Victorii

Pagină - aprilie 23, 2009

Septembrie 2008: Şase activişti ai Greenpeace din Marea Britanie sunt achitaţi de juraţii unei judecătorii regale într-un caz centrat pe contribuţia arderii cărbunelui la schimbările climatice. Acuzaţiile au apărut după ce cei şase au încercat, în 2007, să închidă termocentrala din Kingsnorth din districtul Kent. Centrala funcţionează pe baza arderii cărbunelui, iar activiştii s-au urcat pe coş şi au vopsit pe el numele primului ministru. Acuzaţii au pledat „nevinovat" şi s-au bazat, pe o „scuză legală" (scuza legală înseamnă permiterea distrugerii unei propietăţi pentru a preveni pagube şi mai mari) - susţinând că ei au închis centrala pentru a apăra o propietate de mai mare valoare, având în vedere impactul schimbărilor climatice. Acest caz de referinţă marchează prima victorie a „scuzei legale" folosită pentru apărare în justiţie într-un caz despre schimbările climatice în Marea Britanie.

August 2008: După campania împotriva PVC-ului toxic, din anii 1990, Congresul Statelor Unite urmează, cu întârziere, exemplul Europei şi înterzice prin lege folosirea PVC-ului toxic în fabricarea jucăriilor pentru copii.

Iulie 2008: Compania Ferrero (cunoscută pentru marca Nutella) devine ultimul mare utilizator de ulei de palmier care îşi schimbă poziţia şi susţine întârzierea defrişărilor din Indonezia pentru a face loc plantaţiilor de palmier.

Mai 2008: După doar trei săptămâni de acţiuni, un spot foarte popular şi 115.000 de semnături on-line, Unilever îşi schimbă poziţia şi susţine întârzierea defrişărilor din Indonezia pentru a face loc plantaţiilor de palmier.

Martie 2008: După o campanie în Argentina, Guvernul anunţă interzicerea becurilor cu incandescenţă, care irosesc energie.

Decembrie 2007: Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), principalul agent de împrumuturi al Băncii Mondiale, decide să vândă participarea la Olam International Limited. Implicarea companiei Olam în comerţul ilegal cu cherestea a fost pentru prima oară detaliată în raportul nostru „Carving up the Congo", publicat mai devreme în acest an. Raportul ilustra cum Olam deţinea păduri în Congo, terenuri care erau alocate în ciuda moratoriului asupra garantării de noi drepturi de defrişare, la a cărui stabilire a contribuit chiar Banca Mondială. Raportul descria, de asemenea, cum Olan făcea rost de cherestea prin operaţiuni ilegale şi destructive, prin acorduri de subcontractare cu furnizori terţi implicaţi în defrişări ilegale.

Decembrie 2007:  Guvernul irlandez anunţă că va fi primul din Uniunea Europeană care va interzice becurile cu incandescenţă, cel mai devreme din ianuarie 2009. Acest pas simplu, dar de importanţă istorică a fost făcut când reprezentanţii guvernelor s-au întâlnit în Bali pentru a discuta următoarele măsuri ce trebuie luate pentru a aborda urgenta problemă la nivelul climei gobale. De-a lungul anului trecut, mai multe ţări din UE au vorbit despre interziceri similare, dar Irlanda a fost prima care a acţionat în acest sens.

Noiembrie 2007:  Împreună cu alte grupuri de protecţie a mediului, Greenpeace obţine un sprijin de 1,5 milioane de semnături şi obţine prima lege federală de protecţie a pădurilor din Argentina. Această nouă lege include un moratoriu naţional de un an, cu privire la defrişarea pădurilor, timp în care sunt stabilite reglementările de management forestier. După un an, oricărei jurisdicţii căreia îi lipsesc aceste reglementări îi va fi interzisă emiterea de noi permise de defrişare şi exploatare forestieră. Legea Pădurilor stabileşte, de asemenea, studiile de impact de mediu şi audierile publice - măsuri care vor ajuta la protejarea pădurilor în care trăiesc populaţii indigene şi fermieri cu exploataţii mici.

