כרישים תחת מתקפה

גרינפיס תופס ספינת-ציד כרישים באוקיינוס ההודי

האירוע הטראגי בחוף הורגאדה במצרים, העלה את הכרישים לכותרות בהקשר הלא נכון. כרישים אינם תוקפים בני אדם באופן מכוון אלא מבלבלים אותם עם כלבי ים, אחד המזונות האהובים עליהם. לנוכחותם של כרישים בקרבת החופים תורמת גם השלכתם של שאריות דגים או שלל לוואי על ידי דייגים ואף פגרי צאן או בקר המושלכים למים מספינות המשלוחים החיים, ובכך מעוררים את יצר הטרף של הכרישים המתקרבים לחופים. בעוד התקפות כרישים הן פעמים רבות קטלניות, הן מתרחשות לעיתים נדירות בלבד. לעומת זאת, בני האדם הורגים כ-100 מיליון כרישים, בכל שנה! חמישה עשורים של דייג פראי, הספיקו כדי לצמצם את אוכלוסיית הכרישים והטחנאים באוקיינוסים ביותר מ-70%. הם נפגעים מהתנגשות באוניות, מקידוחי גז ונפט וממשבר האקלים שמשבש את המערכות האקולוגיות בהן הם חיים.

כריש-לוויתן ידידותי

תעשיית הדיג הרסנית במיוחד – כרישים נתפסים בטעות ברשתות ענק או נלכדים עבור מרק סנפירים שלאחר כריתתם, הם מושלכים חזרה למים. הכרישים, כטורפי על, חיוניים עבור בריאות המערכת האקולוגית הימית. היצורים המדהימים האלה זקוקים להגנה שלנו. שינויים בלתי הפיכים באוקיינוסים מאיימים לא רק על הפרנסה והמחייה של קהילות חוף אלא גם על אחד ממקורות החמצן והמגוון הביולוגי החשובים על כדור הארץ. 

כדי להגן על מערכות אקולוגיות ייחודיות וחיוניות ולאפשר להן להשתקם, אנחנו מוכרחים אמנת אוקיינוסים עולמית המגנה על לפחות 30% מהאוקיינוסים עד 2030. בעוד חודש וחצי מדינות העולם מתכנסות בניו יורק כדי לדון על עתיד האוקיינוסים. זה הזמן לדרוש מהממשלות תמיכה ברורה בהגנה אפקטיבית על לפחות 30% מהאוקיינוסים.

אני רוצה לעזור

יולי ללא פלסטיק – זמן לגרום למזהמים לקחת אחריות על הלכלוך שלהם

מתוך מאבק בינלאומי נגד יצרנית הפלסטיק החד-פעמי הגדולה בעולם

מאז 2011 מציין העולם בכל חודש יולי "יולי ללא פלסטיק". השנה, מלבד השראה לשינויים אישיים שהם חלק מהשינוי הקולקטיבי, אנחנו לוחצים על החברות מזהמות הפלסטיק הגדולות בעולם לנטוש סופסוף את הפלסטיק המזהם ולעבור לפתרונות המבוססים על שימוש מחדש, מילוי מחדש או מוצרים נטולי אריזות. משנת 2017, קוקה-קולה, פפסיקו, נסטלה ויוניליוור הם בין התאגידים המזהמים ביותר בפסולת פלסטיק ולמרות שהם יודעים זאת היטב, שנה אחר שנה הם אינם פועלים כדי לשנות את המצב. למעשה, בשנת 2021 קוקה-קולה ייצרה יותר בקבוקים מאשר בשנה הקודמת – 25 מיליארד בקבוקים!!

במקביל, בקבוקי משקה גדולים הוכנסו סופסוף לחוק הפיקדון בישראל אבל כלובי הבקבוקים נעלמו מהרחובות ללא מהלך מאורגן ומוסדר של הסברה או הכנת התשתית המתאימה לאיסופם של מאות אלפי בקבוקים במכונות המתאימות ברשתות השיווק. הציבור מבולבל, נגישותן של נקודות המיחזור הצטמצמה ומספר הבקבוקים הנאסף בנקודות האיסוף נמצא בירידה. לאור מספרם העצום של הבקבוקים והאריזות המיוצרים בכל יום ובמיוחד לנוכח כישלונו של מערך המיחזור הקיים כיום בישראל (ובעולם בכלל), די ברור שמיחזור אינו מהווה פתרון אפקטיבי לבעיית הפלסטיק. הדרך היחידה להגן על הסביבה והבריאות שלנו היא לסגור את ברז הפלסטיק ולהפחית באופן מיידי את הייצור והשימוש בו עד שייצא מחוץ לחוק לחלוטין. הפתרון נעוץ במעבר למערכות של שימוש חוזר.

