משרד הבריאות מצטרף להתנגדות להפקת נפט מפצלי שמן במישור רותם

בעיצומו של משבר הקורונה משרד הבריאות מצא לנכון לפרסם את התנגדותו להפקת נפט מפצלי שמן, השיטה ההרסנית ביותר שמתוכננת במישור רותם סמוך לים המלח. "כריית פצלי שמן והפקת הדלק הנוזלי הינם תהליכים ארוכים ומורכבים אשר עלולים להוביל לפגיעה משמעותית ובלתי הפיכה בסביבה, לרבות זיהום אוויר ומי תהום, הרס שטחים פתוחים ועוד. דבר זה מעלה חשש מהותי לפגיעה אפשרית בבריאות הציבור" נכתב בפניית משרד הבריאות לוועדה המחוזית. 

אזור התעשייה מישור רותם כבר היום סובל מחריגות זיהום ואישור הפרויקט של רא"ם רק יחריף את המצב.

עצם העובדה שהדיון בנושא נמשך והפרויקט לא יורד לצמיתות משולחן הדיונים של ועדת התכנון מחוז דרום מעלה תהייה על עתיד בריאות תושבי האזור. אנחנו לא ניתן לזה לקרות וגרינפיס יתנגד בכל הכח להפקת נפט מפצלי שמן.

פצלי שמן – שיטה שעברה מן העולם

תיעוד זיהום המים על ידי פצלי שמן באסטוניה

כזכור, כריית פצלי שמן לצורך הפקת נפט היא שיטה בעלת השלכות סביבתיות מקומיות וגלובליות אדירות: יעילות אנרגטית נמוכה, הגברת פליטות גזי חממה במימדים עצומים, יצירת זיהום אוויר מקומי על פני 30 ק״מ, בזבוז אדיר והרעלת כמויות ענק של מים, יצירת פסולת והרעלת קרקעות.
באסטוניה, מדינה שמפיקה הרבה נפט מפצלי שמן ומשתמשת באותה הטכנולוגיה בה מתכוונים להשתמש גם באזור ים המלח, ייצור הנפט מפצלי השמן מבזבז כ-90% מצריכת המים של המדינה (!). הפקת פצלי השמן גם מזהמת את המים באסטוניה בצורה חמורה ביותר ואחראית לשחרור של 800,000 עד 1,200,000 קוב של שפכים רעלים בכל שנה.
בעוד ישראל מתמודדת מראשיתה עם מחסור במים ובעוד משבר האקלים מחולל באזור שלנו מצב של בצורת כרונית, הפקת נפט מפצלי שמן מהווה איוולת חמורה אשר תהיה לעול על המדינה ועל אזרחיה.

תיעוד: שאריות פצלי שמן רעילים באסטוניה

הפקת נפט מפצלי שמן מייצר תוצרי לוואי שפוגעים בקרקע (בין השאר semi-coke המכיל מזהמים אורגנים ומתכות כבדות רעילות). תוצרים אלו מוחזרים לאדמה והופכים את הקרקע לרעילה ביותר.

כמו כן השיטה הזו גם דורשת שטחים עצומים שהופכים להיות לא שמישים בעקבות הכרייה המזהמת. האיחוד האירופאי מגדיר את האפר מפצלי השמן כפסולת מסוכנת המכילה כמויות גדולות של סולפטים, מתכות כבדות וחומרים אורגנים נדיפים רעילים ומסרטנים.

הפרויקט של חברת רא״ם באזור ים המלח צפוי לייצר כ-1,300,000 טון אפר רעיל. כל שנה!

עוצרים את טירוף הפלסטיק החד פעמי

צילום: אשרת סודרי, באר יעקב

הקורונה מביאה עימה זינוק דרמטי בשימוש במוצרים חד פעמיים.

בשבוע שעבר לקחנו חלק ביוזמה בינ״ל של מומחי רפואה מכל רחבי העולם המדגישים שגם בימי הקורונה אין שום בעיה בשימוש בכלים רב פעמיים בהתאם לכללי היגיינה בסיסיים.

למרות זאת אנו מקבלים מכם עשרות דיווחים על פסולת פלסטיק חד פעמי בכל מקום: בחופים (ובדרך אליהם) בשטחים פתוחים ובמרחבים העירוניים.

נתקלתם בפסולת פלסטיק חד פעמי מחוץ לפח? ראיתם מסיכות פנים וכפפות גומי זרוקות על המדרכה? צלמו את התמונות ושילחו לנו! יחד נוכל לעצור את הטירוף.