Mai 2007:  După patru ani de campanie Greenpeace împotriva pescuitului la mare adâncime, reprezentanţii mai multor ţări s-au întâlnit în Chile pentru a elabora un acord de pescuit pentru regiunea Pacificului de Sud, spre a o proteja de această metodă de pescuit foarte distructivă. Din Septembrie 2007, vasele de pescuit în adâncime nu vor mai putea să pescuiască în zone care au, sau chiar e posibil să aibă ecosisteme marine sensibile, decât dacă prezintă o evaluare princare arată că pescuitul în adâncime nu va avea un impact negativ.

2 Mai, 2007:  Apple anunţă că va elimina cele mai periculoase chimicale folosite în linia sa de produse ca răspuns la campania online câştigătoare a premiului Webby iniţiată de Greenpeace şi fani Apple din toată lumea. Campania a provocat Apple să devină un lider „verde" în ceea ce priveşte problema deşeurilor electronice.

7 Martie, 2007:  Guvernul din Noua Zeelandă anunţă anularea propunerii centralei Marsden B, cu funcţionare pe bază de cărbune. Greenpeace şi activiştii locali au dus o luptă de patru ani care a implicat o ocupare de nouă zile, provocări la curtea supremă, marşuri de protest, un număr record de supuneri publice, Surferii Împotriva Sulfului, întâlniri publice şi un post de radio pirat.

15 Februarie, 2007:  Curtea Supremă loveşte din plin planurile guvernului britanic de a revigora energia nucleară şi respinge decizia de a sprijini un program pentru noile centrale nucleare. Planul a fost declarat ilegal pentru că guvernul nu a consultat corespunzător cetăţenii şi grupurile care se opun energiei nucleare, o alternativă periculoasă, în locul soluţiilor reale pentru schimbările climatice.

27 Septembrie 2006:  Estonia lansează o investigaţie în legătură cu vasul Probo Koala în urma zilelor de blocaj a vasului Greenpeace, Arctic Sunrise. Este prima acţiune oficială împotriva vasului, care a otrăvit mii de oameni şi a omorât opt persoane pe Coasta de Fildeş, când a deversat o încărcătură de deşeuri toxic care fuseseră refuzate de Olanda. După deversarea încărcăturii mortale, vasul a pornit pur şi simplu spre Esotnia, nestingherit, până când Greenpeace a pornit la acţiune.

25 Iulie 2006: Mulţumită presiunii enorme exercitate de cele 30.000 de e-mail-uri şi scrisori care au asaltat sediul Uniunii Europene, McDonald's a fost de acord să nu mai vândă produse ce conţin pui hrănit cu soia cultivată în noile zone defrişate din pădurea amazoniană. Luându-şi acest angajament, puterea extraordinară de cumpărare a companiei a creat o cerere imensă de soia care a fost cultivată în alte zone decât cele amazoniene. 

31 Mai 2006: În ciuda intensei activităţi de lobby organizate de industria energiei nucleare, Spania a confirmat că va renunţa la cele 8 centrale nucleare în favoarea energiei curate, regenerabile. Spania s-a alaturat astfel Suediei, Germaniei, Italiei şi Belgiei ca cea de-a cincea ţară europeană care abandonează energia nucleară. 

3 Aprilie 2006: După luni de presiuni, acţiuni ale consumatorilor, activism online şi 100.000 de e-mail-uri din întreaga lume, producătorii Gorton şi Sealord, împreună cu firma-mamă Nissui şi-au retras sprijinul activ acordat vânătorii de balene întreprins de Japonia. Vânătorii au declarat că cele 32 de procente deţinute de aceste companii vor fi transferate unei entităţi de interes public. 

14 Februarie 2006: Un decret prezidenţial oferă protecţie unei zone de 2 ori mai mari decât Belgia din pădurea amazoniană. Decretul preşedintelui brazilian Lula care creează o zonă de conservare de 6,4 milioane ha constituie o mare victorie, mai ales că 1,6 milioane ha vor fi permanent protejate, în special de defrişări. 

7 Februarie 2006: Se iau 10 ani de muncă dificilă, periculoasă, uneori emoţionantă. Se asezonează cu mii de activişti din întreaga lume, unii care au trimis e-mail-uri sau au participat la blocaje, alţii care au votat împotriva distrugerii cu portofelele. Unii au fost bătuţi, unii au fost daţi în judecată, unii au fost arestaţi. Dar într-un final una dintre comorile lumii, pădurea boreală, a fost salvată. 

24 Noiembrie 2005: Oraşul Buenos Aires şi-a anunţat intenţia de a implementa o politică de zero deşeuri, ca urmare a unei campanii a Greenpeace Argentina. Planul vrea să reducă dramatic cele 4-5000 de tone de deşeuri pe care le produce oraşul zilnic. Buenos Aires este până acum cel mai mare oraş care îşi anunţă un plan atât de îndrăzneţ în gestionarea deşeurilor. 

11 Noiembrie 2004: După ani de campanii ale Greenpeace şi ale altor ONG-uri ecologiste, guvernul brazilian i-a înfruntat pe cei care defrişau ilegal padurile şi care cultivau în respectivele zone soia MG, creând două zone protejate de mari dimensiuni. Decretul prezidențial protejează 2 milioane de ha de pădure amazoniană, adunate în cele 2 rezervații, Verde Para Sempre şi Riozinho do Anfrisio. 

29 Octombrie 2004: Editura MQ din Marea Britanie devine prima editură engleză care se angajează să nu mai folosească hârtie provenită din pădurile amazoniene. Cele 5 noi apariţii, printre care se numără şi "Ecologistul din fotoliu", vor fi imprimate pe hârtie 100% reciclată. Editura a adresat de asemenea un îndemn pentru celelalte edituri de a îi urma exemplul. 

29 Octombrie 2004: Eforturile Greenpeace pentru un control mai drastic al industriei dezmembrării navelor s-au concretizat într-un acord internaţional prin care navele nefolosite să fie considerate deşeuri. Cele 163 de state semnatare vor creşte cererea pentru decontaminarea vaselor înaintea exportului către statele care s-au angajat să le gestioneze (India, Bangladesh şi Turcia). Se va crea de asemenea şi o cerere pentru o industrie de reciclare verde în ţările dezvoltate. 

22 Iunie 2004: Unilever, Coca Cola şi McDonald's au promis să renunţe la substanțele din echipamentele lor de refrigerare care poluează aerul. În 1992 Greenpeace, împreună cu doi oameni de ştiinţă, a lansat "Greenfreeze" - frigiderul verde, care scoate în evidenţă necesitatea evitării hidro fluorocarbonaţilor (HFC). Am găsit o fabrică veche de frigidere, am făcut apel la susţinătorii noştri pentru a achiziţiona unităţi de recondiţionare, ei au ajutat la crearea unei pieţe şi iată Greenfreeze. Acum există 1 milion de frigidere Greenfreeze în întreaga lume, produse de cele mai mari companii din Europa, China, Japonia şi India. 

2 Aprilie 2004: Organizaţia Maritimă a Națiunilor Unite a desemnat Marea Baltică drept "Zonă maritimă deosebit de sensibilă", o decizie pe care Greenpeace o promova de ani de zile. Această hotarâre înseamnă restricţii mai mari pentru tancurile petroliere şi celelalte vase-cargo periculoase. 

18 Februarie 2004: Convenţia de la Stockholm intră în vigoare după ani de lobby din partea Greenpeace şi a altor ONG-uri ecologiste. Unul dintre cele mai importante aspecte ale Conventiei este cel referitor la eliminarea poluanţilor organici persistenţi. În rândul acestora intră substanţele chimice special produse, pesticidele şi cele care rezultă din industriile care utilizează clor sau care incinerează deşeuri. 

15 februarie 2003: 30 de milioane de oameni au participat la cel mai mare protest anti-război din istoria umanităţii. 

2002: Uniunea Europeană, urmată de Japonia, au ratificat Protocolul de la Kyoto, referitor la schimbările climatice. Lobby-ul intensiv al Greenpeace trebuie să continue. Pentru ca protocolul să intre în vigoare, 55 dintre ţări trebuie să-l ratifice. 

2002: Greenpeace împiedică reintroducerea vânătorii de balene în scop comercial, promovată de Japonia, fapt care ar fi constituit un dezastru pentru balenele, protejate de vânătoarea comercială încă din 1982. 

2001: Un acord istoric a fost semnat cu companiile de exploatare forestieră pentru a conserva pădurea de pe coasta canadiană, acord aprobat de guvernul Columbiei Britanice. 

2001: Lobby-ul Greenpeace, împreună cu expediţii anterioare în Oceanul Atlantic şi de Sud care au demascat vasele-pirat, s-au dovedit a fi esenţiale în adoptarea unui "plan internaţional de acţiune" pentru combaterea pescuitului ilegal din apele internaţionale. 

2000-2001: Un număr tot mai mare şi mai semnificativ de distribuitori şi producători de produse alimentare au garantat că vor ţine ingredientele modificate genetic departe de produsele lor datorită presiunii consumatorilor.

2001: Comunitatea internaţională decide stoparea producerii şi utilizării substanţelor nocive pe termen lung pentru mediul înconjurător.

1999: Se înăspresc legile împotriva defrişării ilegale în Brazilia.

1998: După 15 ani de campanie Greenpeace, UE interzice flotelor ei de pescuit utilizarea năvoadelor plutitoare. De la mijlocul anilor '90, Greenpeace se angajează în lupta împotriva utilizării ingineriei genetice în agricultură şi în producţia alimentară.

1997: Austria este primul stat care interzice importul de porumb modificat genetic. Alte state îi urmează exemplul.

1995: Concernul petrolier Shell promite organizaţiei Greenpeace să nu scufunde în mare platforma petrolieră Brent Spar.

1994: Se interzic transporturile de deşeuri toxice din statele industrializate în statele din Est şi ale lumii a treia.

1993: Se adoptă o interdicţie internaţională referitoare la aruncarea de deşeuri toxice în mări.

1991: Se garantează printr-un contract că Antarctica va fi protejată timp de 50 de ani.

1990: Se interzice pe plan international FCKW-ul, substanţă care distruge stratul de ozon. Greenpeace prezintă împreună cu o firmă est-germană în 1992 "Greenfreeze", primul frigider fără FCKW si FKW din lume.

1989: Greenpeace începe lupta pentru protecţia pădurilor seculare.

1987: Greenpeace deschide o staţie de cercetări în Antarctica, pentru a obţine protecţia continentului.

1986: Intră în vigoare o interdicţie internaţională împotriva vânătorii de balene.

1983: Se decide să nu se mai deverseze timp de 10 ani deşeuri nucleare în mare. La începutul anilor '80 Greenpeace începe lupta împotriva deşeurilor şi a poluării aerului şi apei. A fost oprită deversarea de acizi lichizi în Marea Nordului în 1989. Arderea deşeurilor toxice în Marea Nordului a fost interzisă în 1987.

1978: Nava Greenpeace "Rainbow Warrior" împiedică aruncarea de deşeuri nucleare în Atlantic.

1975: Primele acţiuni împotriva vânătorii de balene - activiştii Greenpeace se aşează cu bărcile lor pneumatice între balene şi harpoanele vânătorilor.

1972: Prima acţiune împotriva testelor nucleare franceze. Testele din Pacificul de Nord au fost oprite în 1975.

1971: O mână de oameni curajoşi ies în larg cu un cuter pescăresc pentru a protesta împotriva testelor nucleare americane. "Let's make it a green peace" a fost motto-ul ecologiştilor - astfel a luat naştere Greenpeace. Testele au fost oprite chiar în acel an, iar în primăvara următoare, au fost complet interzise. 


Subiecte