אני רוצה לעזור

המדינה נכשלת בקידום אנרגיה מתחדשת באזור גוש דן

מתוך מחאת גרינפיס בכנס אנרגיה ועסקים במוזיאון ארץ-ישראל בת״א

לפני כשנה קיבלה הממשלה את החלטה 211 בנושא "אספקת חשמל לגוש דן", בה סוכם כי לשם שמירת אמינות אספקת החשמל לאזור גוש דן, הספק יורכב מייצור חשמל באנרגיה מתחדשת בשילוב אגירה בשיעור רב ככל הניתן אולם ממידע שהגיע לידינו בימים האחרונים, נראה כי משרד האנרגיה לא ממלא אחר החלטה זו אלא מקדם הגדלה משמעותית של הספק מתחנת הכח ברידינג בתל אביב. פנינו למשרד האנרגיה בדרישה להתייחסותה של שרת האנרגיה קארין אלהרר בנוגע לקידום הספק אנרגיה מתחדשת בשילוב אגירה באזור גוש דן. הגדלת הספקת האנרגיה הנקייה לגוש דן יהיה חלק מתרומתה של ישראל להתמודדות עם אתגרי משבר האקלים. וכן יפחית בצורה דרמטית את זיהום האוויר, שתל אביב היא אחת הערים הסובלות ממנו ביותר.

אני רוצה לעזור

אסונות אקלים מסביב לעולם

בצורת פוגעת בנהרות פו וטיצ'ינו בצפון איטליה

גם השבוע פקדו אסונות אקלים חלקים שונים בעולם. לפחות 6 בני אדם נהרגו במפולת מחרידה של גושי קרח שהתנתקו מקרחון בהרי הדולומיטיים האיטלקיים. ההתמוטטות מגיעה לאחר גל חום כבד באיטליה ובמקומות נוספים באירופה שהוביל לטמפרטורות הגבוהות בהרבה מהממוצע לעונה. באסון נפצעו לפחות 8 בני אדם ונמשכים החיפושים אחר נעדרים. איטליה גם סובלת מהבצורת הקשה ביותר מזה 70 שנה, הפוגעת באחד מהנהרות החשובים לענף החקלאות שלה – נהר פו, או "הנהר הגדול". באוסטרליה , בפעם השלישית השנה, שטפונות ענק בעקבות גשמים בלתי פוסקים הביאו לנזקים קשים, במיוחד במדינת ניו סאות' וויילס, בה ירדה בסוף השבוע כמות גשם האופיינת לחודש שלם. עשרות אלפי תושבים בפרברי סידני נאלצו להתפנות מבתיהם. במהלך חודש יוני נשברו שיאי טמפרטורה של כל הזמנים בלפחות תריסר מדינות באירופה ואסיה, עם 550 שיאים בשישה ימים. טמפרטורות חריגות נמדדו גם בנורווגיה הקרובה לקוטב הצפוני, וביפן החווה כעת את אחד מגלי החום החמורים בתולדותיה.

אני רוצה לעזור

ישראל מעודדת ייבוא בקר על חשבון היערות

גרינפיס חשף את שרשרת האספקה המזוהמת של בקר האנגוס בשופרסל

בשבוע שעבר כתבנו כאן כי במסגרת הפעילות שלנו בקואליציית ארגוני סביבה בריאות וזכויות בעלי חיים להפחתת מזון מהחי, שלחנו פנייה דחופה ליועצת המשפטית לממשלה בבקשה לבטל את הסכם ענף הבקר בשל אי חוקיותו. על פי ההסכם, שהתקבל לאחר פיזורה של הכנסת, יבוטל באופן מוחלט המכס על כל סוגי הייבוא של בשר בקר וייבוא עגלים חיים לפיטום ולשחיטה בישראל במסגרת "המשלוחים החיים", ויינתנו תמיכות בסך כ-430 מיליון ש"ח, רובן המכריע לתעשיית בשר הבקר בישראל. להתנגדות למהלך זה, אותו הובילו משרדי האוצר והחקלאות, הצטרפו כעת משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה בתוקף. במכתב חריף אותו הפיץ משרד הבריאות נכתב כי מלבד הנזק הסביבתי הגדול, עידוד צריכת בשר מעובד ובשר בקר נוגד את המלצות התזונה של משרד הבריאות ופועל בניגוד למהלך בינלאומי אליו הצטרפה ישראל בפסגת מערכות הבריאות של האו"ם. עידוד צריכת בקר מיובא יפגע בבריאות הציבור, בסביבה ובהתמודדות עם משבר האקלים והוא מנוגד לקונצנזוס רחב של חוות דעת מומחים בארץ ובעולם. 

