Selskaper og land med et omdømmeproblem tyr gjerne til grønnvasking og sportsvasking for å fremstå godhjertet og moderne. Man hører ofte om grønnvasking og sportsvasking i utlandet, men visste du at norske Equinor er eksperter på feltet? Vi gir deg 11 ting Equinor ikke vil at du skal vite om grønnvasking og sportsvasking.

Den svenske skiløperen Emil Johansson Kringstad protesterer mot Equinors grønnvasking på Beitostølen. © Marthe Haarstad / Greenpeace
Den svenske skiløperen Emil Johansson Kringstad protesterte sammen med Greenpeace mot Equinors grønnvasking og sponsorprogrammet “Morgendagens helter” under sesongåpningen på Beitostølen i november 2022.
© Marthe Haarstad / Greenpeace

1. Navnebytte som grønnvasking

Equinor byttet i 2018 navn fra Statoil for å selge seg inn som et bredt, moderne og fremtidsrettet energiselskap i omstilling. De ville vekk fra bildet av oljeplattformer, oljesøl og gassflammer, og pakket selskapet inn i grønnfarge. Det nye navnet skulle gi assosiasjoner til “likhet, likeverd, likevekt og balanse”, eller på engelsk “equality” og “equity”, pluss “nor” for “Norge”. Lite har skjedd de siste fem årene for å vise at navnebyttet var noe mer enn en PR-strategi.

Hva er definisjonen på grønnvasking?

Grønnvasking går ut på at selskaper forsøker å markedsføre seg som mer miljøvennlige enn det de er.

Sportsvasking, enkelt forklart

Sportsvasking har kommet til som et begrep for å beskrive hvordan selskaper og land bruker populære sportsarrangementer og -lag til å skaffe seg et godt omdømme. Dette gjøres særlig for å avlede oppmerksomheten fra ting selskapet eller landet ellers kritiseres for.

LES OGSÅ: Hva er grønnvasking? Guide og eksempler

LES OGSÅ: Hva er sportsvasking? Vi forklarer, med eksempler

2. Mikroskopisk fornybar-andel

I 2022 var kun 0,13 prosent av Equinors energiproduksjon fornybar. Med andre ord er det fortsatt 99,87 prosent et olje- og gasselskap. Når Equinor forsøker å kalle seg et “energiselskap” heller enn et oljeselskap, er det kun fordi de syns det høres bedre ut, ikke fordi de har endret innholdet i selskapet. For 2030 er målet at halvparten av investeringen skal være i fornybart. Det betyr at selskapet akter å fortsette med enorme investeringer i mer fossil energi lenge etter 2030.

LES MER: Det “brede energiselskapet” Equinor er fortsatt over 99 prosent fossilt

3. Sponsing av idrett for skattefradrag fra staten

“Morgendagens helter” er sponsorprogrammet Equinor har satt opp for å gi sponse idrett, kultur og realfag mot reklameplass. Equinor hevder de “er på lag med Morgendagens helter”, og prøver å gi inntrykk av at det å gi penger til idrett og kultur er en del av deres samfunnsoppdrag og å gi tilbake til folket.

Sannheten er at denne typen sponsing er PR og reklame, hvor Equinor får verdifull eksponering som gjør at folk forbinder Equinor med skifest, fotballtalenter og Teknisk Museum, i stedet for klimakrise. Attpåtil får Equinor skrive av 80 prosent av disse utgiftene til markedsføring og omdømmebygging på skatten.

Om Equinor var villig til å gi midler til idrett og kultur uten å få masse reklame og skattetrekk for det, kunne vi begynt å snakke om samfunnsoppdrag.

LES OGSÅ: Equinor sponser Norges største studentfestival UKA – det er grønnvasking

4. Har skisporten også munnkurv?

Det viser seg at Equinor er flinke til å betale for å få folk til å tie stille. I februar 2023 ble det avslørt at Equinors sponsoravtale med The Science Museum i London inneholdt en klausul om at museet ikke fikk lov til å si eller være med på noe som potensielt kunne skade ryktet og godviljen folk har til oljeselskapet.

