Greenpeace India s-ar putea închide într-o lună

Articol principal - mai 14, 2015
Echipei Greenpeace India i-a mai rămas o lună pentru a lupta pentru supraviețuire, în urma presiunilor guvernamentale față de societatea civilă.

Organizația de mediu a rămas fără fonduri pentru salariile angajaților și costurile de birou, care mai pot fi acoperite doar 30 de zile.

În ultimul an, Greenpeace India a fost ținta mai multor atacuri. În iunie 2014, au fost înghețate toate fondurile care proveneau de la biroul internațional al Greenpeace. Apoi în ianuarie, coordonatorul campaniei de energie, Priya Pillai, care trebuia să ajungă în  Londra pentru a se întâlni cu politicieni britanici, a fost împiedicată să părăsească țara. În ambele cazuri, Înalta Curte din Delhi a dat dreptate organizației, iar ministerele au făcut abuz de putere în acest caz.

Însă acum doar câteva săptămâni, ministerul a înghețat și majoritatea conturilor domestice. Drept rezultat, Greenpeace India nu are acces la donațiile făcute de peste 75.000 de cetățeni indieni care luptă pentru un mediu curat. Fondurile mai ajung pentru o lună, pentru a putea plăti angajații și chiria pentru birouri – după asta, Greenpeace India ar putea fi nevoită să se închidă.

 

De ce guvernul face asta? Pentru că timp de peste un deceniu, Greenpeace India a luptat constant pentru un mediu mai curat și mai sănătos pentru toți cetățenii Indiei? Guvernul se opune sigur la așa ceva? Sau totul este din cauza recentelor activități Greenpeace pe aceste fronturi care au antagonizat interesele puternice ale corporațiilor – aceleași care au finanțat alegerile electorale guvernamentale din 2014?

Iată o parte din cele mai recente realizări ale Greenpeace India:

 

-       În Dharnai, un sat din nord-estul Indiei, Greenpeace a demonstrat că nu mai este nevoie de alte centrale poluante, pe cărbune, și de deschiderea altor mine de cărbune care să ducă la defrișări și a adus energie solară.

-       Activitatea Greenpeace în agricultura ecologică și cercetarea a demonstrat că indienii sunt expuși la niveluri înalte de pesticide din ceai, iar acest lucru a stârnit furia companiilor de pesticide și a celor din domeniul afacerilor agricole.

-       Greenpeace a expus prețul teribil pe care copiii din Delhi îl plătesc pentru multele decenii în care politicienii au ignorat problema poluării aerului

-       Recenta victorie din Mahan a reprezentat un succes uriaș pentru cei care au înfruntat lăcomia marilor companii de cărbune, un exemplu strălucit pentru alte comunități afectate de aceeași problemă: defrișările.

Este clar că guvernul are legături apropiate cu aceste interese corporatiste, deci nu este o surpriză că acum încearcă să reducă la tăcere organizațiile incomode. Greenpeace va răspunde acuzațiilor aduse și va duce lupta în sala de judecată, pentru că este vorba de mai mult decât de supraviețuirea echipei Greenpeace din India. Reducând la tăcere criticile, guvernul nu face decât să atace libertatea de exprimare și mii de alte organizații indiene sunt atacate. După cum a decis judecătorul Înaltei Curți din Delhi, „într-o democrație nu poți pune botniță dizidenței”. 

Între timp, este cert că 70% din fondurile organizației vin de la indieni obișnuiți, din toate clasele sociale, aparținând tuturor religiilor și altor lucruri artificiale care ne cataloghează. Greenpeace va continua să lupte pentru dreptul cetățenilor la aer și apă curată, alimente sigure și un mediu înconjurător sănătos, în care se poate trăi.

Mai mult, Greenpeace va lupta pentru dreptul la opinie, dreptul la a nu fi de acord cu guvernele și corporațiile și de a le spune că trebuie să pună pe primul loc interesul oamenilor și al planetei și nu profiturile.

 Semnează petiția de sprijin aici

Ashish Fernandes, Climate Campaigner pentru Greenpeace India.

 

Subiecte