במקביל ליוזמה הישראלית לעידוד צריכת בשר, הרס יערות האמזונס מחריף בדיוק בשל יוזמות כאלו. יותר מ-2500 נקודות שריפה אותרו במהלך חודש יוני ביער הגשם, במה שנראה כחודש יוני הגרוע ביותר לאמזונס זה 15 שנה. היער, שחלקים ממנו כבר אחראים לפליטתם של יותר גזי חממה ממה שהם סופחים, מתקרב במהירות לנקודת האל-חזור, ממנה לא יצליחו היערות להתאושש עוד ויהפכו באופן הדרגתי לסוואנה. שלוש השנים האחרונות תחת הנשיא בולסונארו התאפיינו בהתקפה אגרסיבית על הגנת הסביבה וזכויות קהילות ילידיות, עם אלימות גואה כלפי פעילים סביבתיים וילידים המגנים על אדמתם. תחת גיבוי מלא של הממשלה הברזילאית, תעשיית החקלאות מביאה להרס חסר תקדים ומסכנת את המשך יציבותה של אחת מהמערכות האקולוגיות הייחודית והחשובות בעולם.

בית המשפט העליון בארה"ב פוגע באנושות כולה

לאחר שזעזעו את העולם עם פסיקתם בנוגע לזכות החוקתית להפלות, פרסם בשבוע שעבר בית המשפט העליון בארה"ב החלטה הפוגעת באופן ישיר ביכולתו של הממשל הפדרלי לצמצם את פליטות גזי החממה של תחנות כוח ברחבי ארה"ב. ברוב של שישה שופטים שמרנים מול שלושה שופטים ליברלים, בפסיקה שיפוטית פוליטית לחלוטין, פסק ביהמ"ש בתיק "מערב וירג'יניה נגד הסוכנות להגנת הסביבה (EPA)", לטובת תובעים כלליים רפובליקאים, לוביסטים וגופים שמרניים – חלקם בעלי קשרים לתעשיית הדלקים הפוסיליים. מטרתה של החלטה זו, תוצר אסטרטגיה רבת השנים של בעלי עניין שמרנים, היא שיכתוב חוקי הסביבה באופן משפטי והחלשת יכולת הפעולה של הזרוע המבצעת לפעול מול משבר האקלים.

התיק יוצא הדופן, שזכה לתמיכתם של מדינות ופוליטיקאים רפובליקאים, נשען על "תוכנית האנרגיה הנקייה", רגולציה מתקופת הנשיא לשעבר ברק אובמה שמעולם לא נכנסה לתוקף והייתה אמורה לצמצם את פליטות גזי החממה מסקטור האנרגיה ב-32% ביחס לרמתן ב-2005. מערב וירג'יניה, מדינה בה תעשיית פחם ענפה, ביקשה בעתירתה לטרפד לא רק את ניסיונותיו של ביידן להפחתת הפליטות אלא גם מנשיאים עתידיים, לפעול לאותה מטרה. ממשל ביידן ביקש לדחות את העתירה בנימוק שהתוכנית מעולם לא יצאה לפועל אך הרוב השמרני פסק כי אין לתת ל"פקידים לא נבחרים" ב-EPA להגביל את הזיהום ובכך לעצב מחדש את כלכלת ארה"ב. מלבד השפעתם ההרסניתם של דלקים מאובנים על האקלים, בחרו השופטים להתעלם גם מהשפעתם הקטלנית על זיהום האוויר שהורג מיליוני בני אדם בשנה ברחבי העולם. בבתי משפט פדרליים נידונים תיקי סביבה נוספים, שעשויים למנוע צעדים אקלימיים קריטיים ובכך יפגעו בניסיון העולמי לעמוד ביעדי הסכמי פריז.

רוצים לעבור לתזונה מהצומח אבל לא בטוחים איך?

לשם כך אנחנו מזמינים אתכם ואתכן להרצאת ״העשרה מיליון״ של עמותת ״ויגן פרנדלי״ ביום ראשון הקרוב 10.7 בשעה 11 וחצי בבוקר במשרדינו – יגיע כפיים 2, קומה 3 תל אביב.

ההרצאה תעסוק בקשר שבין התזונה שלנו לסביבה, ונוגעת בהשפעות של תעשיית המזון מן החי על רבדים שונים בחיינו. לאחר ההרצאה נתכבד גם ארוחה טבעונית מפנקת. 

ההרצאה והארוחה בחינם, אך חובה להירשם מראש בלינק המצורף.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל