17 țări din UE vor sa interzică culturile modificate genetic

17 țări europene au propus interzicerea culturilor modificate genetic

Comunicat de presă - octombrie 6, 2015
Bruxelles – 17 țări și patru regiuni (în alte două țări) sunt în curs de a interzice cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriile lor. Acestea reprezintă 65% din populația UE și 65% din totalul teren arabil din UE.

Pe 2 octombrie 11 țări (Austria, Croația, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Olanda și Polonia) și patru administrații regionale (Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord în Marea Britanie și Walonia în Belgia) notificaseră deja Comisia asupra intenției lor de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriile lor, sub noile reglementări UE [1]. Declarații din partea guvernelor a cinci alte țări informează asupra existenței unor notificări suplimentare (Bulgaria, Danemarca, Italia, Luxemburg și Slovenia)[2].

Astfel, un total de 16 țări și patru regiuni au declarat oficial intenția de a interzice culturile modificate genetic. În total acestea reprezintă 65% din totalul populației UE și 65% din terenurile arabile.

Notificările asupra interzicerii se aplică doar pentru culturile modificate genetic pentru care există aprobări în Europa – porumbul modificat genetic produs de Monsanto, MON810 – dar și alte șapte culturi modificate genetic care așteaptă aprobare de la Comisie [3]. Toate sunt varietăți de porumb modificat genetic [4].

Nouă țări membre UE (Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria,  Italia, Luxembourg și Polonia) au interzis în trecut cultivarea de MON810 sub așa-numitele clauze de salvgardare.

Franziska Achterberg, director de politici alimentare al Greenpeace EU declară: “O mare majoritate a guvernelor UE resping avântul Comisiei pentru aprobarea de noi culturi modificate genetic. Acestea nu au încredere în evaluările de siguranță ale UE și sunt îndreptățite să acționeze pentru a-și proteja hrana și agricultura. Singura cale de a restaura încrederea în sistemul UE acum este stoparea temporară, de către Comisie, a aprobărilor pentru culturi MG și pentru a reforma de urgență sistemul de testare și de aprobare.”

În iulie 2014, protivit declarației președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, Comisia nu ar trebui să poată introduce forțat culturi MG în fața unei majorități a statelor UE care se opun [5]. Comisia încă nu a livrat o propunere legislativă care poate îndeplini acest lucru. O schemă revizuită de evaluare a riscului la nivel UE, solicitată în 2008 de către miniștrii mediului ai UE nu a fost încă implementată. Actualele evaluări de risc realizate de către autoritatea UE pentru siguranță alimentară ignoră de asemenea reglementările UE care sunt implementate din 2001 (Directiva 2001/18) pentru testări amănunțite și independente ale culturilor modificate genetic.  


 Note:

[1] Sub Directiva UE 2015/412, guvernele pot solicita companiilor de bioinginerie ale căror culturi MG au fost deja autorizate pentru a fi cultivate în UE sau care așteaptă aprobarea, să nu pună pe piață culturile pe teritoriile lor. Aceste companii – Dow, Monsanto, Syngenta și Pioneer – pot accepta sau refuza aceste solicitări, fără a trebui să își justifice răspunsul. Guvernele pot pregăti legi care să interzică culturi individuale sau grupuri de culturi MG individuale aprobate în UE. Lista Comisiei pentru notificări pentru interziceri la nivel național: http://ec.europa.eu/food/plant/gmo/new/authorisation/cultivation/geographical_scope_en.htm.

[2]  Bulgaria,  Danemarca, Italia, Luxemburg și Slovenia și-au anunțat intenția de a trimite Comisiei notificare pentru interzicere la nivel național: http://bit.ly/1M3rZUj;http://www.ft.dk/samling/20142/almdel/mof/bilag/83/1548687.pdf;http://it.reuters.com/article/topNews/idITKCN0RV47Y20151001;http://www.gouvernement.lu/5287163/02-interdiction-maishttp://www.rtvslo.si/okolje/gensko-spremenjeni-organizmi-izkljuceni-iz-slovenije/375120.

[3] Danemarca și Luxemburg au cerut până acum interzicerea culturii de MON810 și doar trei alte culturi MG așteaptă aprobări. 

[4] Autorizațiile care se află în așteptare includ porumbul GM al Pioneer, cunoscut ca 1507, față de care 19 din cele 28 de țări UE s-au opus în februarie 2014:http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2014/Record-number-of-EU-countries-opposes-Commission-plan-to-allow-pesticide-producing-GM-maize.

[5] Juncker a declarat: “[Eu]nu aș vrea să vină o decizie din partea Comisiei, când majoritatea Statelor Membre nu au încurajat acest lucru”Political Guidelines for the next European Commission (July 2014): http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_en.pdf

Cele 17 state sunt: Austria, Buglaria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, iar cele patru regiuni sunt: Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor (Marea Britanie) și Wallonia (Belgia).

Subiecte