Japonia trebuie să explice cum va opri scurgerile de apă radioactivă de la Fukushima

Articol principal - august 16, 2013
Guvernul Japoniei trebuie să explice urgent cum are de gând să își asume responsabilitatea pentru scurgerile de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima și să solicite ajutor internațional pentru a redacta un plan de acțiune clar pentru rezolvarea crizei, susține Greenpeace.

Tokio, 8 august 2013 – Reprezentanții Greenpeace din Japonia s-au întâlnit joi, 8 august, cu autoritatea care reglementează sectorul nuclear din Japonia, NRA, cu ministrul afacerilor externe și cu cel al energiei și au fost consternați să afle că încă nu este clar ce minister sau agenție își va asuma responsabilitatea situației. NRA nu a oferit nici o soluție clară pentru stoparea scurgerilor de apă contaminată.

La mai bine de doi ani după dezastrul de la Fukushima, guvernul japonez nu deține nici pe departe controlul asupra situației. Guvernul trebuie să considere industria nucleară responsabilă de catastrofă și să caute asistență specializată din partea altor țări,” a declarat Hisayo Takada, campaigner pe probleme de schimbări climatice și energie în cadrul Greenpeace Japonia.

Scurgerile radioactive de la centrala nucleară din Fukushima ajung în ocean și au efecte dezastruoase pentru viața marină și pentru stocurile de pește japoneze, însă compania TEPCO a ascuns și a subestimat sistematic gravitatea scurgerilor. Este o companie care nu este capabilă să facă față dezastrului în plină desfășurare și nu poate fi de încredere în gestionarea situației în mod corespunzător.

Mari cantități de materiale radioactive au ajuns deja în ocean, încă de la declanșarea accidentului, fapt ce a dus la distribuirea radiațiilor pe o zonă întinsă. Pește contaminat radioactiv și alte forme de viață marine au fost prinse la mari distanțe de centrala nucleară Fukushima.

Scurgerile care continuă la centrala Fukushima vor contamina oceanul în continuare, iar acesta va fi afectat decenii de acum încolo. Contaminarea formelor de viață marine va avea un impact pe termen lung asupra comunității locale de pescari. Victimele care suferă de pe urma consecințelor cutremurului, tsunami-ului și al dezastrului nuclear trebuie ferite de problemele ridicate de apa contaminată,” a declarat Dr. Rianne Teule, campaigner pe energie nucleară la Greenpeace International. 

Greenpeace avertizează că va persista apariția de produse oceanice contaminate, iar monitorizarea fructelor de mare, mai ales în zona Fukushima – dar și la distanțe mai mari - rămâne necesară. Trebuie efectuate cercetări amănunțite pentru a carta impacturile pe termen lung ale scurgerilor radioactive în ocean.

În loc să evalueze posibilitatea repornirii altor reactoare nucleare, autoritatea japoneză din sectorul nuclear, NRA, ar trebui să își concentreze eforturile pe problema apei contaminate. NRA trebuie să se asigure că există o transparență maximă și că toate informațiile legate de această situație de la nivelul reactoarelor afectate sunt distribuite către colegii internaționali și către public,” a adăugat Hisayo Takada.

Subiecte