Un măr pe zi ţine pesticidele la distanţă

Articol principal - septembrie 29, 2014
Un mic oraș din Italia interzice toate pesticidele, devenind astfel un exemplu de agricultură organică pentru Europa.

Câmpurile de lângă Malles, din inima văii Venosta, în nordul Italiei sunt acum pline de mere roşii şi galbene, gata să fie culese.

Cum a reuşit acest sat de 5.000 de locuitori, aflat aproape de graniţa cu Elveţia şi Austria, să devină promotorul culturii organice pentru agricultura viitorului în Europa?

Simplu, locuitorii au refuzat să mai vadă pesticide, aruncate în fiecare anotimp, în casele, grădinile şi câmpurile lor. Au abolit otrăvurile toxice din mâncarea şi apa lor.

Municipalitatea locală a cedat în sfârşit presiunilor şi a organizat un referendum public – dintre care 75% respondenți au votat pentru interzicerea tuturor pesticidelor din toată localitatea.

Decizia nu l-a surprins pe Claudio Porrini, un entomolog la Universitatea din Bologna şi un expert în domeniu, fiind la curent cu situaţia din sat. „Apicultorii sunt disperaţi în acest sat, au avut pierderi masive de albine, fapt legat direct de utilizarea abuzivă a pesticidelor” a declarat el. Văile sunt strâmte în acea zonă, printre livezi și păduri alternând școli și săli de sport.

Pentru a coabita, trebuie sa reducem utilizarea pesticidelor. Tratamentul cu acele substanţe chimice duce la scăderea agresivităţii paraziţilor, dar creează şi multe alte probleme. Pesticidele sunt aplicate defectuos astfel încât doar o mică parte îşi atinge ţinta, restul ajunge în mediu. Dacă livezile sunt apropiate de casele oamenilor, devine limpede faptul că opoziţia câştigă”, a spus Porrini.

Astfel, e uşor să înţelegem de ce oamenii din Malles preferă producţia organică în detrimentul pesticidelor. Decizia lor răsunătoare va încuraja şi va creşte turismul ecologic, construind drumuri pentru biciclete şi cărări pentru drumeții sau vizite la ferme – se aduc beneficii pentru oamenii din depresiuni.

Şi mai important este exemplul dat altor fermieri ce utilizează pesticide în Europa care demonstrează că este posibilă aplicarea unor practici ecologice, de creştere a mâncării sănătoase, în echilibru cu natura.

Consiliul local din Malles are de considerat rezultatul referendumului şi trebuie să introducă noile schimbări de reguli. Dar acum este clar că această consultare ar trebui să aibă un efect de domino în tot districtul crescătorilor de mere din nordul Italiei, pornind din apropiata provincie Trentino.

Felicitări localităţii Malles şi oamenilor ei care au promovat şi câştigat acest referendum, şi să sperăm că această iniţiativă va fi preluată de multe alte orăşele din Italia, toată Europa, şi de ce nu, din întreaga lume.

Pentru Malles această schimbare înseamnă mere sănătoase şi mâncare fără pesticide pentru beneficiul oamenilor, albinelor şi altor polenizatori, agriculturii şi mediului nostru.

Care va fi următorul oraş?

 

Articol scris de Federica Ferrario – Senior Agriculture Campaigner la Greenpeace Italia

Text tradus cu ajutorul lui Gabriel Calancea - voluntar Greenpeace

Subiecte