים בהרגלי הניידות, כאשר גברים משתמשים יותר ברכב פרטי (72% לעומת 56% אצל נשים) בעוד נשים משתמשות יותר בתחבורה ציבורית (45% לעומת 36% אצל גברים). כמו גם נמצא הבדל בשימוש בתחבורה ציבורית בין קבוצות גילאים  כאשר צעירים (עד גיל 30) ומבוגרים מעל 50, עושים שימוש רב יותר בתחבורה ציבורית (43-50%) בהשוואה לגילאי הביניים (בין 31-50) המשתמשים פחות (33-37%).

 

ד"ר יונתן אייקנבאום מנהל הקמפיינים של גרינפיס ישראל: "הסקר מאשש מה שכולנו מרגישים על בשרינו: כולנו סובלים מהפקקים, כל יום בדרך לעבודה או בחזרה לבית. המדינה שלנו מתחלקת בין אלה שעומדים בפקק ברכב פרטי לבין אלה שעומדים בפקק באוטובוס. התוכנית מהיר לעיר היא דרך יעילה ומהירה להוציא את התחבורה הציבורית מהפקקים והסקר מראה בבירור שהציבור תומך ביישום של מהיר לעיר, מתכוון לנסוע יותר בתחבורה ציבורית בעקבות יישומו, ומצפה משר התחברה כץ לא להכנע ללחצים של ראשי ערים ולהפקיע קטעי כביש מהרשויות המקומיות כדי לממשה מיידית."