Comisia Europeană acționează asupra pesticidelor care ucid albinele dar nu le interzice complet

Comunicat de presă - ianuarie 31, 2013
Bruxelles – Comisia Europeană va cere astăzi reprezentanților statelor membre UE să ia în considerare impunerea de restricții pentru anumite pesticide din cauza efectelor nocive ale acestora asupra albinelor.

Greenpeace salută inițiativa Comisiei, care vine în urma publicării mai multor studii științifice care leagă folosirea de pesticide pe bază de neonicotinoide de fenomenul dispariției albinelor.

La începutul acestei luni, trei opinii din partea Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA) [1] au atras atenția asupra riscului major la care sunt supuse albinele din cauza a folosirii a trei din cele mai cunoscute neonicotinoide, folosite la acoperirea semințelor anumitor culturi, printre care și floarea-soarelui, rapiță, bumbac și porumb [2].

Cu toate acestea, Autoritatea a avertizat că nu a putut determina riscurile folosirii acestor substanțe în alte culturi, unde au existat „goluri de date” semnificative. Documentul de discuție al Comisiei recunoaște dovezile colectate de EFSA, dar nu recomandă o interzicere precaută a folosirii neonicotinoidelor pentru culturile unde EFSA nu a putut evalua riscurile.

Marco Contiero, directorul politicii agricole al Greenpeace a declarat: „Planul Comisiei este un prim pas bun venit pentru a adresa efectele nocive ale pesticidelor asupra albinelor. Cu toate acestea, Comisia nu a recomandat o interzicere precaută a folosirii neonicotinoidelor în cazurile în care EFSA a identificat o crucială lipsă a datelor. Este nevoie de o acțiune decisivă pentru protejarea mediului și a producției alimentare în Europa, care depinde în mare parte de insecte polenizatoare precum albinele.

Potrivit Programului de Mediu al Națiunilor Unite, 84% din principalele 284 de culturi agricole din Europa se bazează pe polenizarea animală, în special pe albine, iar marea majoritate a plantelor sălbatice (aproape 90%) depind de polenizarea albinelor [4].

Neonicotinoidele sunt deja subiectul unei interziceri parțiale în Franța, Germania, Italia și Slovenia. După câțiva ani, s-a dovedit că substanțele neonicotinoide nu sunt necesare pentru a preveni pierderile agricole, așa cum susține industria agricolă.

Matthias Wüthrich, campaigner Greenpeace pentru agricultură sustenabilă, a declarat: „În multe regiuni din Europa populațiile de albine scad dramatic. Interzicerea câtorva pesticide periculoase nu este decât o măsură limitată. Dispariția albinelor este doar un simptom al unui sistem agricol eșuat, bazat numai pe folosirea intensivă a substanțelor chimice, care servește intereselor câtorva corporații puternice precum Bayer și Syngenta. Singura soluție este o schimbare de paradigmă către agricultura sustenabilă și practicile moderne ale fermelor eco.


Note:

[1] Comentariul Greenpeace asupra studiului EFSA, referitor la albine
[2] Neonicotinoidele sunt pesticide pe bază de nicotină, care intervin la nivelul sistemului nervos al insectelor dăunătoare. Aceste substanțe sunt pulverizate pe semințele mai multor tipuri de culturi europene, înainte de semănare. Sunt pesticide sistemice, ceea ce înseamnă că pătrund în întregul sistem al plantei, de unde rezultă reziduuri de pesticide care contaminează apoi polenul și nectarul.
[3] A Common Pesticide Decreases Foraging Success and Survival in Honey Bees, Science, Aprilie 2012; and Neonicotinoid Pesticide Reduces Bumble Bee Colony Growth and Queen Production, Science, Aprilie 2012.
[4] UNEP Emerging Issues: Global Honey Bee Colony Disorder and Other Threats to Insect Pollinators, Programul de Mediu al Națiunilor Unite, 2010.

Subiecte