Centralele nucleare, alături de chiar focoasele nucleare, sunt cele mai periculoase dispozitive pe care omul le-a creat vreodată. Construcţia şi proliferarea lor este cea mai iresponsabilă, de fapt, cea mai criminală acţiune care a avut loc vreodată pe această planetă.” Patrick Moore, „Asalt asupra generaţiilor viitoare”, 1976

Epoca nucleară a început în iulie 1945, când SUA au testat prima lor bombă nucleară lângă Alamogordo, statul New Mexico.Câţiva ani mai târziu, în 1953, preşedintele Eisenhower îşi lansează programul "Atomi pentru Pace" în cadrul ONU, pe fondul unui val de optimism neînfrânat generat de noile descoperiri în domeniul atomo-energiei.

Dar, aşa cum ştim, nu există nimic "paşnic" în domeniul nuclear. La mai mult de o jumătate de secol după discursul lui Eisenhower planeta a acumulat o „zestre” de deşeuri nucleare. Această moştenire începe să fie recunoscută pentru ceea ce este cu adevărat.

Lucrurile se mişcă încet în direcţia cea bună. În timpul negocierilor ONU privind schimbările climatice de la Haga, din noiembrie 2000, lumea a recunoscut energia nucleară ca fiind o tehnologie murdară, periculoasă şi inutilă prin refuzul de a-i recunoaşte merite în reducerea gazelor cu efect de seră. Energiei nucleare i-a fost dată o nouă lovitură atunci când la Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă (aprilie 2001) a refuzat să admită tehnologia nucleară o tehnologie durabilă.

Riscurile folosirii energiei nucleare sunt reale, inerente şi de lungă durată. 

Cele mai recente actualizări

 

Cernobîl – 28 de ani de radiații

Comunicat de presă | aprilie 26, 2014 la 16:30

Greenpeace România comemorează astăzi 28 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl,

„Remember Fukushima”: la trei ani de la dezastrul nuclear din Japonia, Greenpeace...

Comunicat de presă | martie 11, 2014 la 12:29

Greenpeace a transmis astăzi un mesaj de protest participanților la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Nuclearelectrica. Activiștii Greenpeace aflați la intrarea în clădirea unde se desfășoară adunarea au afișat un banner cu mesajul „Remember...

Fukushima își propune să folosească 100% energie verde până în 2040

Articol principal | februarie 4, 2014 la 16:52

Provincia japoneză Fukushima și-a luat angajamentul de a trece la energie regenerabilă în proporție de 100% până în 2040, transformând astfel dezastrul nuclear din 2011 într-o oportunitate de a face față schimbărilor climatice.

Scurgerile de apă contaminată continuă la Fukushima

Articol principal | august 16, 2013 la 15:23

Guvernul Japoniei trebuie să explice urgent cum are de gând să își asume responsabilitatea pentru scurgerile de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima și să solicite ajutor internațional pentru a redacta un plan de acțiune clar pentru...

Costurile pagubelor de la Fukushima urcă

Articol principal | august 2, 2013 la 18:06

V-ați întrebat vreodată cât costă construirea unui reactor nuclear? Sau cât durează? Răspunsurile din partea industriei nucleare reprezintă argumente care, măcar din punct de vedere economic, pun la îndoială viabilitatea unui astfel de proiect.

1 - 5 din 34 rezultatelor.

Subiecte