I 2022 ble det avslørt Equinor har fått fire norske universiteter og en høyskole til å garantere dem positiv omtale i bytte mot sponsing, til tross for at dette hadde blitt kraftig kritisert i 2014 og 2017. Ettersom slike klausuler virker å være en ganske vanlig del av Equinors sponsoravtaler, er det verdt å finne ut om det samme gjelder for Morgendagens-helter-programmet.

LES OGSÅ: Fire Equinor-reklamer fulle av grønnvasking

5. Et oljeselskap med et eget landslag (!)

Det norske juniorlandslaget i langrenn heter “Equinor Juniorlandslag”. Ja, du leste helt riktig, landslaget er ikke “Norges Juniorlandslag”, men Equinor sitt landslag. Det samme gjelder rekruttlandslaget. Profilbildene deres på Instagram er til og med Equinor-logoen, ikke det norske flagget. Er Norge et land med et oljeselskap eller et oljeselskap med et land?

Skjermdump fra Equinor Juniorlandslags Instagram-profil
Det norske juniorlandslaget i langrenn heter “Equinor Juniorlandslag”.

6. Dårligst på klima, selv blant oljeselskaper

Equinor liker å gi inntrykk av at de pumper “ren norsk olje” eller “verdens mest miljøvennlige gass”. Det de ikke liker at vi snakker om, er at de i undersøkelse etter undersøkelse kommer ekstremt dårlig ut. Equinor er det europeiske petroleumsselskapet som er dårligst rustet for omstilling og klimahandling, og er det femte verste blant selskaper der pengebruken gjør at man kommer over 1,75 grader oppvarming.

Equinor er også på 38. plass på lista over de 90 selskapene som gjennom historien har størst ansvar for klimagassutslippene som fører til klimakrisen vi har i dag.

LES OGSÅ: Equinor og bærekraft: Seks ting du bør vite

7. Equinor vil pumpe til siste dråpe

Equinor har sagt at de vil være “verdens siste oljeselskap”. Etter Russlands invasjon av Ukraina er EU mer avhengig av norsk gass på veldig kort sikt. Likevel er det mest interessante at utbyggingen av forbybar energi i Europa og ellers i verden går raskere enn noensinne. Folk har innsett at det ikke er så lurt å være avhengige av andre lands fossile energi. Verden omstiller seg, og Equinor vil ikke at Norge skal være med.

LES OGSÅ: Dette Instagram-filteret får Equinors logo til å dryppe olje

8. Vil ha enda mer olje og gass i årene som kommer

Equinor bruker fine ord om hvordan de skal nå netto nullutslipp innen 2050 gjennom teknologier som karbonfangst og blått hydrogen. Det er bare ord. Equinor har ingen konkrete planer om dette, men har til gjengjeld store planer om hvordan de skal øke produksjonen av olje og gass i årene fremover. Fram til 2026 vil Equinor øke oljeproduksjonen med hele 20 prosent. Norge har tjent rått på krigen i Ukraina. I 2022 endte Equinor sitt årsresultat på rekordhøye 74,94 milliarder dollar (766 milliarder norske kroner) – det største årsresultatet levert av et norsk selskap noen gang.

9. Equinor stopper grønn omstilling

Under koronapandemien brukte oljeindustrien og Equinor sin politiske makt på å presse igjennom en stor pakke med skattelettelser og økonomiske fordeler, som på folkemunne gjerne kalles “oljeskattepakken”. Selv Erna Solberg har i etterkant sagt at den var unødvendig. Påskuddet for å innvilge oljeskattepakken var at man skulle holde liv i leverandørindustrien som bygger oljeplattformer og komponenter til oljeindustrien, nettopp fordi den kompetansen er så viktig for å bygge andre ting også. Et par arbeidshender kan ikke bygge oljeinstallasjoner og havvindmøller samtidig, de to tingene er i direkte konkurranse.

Ansatte ved verftet på Aker Verdal har uttalt at de presset på for oljeskattepakken fordi den skulle gi tid til industrien for å omstille til grønne prosjekter. Nå føler de seg lurt. Det ble ingen grønne prosjekter eller omstilling, det ble bare kortvarig flere oljeoppdrag. Og nå frykter de nedleggelse og at kompetansen forsvinner likevel.

