האו"ם קבע: יפן הפרה את זכויות האדם של פעילי גרינפיס

חדשות - 9 פברואר, 2010
כשנעצרו 2 מפעילינו לאחר שחשפו שחיתות ענק בתעשיית דייג הלווייתנים היפנית, ידענו שהרשויות ביפן הפרו את זכויות האדם של הפעילים. זכויות אלו אמורות להיות מובטחות בכל העולם. הפגיעה בזכויות הפעילים אושרה ע"י קבוצת עבודה של האו"ם. עכשיו מתכוננים השניים ליומם בבית המשפט, שם יבקשו להתגונן

פעיל גרינפיס חושף בשר לוויתנים אשר נועד למכירה בשוק השחור

ג'ונישי סאטו וטורו סוזוקי (השניים מטוקיו) יעמדו למשפט ב 15 לפברואר- באשמת גנבה והסגת גבול. אך במהלך השנתיים האחרונות התברר שיש עוד הרבה נושאים אחרים שעומדים להיחשף לאור הזרקורים המשפטי: נהלים ממשלתיים מושחתים, צנזורה על מידע לציבור, אי הציות לחוק הבין לאומי ע"י יפן, פגיעה בחופש הדיבר וזכות ההפגנה של הפרט. זאת בנוסף להרג המסחרי של אלפי לווייתנים המצויים בסכנת הכחדה.

"עוד לפני מתן גזר הדין, קבעה קבוצת עבודה של המועצה לזכויות האדם של האו"ם כי: "בעקבות ניסיון הנאשמים לחשוף מחדל לטובת הציבור, פגעה מערכת המשפט היפנית בזכויות הפרט של הנאשמים.

המחדל

בשנת 2008 חשפו השניים מחדל הקשור לשחיתות ממשלתית במסגרת תעשיית דייג הלווייתנים. תעשיה הממומנת מכספי משלמי המיסים. ממצאיהם של השניים כללו חשיפת מעילה בבשר לוויתן. התובע האזורי של טוקיו החל בחקירת המקרה אך החקירה הופסקה באותו יום שנעצרו ג'ונישי וטורו.

השניים הוחזקו במעצר במשך 26 ימים, מתוכם 23 ימים ללא הצגת כל אשמה נגדם. לעתים נקשרו לכיסאות בשעת החקירה, ללא נוכחות עורך דין. כעת הם עלולים להיכנס לכלא היפני למשך 10 שנים בגלל שעשו מה שצפוי מכל אזרח הגון - חשיפת שחיתות.

אך מה שעומד כאן למבחן הוא לא רק החופש של שני הפעילים אלא הזכות היסודית לחקור ולחשוף שחיתות, לאתגר את הרשויות ולעשות כך ללא פחד מרדיפה.

מאז מעצרם ביוני 2008, חתמו יותר מרבע מיליון בני אדם על עצומה הדורשת צדק לשניים. ומומחי משפט, כולל פרקליטי בתי משפט עליונים בכל העולם, ביטאו דאגה ביחס לתביעה זו. קבוצות בין לאומיות התומכות בזכויות האדם כמו ,ארגון אמניסטי הבינלאומי, מפקפקות בחוקיות התביעה.

פסיקה חשובה במיוחד של האו"ם

קבוצת עבודה בנושא מעצר שרירותי של האו"ם קבעה כי ממשלת יפן הפרה לא פחות מ-5 פרקים מתוך ההצהרה הבינלאומית למען זכויות האדם. קבוצת העבודה ציינה את העובדות הבאות:

השניים פעלו כאשר חשבו שפועלם הוא לטובת העניין הציבורי הרחב, כאשר ניסו לחשוף מעילה פלילית בתוך תעשיית הדייג הממונת בכספי משלמי המיסים. השניים שיתפו פעולה מרצון עם משטרה והתובע הציבורי, אך שיתוף פעולה זה לא הוכר על ידי הרשויות.

הממשלה לא הציגה כל מידע חיוני כגון פרטים על מעשי השניים כפעילי סביבה, החקירה שהם בצעו, הממצאים שהם אספו והסיוע שהגישו לאחראים לחקירה הפורמלית בטענותיהם.

ג'ונישי וטורו פעלו מתוך עניין ציבורי לחשוף סקנדל שכלל שחיתות בתוכית צייד הלווייתנים הממומנת בכספי משלמי המיסים. עתה ברור שזאת לא רק דעתו של ארגון גרינפיס אלא הדבר נמשך בדברי האו"ם. אנו מצפים מבית המשפט היפני לקחת דעה זו בחשבון ולשפוט את התיק בהתאם לכך.

קבוצת העבודה של האו"ם סיכמה: הזכויות של השנים שלא להיעצר שרירותית, זכותם לחופש מחשבה וחופש ביטוי וזכותם לפעול בפעילות חוקית ללא הפחדה או הטרדה לא כובדו ע"י מערכת המשפט היפנית. לפיכך מצאה קבוצת העבודה כי הממשלה הפרה את סעיפים 18, 19 ו-20 מתוך הצהרת זכויות האדם וסעיפים 18 ו-19 מתוך התקנון הבינלאומי של זכויות אזרחיות ופוליטיות. כמה כן נקבע כי לשנים לא נתנה אפשרות לטעון נגד עצם מעצרם בפני גוף משפטי עצמאי בהליך הוגן. קבוצת העבודה בקשה שהמשך המשפט יתנהל באופן הוגן

צייד הלווייתנים עומד למשפט

ההחלטה להיכנס לתביעה פוליטית מסוג זה הייתה של הממשלה הקודמת ביפן. לממשלה החדשה יש יכולת להתקן את עמדת הגינוי של או"ם ע"י הבטחה שהמשך המשפט יהיה הוגן ויעמוד בסטנדרטים החוקיים הבין לאומיים. בנוסף על הממשלה לבדוק מחדש את הטענות המקוריות של ג'ונישי וטורו.

ראש הממשלה הטויאמה כבר הפגין מנהיגות. בקופנהגן הוא בלט בתמיכתו בפעילות שאפתנית ורחבת היקף נגד שינויי האקלים. כעת יש לו ההזדמנות למצב את עצמו כמנהיג עולמי בנושא זכויות אדם ע"י הבטחה שמה שיועמד למשפט תהיה השחיתות שנחשפה ולא שני האנשים המכובדים שחשפו אותה.