למעלה מ-115 מומחי בריאות מתשע עשר מדינות, וביניהן ישראל, פרסמו היום הצהרה אשר מאשרת למשווקים קמעונאים ולצרכנים ששימוש בכלים רב פעמיים הוא בטוח גם במהלך תקופת הקורונה, זאת בניגוד לטענותיהם של גורמים בענף ייצור הפלסטיק. מומחי הבריאות — אליהם חברו ארגוני הסביבה הבינ״ל גרינפיס ו-UPSTREAM, החברים בקואליציה הבינ״ל Break Free From Plastic(להשתחרר מהפלסטיק) — הדגישו כי מוצרים חד פעמיים אינם בטוחים יותר מטבעם ממוצרים לשימוש רב פעמי, וכי ניתן לשמור על בטיחותן של מערכות לשימוש חוזר במהלך המגיפה באמצעות הקפדה על היגיינה בסיסית.

מאיגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית בישראל שחתמו על ההצהרה נמסר: ״אסור לנו לאפשר מצב שבו במקביל להתמודדות עם מגיפת הקורונה, ניאלץ להתמודד עם מגיפת פסולת פלסטיק חד פעמי. בריאות הציבור איננה נוגעת רק קורונה. התגובה למגיפה צריכה להיות מקצועית ומידתית, תוך הימנעות מגרימת נזק לבריאות הציבור, עקב קידום אינטרסים זרים של תעשיה מזהמת״. 

ההצהרה שזכתה לתמיכתם של מדענים, אנשי אקדמיה, רופאים ומומחים מתחום שירותי הבריאות ובטיחות אריזות המזון ברחבי העולם, מציינת כי חומרי ניקוי ביתיים ושימוש במדיח כלים רגיל הוכחו כיעילים ומספקים בניקיון של משטחים וכלי בית המיועדים לשימוש רב פעמי. ההצהרה מתפרסמת על רקע עיכובים של יוזמות רבות ברחבי העולם על איסור והגבלה של שימוש בפלסטיק חד-פעמי בשל חשש להדבקות לכאורה משימוש במוצרים רב פעמים, כמו למשל היוזמות לשימוש בכלים רב פעמיים בצהרונים ברחבי הארץ, לצד עלייה דרמטית בשימוש במוצרים חד פעמיים מאז פרצה מגפת הקורונה. 

״מזעזע לראות כיצד תעשיית הפלסטיק מנצלת את המגיפה על מנת לקדם מוצרי פלסטיק חד פעמיים ולהרתיע אנשים משימוש בשקיות רב פעמיות ופריטים נוספים", אמר מנהל גרינפיס ישראל ד״ר יונתן אייקנבאום. "חשוב שעסקים וממשלות ידעו שאין בעיה לעשות שימוש חוזר בכלים בהתאם לכללי היגיינה פשוטים אותם ניתן להטמיע בבטחה על מנת להגן גם על הסביבה וגם על ציבור העובדים והלקוחות. עלינו לסמוך על המדע ולא לפעול בפאניקה אותה מנצלת בערמומית תעשיית הפלסטיק".

Baby green sea turtle in a plastic cup on the beach on Bangkaru Island, Sumatra.

במהלך מגיפת הקורונה, תעשיית הפלסטיק בעולם פעלה על מנת לצמצם את השימוש במוצרים רב פעמיים. בשל הגבלות על שימוש במוצרי פלסטיק חד פעמי ברחבי העולם, התעשייה במהלך ימי הקורונה קידמה מספר רב של ידיעות לעיתונות מטעמה תוך שימוש במחקר ישן שמומן על ידי הענף. זאת במטרה לבסס את הטענה כי חומרים רב פעמיים מסוכנים יותר לשימוש ממוצרים חד פעמיים במהלך הקורונה. 

"במהלך החודשים החולפים התקבל מידע סותר רב בנוגע לאופן בו הנגיף מתפשט, אך כיום אנו יודעים שמשטחים אינם מהווים את אמצעי ההדבקה העיקרי", אמר מט פרינדיויל, מנכ"ל UPSTREAM – ארגון בינ״ל ללא למטרות רווח הפועל לפיתוח פתרונות יצירתיים לבעיית זיהום הפלסטיק. "הפלסטיק מזיק לבריאותנו לאורך שרשרת האספקה המלאה שלו. למרבה המזל ניתן להשמיד בקלות את נגיף ה-COVIDבאמצעות שטיפה. ומשום כך מסעדות, מכולות ועסקים נוספים יכולים עדיין להעניק לנו שירות תוך שימוש בפריטים רב פעמיים בדרכים שמגינות על הבריאות ומבלי לפגוע בסביבה".

ניתן למצוא את ההצהרה המלאה, אשר נחתמה על ידי מומחי בריאות, כאן.

אני רוצה לעזור