עדכון חשוב מדליפת הנפט בחוג הארקטי

צוות גרינפיס לוקח דגימות באתר אסון הנפט בחוג הארקטי

הממשל הרוסי מונע בדיקות עצמאיות מאזור האסון. צוות של גרינפיס יצא לאזור דליפת הסולר העצומה בעיר נורליסק לחופי הקוטב הצפוני ברוסיה על מנת לבדוק את כמות הסולר שדלף לנהר הזורם ישירות לאוקיינוס הארקטי. תוצרי הדגימות של הצוות הוחרמו על ידי השלטונות בשדה התעופה של העיר.

הצוות של גרינפיס שכלל מספר עיתונאים עצמאים ואקולוגים יצאו על מנת לבדוק את חומרת הנזקים האמיתית והמימדים של אסון הנפט הגדול. השלטונות עצרו את המשלחת בטענה שהם מתכוונים להעלות חומרים מסוכנים לטיסה.

כמעט חודש חלף מאז הדליפה והשלטונות עדיין מגבילים את התנועה באזור. בגרינפיס רוסיה תוהים מדוע מסתירים מידע אם כבר הוכרז ש-90% מתוצרי הנפט שדלפו לנהרות נוקו? הם מדגישים שלפי ההערכות שלהם לא ייתכן שיותר מ-10% מתוצרי הדליפה כבר נוקו ושבדיקה עצמאית ושקיפות דווקא יגבירו את האמון בשלטונות ויסייעו בטיפול באסון.

חייבים לעצור את הקמתן של תחנות כוח על גז

בסוף השבוע שעבר פירסם המשרד להגנת הסביבה דו״ח חשוב מאוד הבוחן את ההיבטים הכלכליים והטכנולוגיים של כושר ייצור מאנרגיה סולארית בתוספת אגירה – המסקנה הייתה חד משמעית: הקמתן של תחנות כוח המבוססות על גז יקרה ואינה נחוצה מבחינת אספקת חשמל סדירה. 

דו"ח המשרד להגנת הסביבה מוכיח לנו שוב שמדיניות משרד האנרגיה ורשות החשמל היא לא רק איוולת סביבתית אלא גם תכנונית וכלכלית. לכן, ‏יש לגנוז את התוכניות של הקמת תחנות כח על גז ולבנות כושר ייצור מאנרגיה סולארית ואגירה.

בימים הקרובים יעלה לדיון הקמתן של לפחות שש תחנות כח חדשות ומזהמות, אם לא נתעורר נתקע איתן למשך עשרות שנים: בצומת קאסם, באזור השרון, ברותם, בגלבוע ובבית שאן. כל תחנה כזו תגובה בשימוש בסולר מזהם על חשבון הכיס שלנו, על חשבון בריאות התושבים, על חשבון עתיד כדור הארץ והאנושות. 

שנים רבות שאנו דוגלים בעיקרון שאין להקים כושר ייצור חדש אלא מאנרגיה סולארית ואגירה וכעת עמדתנו קיבלה אישור ממשלתי מטעם המשרד להגנת הסביבה. למרבה הצער, משרד אחר, האנרגיה, חושב גז, גז ועוד גז ומשקיע בזה את עיקר משאביו.

תחנת הגז בתל צפית / צילום: תומר אפלבאום

בניגוד לאינטרס הציבורי, המשרד בראשות השר שטייניץ פועל על מנת להבטיח ולהגביר את הביקוש לגז בארץ:

אין התייעלות אנרגטית כך שהביקוש לחשמל ממשיך לטפס;

המשרד מקדם את הקמתן של עשרות תחנות כח גזיות;

הוא פותח אזורים נוספים בים התיכון לחיפושי גז ונפט

ומתכנן השקעות במיליארדי ש"ח לתשתיות גז ונפט כמו נמל דלקים בחיפה וצינור גז לאילת.

ישראל נמצאת בחזית משבר האקלים ושנת 2020 בדרך להיות השנה החמה ביותר שנמדדה אי פעם, כשהטמפרטורות בסיביר ועוצמות גלי החום בישראל שוברות שיאים, עד כמה אפשר להשאר אטום ולקדם דלקים פוסילים כאילו אין מחר?

דו"ח המשרד להגנת הסביבה הוא קריאה לפעולה לכך שצריך לעצור את שיגעון הגז מיד ולהקים כושר ייצור חדש רק מאנרגיה סולארית ואגירה.

בעקבות הדו״ח: פנייה דחופה למנהל התיכנון

מתוך המכתב שנשלח למנהל התכנון במשרד הפנים

בעקבות ממצאי הדו״ח החשוב של המשרד להגנת הסביבה, יזמנו פנייה מטעם הפורום לאנרגיה נקייה לגב׳ דלית זילבר, מנהלת מנהל התכנון בבקשה להורות בדחיפות על הקפאת כל מהלך תכנוני בנושא הקמת תחנות גזיות חדשות עד לבירור הנושא לעומקו והגעה למתווה ממשלתי מוסכם ואחיד.

על אף התועלות הכלכליות, הסביבתיות והבריאותיות הברורות, משרד האנרגיה מסרב לבחון באופן ראוי את החלופה של אנרגיה סולארית ואגירה.

לכן, אנו סבורים כי מחובת מוסדות התכנון לא לדון בהקמתן של תחנות כח גזיות, כשחלופת הייצור מאנרגיה סולארית ואגירה לא נבחנה לעומקה.

חדשות טובות מהעולם

ראש המועצה הלאומית לכלכלה: תומך בסגירת בז״ן עד לשנת 2025

ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת דנה השבוע בתוכנית לשיקום מפרץ חיפה. הבשורה החשובה ביותר בדיון הגיעה מפי ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, שהודיע על תמיכתו בסגירת בז"ן עד לשנת 2025. אנחנו מברכים על כוונת הרשויות לסגור את בז"ן תוך שנים ספורות ולהסיר את המכה הזו מעל ראשם של תושבי חיפה. 

כל תוכנית לשיקום מפרץ חיפה ולסגירת בתי הזיקוק חייבת לכלול מעבר לאומי לתחבורה חשמלית וצימצום משמעותי של הנסועה ברכב פרטי.

את שאר התעשייה רוצים להעביר לצפון הנגב, לאורון או למישור רותם.

אנחנו אומרים באופן חד משמעי: לא!

צפון הנגב הוא לא פח האשפה של המדינה. אורון יושב על ארץ המכתשים, פנינת טבע ייחודית, ומישור רותם שבאזור ים המלח הוא אתר תעשייה שסובל כבר היום מחריגות זיהום קשות ובעל מרקם ביולוגי רגיש.

גרמניה אוסרת על שימוש בפלסטיק חד פעמי

השבוע גרמניה הודיעה שתאסור על שימוש, בקשים, מקלות אוזניים וכלי מזון מפלסטיק חד פעמי כחלק ממדיניות האיחוד האירופי לצמצום פסולת הפלסטיק.

האיסור ייכנס לתוקף ביולי 2021.

ספרד: איזורי אוויר נקי לא יבוטלו במדריד

פעילי גרינפיס מפגינים במדריד למען אוויר נקי

לפני כשנה מועצת העיר החדשה של מדריד החליטה לבטל אזורים במרכז העיר בהם כבר נקבע שיוגבל השימוש בכלי רכב מזהמים.

גרינפיס ספרד בשיתוף ארגון סביבה נוסף עתרו לביהמ״ש שקיבל את עמדתם וכך יישארו איזורי אווויר נקי בלב הבירה הספרדית.

אפריקה: חוטבי העצים לא ייהנו מהטבות מס

כריתת עצים בקמרון (תיעוד: גרינפיס)

בצל משבר הקורונה, חברות כריתת העצים בקמרון ביקשו הקלות מס בשיעור של 50% בשל המשבר הכלכלי.

גרינפיס אפריקה התנגדו למהלך וזכו לתמיכה רחבה שהובילה לביטול ההקלה.

מקסיקו: נעצרה התוכנית להגדלת השימוש בנפט בימי הקורונה

Activists protest outside the Mexican Oil Congress to demand the cancellation of deep-sea exploration projects in the Gulf of Mexico. Four activists covered with "oil", construct a mock oil tower with a banner reading “Stop Deepwater Oil Drilling."

כידוע הביקוש לנפט המזהם ולדלקים מאובנים בכלל נמצא בשפל חסר תקדים.

חברות הנפט המקסיקניות ניסו לנצל את המשבר על מנת לעצור את הקידום באנרגיה מתחדשת. 

הממשלה נענתה לבקשתן של חברות הנפט, אבל גרינפיס מקסיקו בשיתוף התנועה הסביבתית במדינה הצליחו לחסום את המהלך ההזוי.

פאנל מקצועי בשידור חי: 3 שנים לאסון אשלים

בשידור חי: פאנל בנושא 3 שנים לאסון אשלים. אסון שבו היצר התאגידי פגע אנושות במרקם החיים העדין באזור.
בראייה לאחור: מה באמת קרה שם? והאם הוסקו המסקנות?
דיון מרתק בהשתתפות גורמים מדעיים, פרלמנטרים, אירגונים ירוקים ותושבים מקומיים, שיגרום לכם להרבה שאלות ותהיות – אותן תוכלו לשאול בשידור חי!
הצטרפו אלינו ביום חמישי הקרוב, 2/7/2020 בשעה 19:30

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל