Respect Pungești!

Politicienii serbează cu beteală și beculețe, Pungeștiul luptă pentru viață și pământ

Citeste complet povestea

Respect Pungești!
Greenpeace se opune exploatării gazelor naturale prin metoda fracturării hidraulice. Această metodă presupune o serie de riscuri asupra mediului, precum contaminarea pânzei freatice, incendii și declanșarea de cutremure. De asemenea, contribuie serios la încălzirea globală prin emisiile semnificative de metan.

În Statele Unite ale Americii, legea permite companiilor să păstreze secret informațiile privind compoziția amestecului de substanțe chimice folosite în fracturare, din motive legate de concurență. Până la acest moment a fost detectată prezența a peste 260 de substanțe, dintre care unele sunt cunoscute pentru toxicitatea lor sau pentru efectele cancerigene sau mutagene pe care le au asupra organismului uman. Dacă izolarea puțului de foraj nu este perfectă, aceste substanțe contaminează pânza freatică, migrând în subteran. O anumită parte din amestecul injectat în puțuri – între 15 și 80% - refulează la suprafață, iar restul rămâne în subteran. Fluidul revenit astfel la suprafață conține, pe lângă chimicalele amintite, și substanțe dizolvate din zonele pe care le-a străbătut, precum metale grele, hidrocarburi sau elemente radioactive prezente în subsol în mod natural.

Greenpeace, alături de alte organizații non-guvernamentale, au continuat și în 2013 acțiunile în instanță împotriva Guvernului României pentru anularea și suspendarea celor patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare încheiate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costinești, respectiv Bârlad, cel din urmă nefiind făcut public. Acțiunea a fost precedată și de o plângere prealabilă depusă la Guvern în vederea revocării Hotărârilor de Guvern care au aprobat acordurile respective.

Cele mai recente actualizări

 

Patru lucruri pe care trebuie să le ştii despre fracturare şi avariile sondelor de gaz

Articol principal | octombrie 21, 2014 la 13:55

Potrivit unui studiu amplu despre puţurile de petrol şi sondele de gaz, s-a constatat că pot apărea defecţiuni ale sondelor de gaz şi există riscul de scurgeri de substanţe chimice în straturi acvifere de apă dulce.

Global Frackdown 2014

Galeria de imagini | octombrie 11, 2014

11 octombrie - Global Frackdown-vei fi acolo?

Articol principal | octombrie 8, 2014 la 10:10

Sâmbătă, 11 octombrie 2014, va avea loc evenimentul mondial împotriva gazelor de șist „Global Frackdown”. Greenpeace România va organiza o acțiune de solidaritate, un protest pașnic, autorizat, în Piața Universității, în Parcul Colțea, derulat...

Greenpeace instituie zonă de carantină în jurul sondei Chevron din Pungești

Comunicat de presă | iulie 6, 2014 la 4:02

25 de activiști Greenpeace din șapte țări au blocat astăzi intrarea în perimetrul din jurul sondei Chevron, din Pungești. Activiștii au instaurat zonă de carantină anti-Chevron

Greenpeace salută retragerea Chevron din Bulgaria

Articol principal | mai 29, 2014 la 9:47

Deși importă mai multe gaze decât România, Bulgaria a interzis fracturarea hidraulică, iar acum Chevron se retrage din țara vecină.

1 - 5 din 12 rezultatelor.

Subiecte