10. Aksjonærer er bekymret

Store aksjonærer er bekymret over det de mener er oppsiktsvekkende svake klimaplaner i Equinor. I 2022 gikk Storebrand ut og varslet at de ville stemme mot omstillingsplanene i Equinor fordi de ikke var gode nok. Bekymringen er todelt. For det første er det et problem at Equinor ikke tar sitt samfunnsmessige ansvar for klimagassutslipp som selskap. Det er også en bekymring at Equinor ikke investerer eller har gode nok planer for investeringer som gir dem flere bein å stå på enn kun fossil energi. Dersom Equinor ikke klarer å endre seg når verden gjør det, er det utrygt for aksjonærer å ha pengene sine i selskapet framover.

11. En beryktet “bad guy” i utlandet

Selv om Equinor har et relativt godt rykte i Norge, som landets hjørnesteinsbedrift og pengesekk, er det langt fra tilfelle i utlandet. Fjernt fra norske tilsynsmyndigheter og norsk offentlig debatt er Equinor langt fra et “snilt” oljeselskap. I skrivende stund er Equinor hovedfienden til lokalbefolkning over hele verden, fra Argentina og Brasil, Canada og Storbritannia, til Tanzania.

I 2020 vant urbefolkningen, lokalbefolkningen, sjømat- og turistinæringen i Australia en lang kamp mot Equinors planer om å bore etter olje blant korallrev og naturmangfold i den sårbare Australbukta. I desember leverte kampanjen Stop Rosebank inn 130,000 underskrifter mot Equinors planer om å åpne oljefeltet Rosebank, det største uutviklede feltet i britiske Nordsjøen. Det er langt fra “Morgendagens helter” til selskapet som vil ødelegge nærområdene til disse menneskene med nye olje- og gassprosjekter. 

LES OGSÅ: Equinor i utlandet: Fire kontroversielle prosjekter

Aksjon mot oljeboring i Australbukta. © Sarah Pannell / Greenpeace
Aksjon mot Equinors planer om oljeboring i Australbukta.
© Sarah Pannell / Greenpeace

Equinor må stoppe grønnvaskingen og endre kurs

Equinor er svært dyktige til å fremstå ansvarlige, og som at de tar klimaproblemet på alvor. Dessverre er dette lite mer enn retorikk og grønnvasking. I realiteten er Equinor et av de mest beryktede oljeselskapene i verden. Norges flaggskip er en internasjonal kjeltring. Vi i Greenpeace krever at skipet endrer kurs. Equinor er fortsatt 67 prosent statseid, og norske politikere kan ikke lenger sitte stille i båten.

Vi må bruke eiermakten til å stoppe videre leting etter mer olje og gass, og bruke oljepengene på fastlandsindustri og reelle grønne arbeidsplasser der folk bor. Fram til dette skjer, vil navnet og selskapet Equinor være et synonym til grønnvasking og uetisk virksomhet.

Slik kan du engasjere deg mot Equinors grønnvasking

1. Del denne artikkelen med venner og kjente

2. Følg arbeidet vårt mot grønnvasking, engasjer deg og del postene våre: Instagram, Facebook og Twitter.

2. Bruk Instagram-filteret vårt. Vi har laget et Instagram-filter som avslører sannheten om Equinor. Når du bruker filteret, begynner Equinor-logoen å dryppe av olje:

Slik bruker du filteret:

  • Åpne denne lenken i mobilen
  • Finn en Equinor-logo, enten fysisk eller digitalt. Beveg kameraet ditt over logoen og se at den begynner å dryppe olje.
  • Film og del videoen din i Instagram Stories og tagg @equinor og @greenpeacenorge

3. Støtt arbeidet vårt mot grønnvasking. Greenpeace er verdens største uavhengige miljøorganisasjon og tar av prinsipp ikke imot støtte fra myndigheter eller selskaper. Derfor er vi avhengige av støtten fra engasjerte enkeltpersoner. Du kan gi et engangsbidrag her eller bli månedlig giver med Vipps her.